CNC Nedir?

Bilgisayarlı Nümerik Denetim de (Computer Numerical Control ) temel fikir ekip tezgahlarının sayı, harf vb. sembollerden meydana gel...

Bilgisayarlı Nümerik Denetim de (Computer Numerical Control ) temel fikir ekip tezgahlarının sayı, harf vb. sembollerden meydana gelen ve belirli bir mantığa nazaran kodlanmış komutlar yardımıyla işletilmesi ve tezgah denetim ünitesinin (MCU) parça programını edebilen sistemdir.


Bilgisayarlı Nümerik Denetim de tezgah denetim ünitesinin kompütürize edilmesi sonucu proğramların muhafaza edilebilmelerinin yanında parça üretiminin her aşamasında programı durdurma, programda lüzumlu olabilecek değişimleri yapabilme, programa kalınan yerden yeniden devam edebilmeve programı son şekliyle hafızada saklamak mümkündür. Bundan dolayı programın denetim ünitesine birkez yüklenmesi yeterlidir. Programların tezgaha transferleri delikli kağıt şeritler (Punched Tapes) , Manyetik Bantlar (Magnetic Tapes) vb. veri taşıyıcılar vesilesiyle gerçekleştirilir.




imagesqv1







  • Bilgisayarlı Nümerik Denetim (CNC) Teknikeri


  • CNC hakkında bilgi verir misiniz?












Günümüzde firmalar insan enerjisini, maliyeti, hata miktarını azaltarak, seri imalata geçebilmek adına çeşitli makineler ve ekipmanlar tasarlamışlardır. Bu tezgahların cazibesini ve firmalara sağlamış olduğu katma kıymeti gören patronlar bu makinaları bir çok sektörde kullanmaya ve geliştirmeye adım atmıştır. CNC, mekanik işlemeyi gerektiren bir emek vermeyi (delme, bükme, gibi…), bilgisayardan gelen komutlara nazaran otomatikman meydana getiren makinelere verilen isimdir. Bilgisayar üstünde uzmanlaşan insanoğlu, bu sistemi çalışan makinalara entegre ederek "Bilgisayar Destekli Nümerik Denetim" sistemini oluşturmuşlardır. İngilizce “computer numerical control†geçen kelimenin baş harfleri alınarak CNC olarak kısaltılmıştır. Cnc sistemi;

talaşlı imalatta, ölçüm ve muayenelerde, parçaların taşınmasında, montaj ve işlemlerinde

başarıyla uygulama alanı bulur. Genişliğine, uzunluğuna ve yüksekliğine (x, y, z ekseni) üç eksende emek verme ve işleme imkanı sağlar.





Cnc makinanın avantajları;

Standart cihazlarının yanında kalıpları bağlama ve ayar bakımından kolaylık sağlar.

Bir kez yazılan program yeniden yeniden kullanılarak süreyi kısaltır.

Karmaşık geometrik yüzeyler kolay yapılır. (küre, oval benzer biçimde)

Cnc yapılacak işi yüksek doğrulukla yürütür.

Birbirinin aynı parçalar kolayca üretilir

Makine çalışırken başlangıcında beklemek gerekmez

İnsan gücü kullanımını azaltır.

Kalıp, mastar kullanımı olmadığı için parça maliyetleri azalır.

Yüksek hassasiyette işçilik vardır.


Cnc makinanın dezavantajları;

Detaylı bir imalat planı gereklidir.

Yatırım maliyeti çok yüksektir.

İşlem için saat tutarı yüksektir.

Geleneksel tezgahlara nazaran daha titiz kullanım ve bakım isterler.

Periyodik bakım için uzmanlaşmış kişiler gerekir.


Bilgisayarlı Nümerik Denetim de tezgah denetim ünitesine bilgisayar ilave edilerek programların muhafaza edilebilmelerinin yanında parça üretiminin her aşamasında programı durdurma, programda lüzumlu olabilecek değişimleri yapabilme, programa kalınan yerden yeniden devam edebilme ve programı son şekliyle hafızada saklamak mümkündür. Bundan dolayı programın denetim ünitesine bir kez yüklenmesi yeterlidir. Programların tezgaha transferleri delikli kağıt şeritler, Manyetik Bantlar vb. veri taşıyıcılar vesilesiyle gerçekleştirilir.


CNC tezgahları idrak etmek için ilk olarak NC (Nümerical Control)tezgahları öğrenmek gerekir. Nümerik Denetim metal ve öteki tür malzemelerin talaş kaldırmak suretiyle işlenmesinde kullanılan her türlü ekip tezgahında yaygın olarak uygulanmaktadır. Bu tezgahlardan bazıları; Torna tezgahı, Freze tezgahı, Matkap tezgahı, Delik Büyütme Tezgahı, Taşlama Tezgahı vb. gibidir.


Tüm NC ekip tezgahlarının kendilerine özgü kapasite, operasyon kabiliyetleri ve bir ekip karakteristik özellikleri vardır. Bundan dolayı tezgahın haiz olmadığı hiçbir işleme özelliği o tezgaha yaptırılamaz.



NC ekip tezgahlarında bellek bulunmadığından bu tür tezgahlarda blok verileri sıra ile okunması mümkün ve işleme konulur. Bir iş parçasının imalatı esnasında tezgahın denetim ünitesi bir bloktaki tüm verileri okur ve tezgahta ihtiyaç duyulan işlem operasyonlarını yerine getirir. Operasyonlar tamamlandıktan sonrasında bir sonraki bloka geçirilir. Bu işlem sırasıyla program sonuna kadar devam eder.







 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: CNC Nedir?
CNC Nedir?
http://img49.imageshack.us/img49/1225/imagesqv1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cnc-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cnc-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content