Çocuklarda kabakulak belirtileri nelerdir, ne kadar önemlidir? Çocuklarda kabakulak tedavisi hakkında bilgi. Çocuklarda Kabakulak En fazl...
Çocuklarda kabakulak belirtileri nelerdir, ne kadar önemlidir? Çocuklarda kabakulak tedavisi hakkında bilgi.
Çocuklarda Kabakulak
En fazla iki yaşından büyük çocuklarda görülen bir enfeksiyondur. Bir virüs tarafından meydana getirilen bu hastalığın kuluçka dönemi (yani virüsün bulaşmasıyla hastalığın ortaya çıkmasına kadar geçen süre) 17-28 gündür. Başlıca belirtiler ortaya çıkmadan bir-iki gün önce çocukta genel bir kırıklık görülür. Kulağın önündeki ve altındaki, ayrıca da çenedeki tükürük bezleri şişer; hastanın ateşi yükselebilir. Bu şişlik, çocuğunuzun yüzünün değişik bir görünüm almasına neden olur; önce bir veya öbür tarafta görülerek daha sonra diğer tarafa geçebilir veya birlikte her iki tarafta birden görülebilir. Bu şişlik yutma sırasında ağrı yapar ve tükürük bezleri artık tükürük yapmadığından çocuk, ağzının kuruduğundan şikâyet eder. Hayaların veya yumurtalıkların şişmesi, enderde olsa görülebilen bir belirtidir. Bu durum erkek çocuklarda yerel ağrıya, kız çocuklarında ise karın ağrısına neden olur.
Ne kadar önemlidir?
Kabakulak, hafif bir hastalıktır ama aradan on gün geçtikten sonra çocuğunuzda baş ağrısı ve ense sertliği ortaya çıkarsa, menenjit veya ensefalit tablosu gelişmiş olabilir.
Muhtemel belirtiler
• Çenenin ve kulakların yakınında olmak üzere yüzün bir veya iki taraflı şişmesi
• Yutkunurken ağrı hissedilmesi
• Ağızda kuruma
• Ateş
• Baş ağrısı
• Erkek çocuklarda havaların şişmesi ve ağrıması; kız çocuklarda karnın aşağı kısımlarında ağrı hissedilmesi.
İlk olarak ne yapmalısınız?
1. Çocuğunuzun ateşini ölçün, yüksek bulursanız ıslak süngerle vücudu silerek düşürmeye çalışın
2. Çocuğunuza sıvı besinler verin, zorluk çekiyorsa bir kamışla beslenmesini sağlayın.
3. Bol miktarda sıvı verin ve ağzındaki kuruluğu gidermek için ağzını sık sık çalkalamasını söyleyin.
Doktora başvurmalı mısınız?
Kabakulak teşhisinin doğrulanması için veya oğlunuzun hayalarında ya da kızınızın karnında şiddetli ağrı varsa, hemen doktora başvurun. Aradan 10 gün geçtikten sonra çocuğunuzun durumu kötüleşir, baş ağrısı ve ense sertliği ortaya çıkarsa; hiç zaman kaybetmeden doktora başvurmanız gerekir.
Doktor ne yapacaktır?
• Kabakulağın özel bir tedavisi yoktur. Sizden çocuğunuzu, şişlik indikten beş gün sonrasına kadar okula göndermemenizi isteyecektir.
• Hayalar şişmişse, bunlar inene kadar tam yatak istirahatı tavsiye edecek; bunların verdiği ağrının ya da kız çocuklarındaki karın ağrısının giderilmesi için bebek aspirini yada parasetamol şurup yazacaktır.
Siz nasıl yardımcı olursunuz?
• Çocuğunuza kolayca yutabileceği yoğurt, yumurta sarısı karıştırılmış süt, çorba gibi besinler verin.
YORUMLAR