Çocuğun Başını Yaralaması – Çarpması

Çocuğun başını çarpması, vurması, yaralaması durumunda neler yapılmalıdır? Başta yara emareleri ve tedavisi hakkında bilgi. Çocuğun Başını ...

Çocuğun başını çarpması, vurması, yaralaması durumunda neler yapılmalıdır? Başta yara emareleri ve tedavisi hakkında bilgi.



Çocuğun Başını Yaralaması – Çarpması;



Çocuklar başlarını sık sık vururlar ve bu vakaların çoğunluğunda 10-15 dakika içinde çocuğun ağlamasının bittiğini, düzgüsel olarak oyununa devam ettiğini izleriz.Baştaki şişme ve kafa ağrılarına sebep olan daha sert darbelerde küçük bir kesikten akan kan az dahi olsa bir çekince işaretidir. Dış görünümünde herhangi bir yaralanma işareti olmadığında evladınız yalnızca hafifçe kafa ağrısından şikâyetçi olabilir. Bununla birlikte kafa dönmesinden şikâyetçi olursa, ara sıra kendinden geçerse sersemlemiş görünürse, kusarsa bu tür şeyler başını vurması esnasında meydana gelen beynimiz sarsıntısından ileri geliyor olabilir. Beynimiz sarsıntısının emareleri ilk saatlerde fark edilemeyebilir.



Olası emareler



• Kafa ağrısı-sancısı.

• Şaşkın ve sersemlemiş bir hal.

• Uyuşukluk.

• Kendinden geçme.

• Sinirlilik hali.

• Kusma.

• Kulak ya da burundan kan ya da akıntı gelmesi.



Ne kadar önemlidir?



Kendinden geçmeye, kafa dönmesine ya da kusmaya neden olan kafa yaralanmalarına daima kararlı bir vaziyet olarak bakmak gerekir. Çocuğunuzun darbeden sonrasında burnundan ya da kulağından kan ya da saman renkli bir akıntı geliyorsa vakaya vahim bir olay diye bakın. Bu emareler kafatasında çatlak ya da bir kırığın belirtileridir. Eğer bir kırık, çatlak ya da açık bir yara var ise, beynimiz zedelenmesi ihtimali yüksektir.



İlk olarak ne yapmalısınız?



1) Evladınız başının üstüne düşmüşse ya da başından herhangi bir darbeye maruz kalmışsa açık bir yara olup olmamasını dikkate almaksızın bir beynimiz sarsıntısı ya da kafatası kırık/çatlağı emarelerini izleyin. Hafifçe bir kafa ağrısı-sancısı haricinde tüm emareleri acil bir vaziyet olarak nitelendirin ve çocuğunuzu en yakın ilkyardım servisine ulaştırın.



2) Evladınız kafa ağrısından şikâyetçi olmasına karşın, çoğu zaman diri ve sıhhatli görünüyorsa bir saat kadar karanlık bir odada yatırın, ama kendinden geçip geçmediğini daima yakından izleyin.



3) Çocuğunuzun başlangıcında kanayan bir yara var ise 10 dakika kadar ya da kanama duruncaya kadar bir tampon ya da temiz bir mendille bastırın. Yara ufaksa yara alanını sabunlu su ile paklayın temiz bir tampon koyun ve yaraya lüzumlu baskıyı sağlayacak şekilde bandaj yapın. Yara sivri, kertikli derin ya da uzunsa yaranın dikilmesi için çocuğunuzu en yakın ilkyardım servisine götürün.



4) Kulak ya da burunda bir akıntı var ise akıntıyı durdurmaya çabalamayın yalnızca buruna ya da kulağa bir tampon koyarak akıntının emilmesini sağlayın. Çocuğunuzu en yakın ilkyardım servisine götürün.



Doktora başvurmalı mısınız?



Kısa bir süre için dahi olsa çocuk kendinden geçerse, kusarsa, şiddetli bir kafa ağrısından şikâyetçi ise, burun ve kulaklarında akıntı var ise hemen doktora başvurun ya da kendisini en yakın ilkyardım merkezine götürün. Solgunluk, iştahsızlık çocuğun davranışlarında belirgin bir farklılık fark ederseniz aradan belli başlı bir süre geçmiş dahi olsa çocuğunuzu doktora götürün.



Tabip ne yapmış olacaktır?



• Bir kafatası kırık ya da çatlağı ihtimali var ise kafatasının röntgeni alınır.



• Başka bir yarılma var ise yaralı bölgeyi uyuşturarak diker.



• Başka bir kırık emaresi yoksa fakat evladınız kafa ağrısı-sancısı ve kafa dönmesinden şikâyetçi ise,hekim evladı hastaneye alıp durumunu takip eder.



YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Çocuğun Başını Yaralaması – Çarpması
Çocuğun Başını Yaralaması – Çarpması
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/saglik-uyari-131.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cocugun-basn-yaralamas-carpmas.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cocugun-basn-yaralamas-carpmas.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content