Çocuğun Havale Geçirdiği Nasıl Anlaşılır?

Havale nedir, çocuklarda havale emareleri nedir? Havale tehlikeli midir, neler yapılmalıdır, tedavisi hakkında bilgi. Havale Anormal bir b...

Havale nedir, çocuklarda havale emareleri nedir? Havale tehlikeli midir, neler yapılmalıdır, tedavisi hakkında bilgi.



Havale



Anormal bir beynimiz reaksiyonudur. Havale geçirmekte olan çocuk bilincini kaybeder, birden fazla saniye süresince soluğunu tutmuş olarak kaskatı kesilir, bir süre sonra da kollarını ve bacaklarını birden fazla dakika süreyle ritmik olarak uzatır-büker. Havale başlarken çocuk feryat atabilir. Havale.esnasında idrar ya da dışkı yapabilir. Havale sona erdiğinde evladınız dalgın durumda kalabilir ve uyumak isteyebilir.



En sık rastlanan havale sebebi, grip şeklinde hastalıklarda görülen ateş yükselmeleridir. Bu çoğu zaman altı aylıkla altı yaş arasındaki çocuklarda görülür. Bu tür havalelere, bir takım ailelerde daha sık rastlanır. Menenjit, ensefalit ve nadiren de kandaki kimyasal anormallikler-örneğin şeker hastalarında kan şekerinin çok fazla düşmesi- havale meydana getirebilmektedir. Kimi zaman de herhangi bir niçin bulunamayabilir. Sara (epilepsi), bir başka havale nedenidir.



Ne kadar önemlidir?



Ürkütücü bir vaka olmasına karşılık havale, hastanın yaşamını tehlikeye sokmaz ama önemle tedavi edilmelidir.



Olası emareler



• Ateşin birden yükselmesi

• Ağlama ve şuur kaybı

• Nefes alıp-vermenin durduğu katılaşma süreci

• Uzuvların ritmik ile birlikte hareketi

• idrar ve/ya da dışkı yapma

• Dalgınlık



İlk olarak ne yapmalısınız?



1. Evladınız bilincini kaybeder kaybetmez çevresindeki eşyaları ve mobilyaları uzaklaştırın; böylelikle kollarının ve bacaklarının sert bir cisme çarpmasını önlemiş olmuş olursunuz. Hasta bir bebek ya da minik bir çocuksa, sanki poposuna tokat atacakmış şeklinde dizinizin üstüne yatırın. Böylelikle dilin arkaya devrilip solunum yolunu tıkamasını da önlemiş olmuş olursunuz



2. Evladı, bir an için dahi olsa yalnız bırakmayın



3. Uzuvların hareketine engel olmaya » teşebbüs etmeyin, çocuğunuza zarar verebilirsiniz.



4. Çenelerinin arasına bir şey sokmaya ya da kilitlenmiş dişleri birbirlerinden ayırmaya çabalamayın.



5. Çırpınma tarzındaki hareketler sona erdiğinde çocuğunuzu yan çevirin; böylelikle solunum yollarının dil ya da tükürükle kapanmasını önlersiniz.



Doktora başvurmalı mısınız?



Havale biter ermez doktora başvurun. Eğer yanınızda başka birisi var ise, siz çocuğunuzun yanında dururken kendisinden hekim çağırmasını isteyin. Eğer hekim on beş dakika içinde yetişmezse ya da havale sona ermezse, çocuğunuzu en yakın hastaneye götürün. Yirmi dakika kadar devam eden herhangi bir havalenin hususi ilaçlarla durdurulması gerekir.



Hekim ne yapmış olacaktır?



• Eğer havale devam ediyorsa, kendisine havale önleyici bir ilacı enjeksiyon kanalıyla uygulayacaktır.



• Eğer evladınız ilk havaleyi geçirdiğinde iki yaşından küçükse, onu hastaneye yatıracak ve arka planda menenjit ensefalit şeklinde mühim hastalıkların bulunma olasılıklarını uzaklaştırmak amacıyla bir takım kontrol uygulayacaktır.



• Daha büyük çocuklarda havale sebebi açık değilse, hekim onu bir hastaneye sevkedecektir. Burada meydana getirilen kontrol ve tetkikler sonucunda daha sonraki bir alev ateş hastalıkta çocuğunuza havale önleyici ilaç vermenizin lüzumlu olup olmadığı anlaşılacaktır.



• Hekim size, ateşi yükselmiş bir çocukta bunun iyi mi düşürülmesi gerektiğiyle ilgili tavsiyelerde bulunacaktır.:



Siz iyi mi destek olabilirsiniz?



• Havale sona erdikten sonrasında çocuğunuzun ateşi yüksekse, giysilerini çıkarın ve tenini ıslak süngerle silerek ateşini düşürmeye özen gösterin. Uyuduğunda, üzerini ince bir örtüyle örtün.



• Hekim tavsiyesi olmadan kendisine hiçbir ilaç vermeyin.



• Sakin olun.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Çocuğun Havale Geçirdiği Nasıl Anlaşılır?
Çocuğun Havale Geçirdiği Nasıl Anlaşılır?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cocugun-havale-gecirdigi-nasl-anlaslr.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cocugun-havale-gecirdigi-nasl-anlaslr.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content