Çocuklarda Kesik ve Yaralanmalarda Yapılması Gerekenler

Çocuklardaki kesikler, çizilmeler, sıyrıklar ve yaralanmalarda nasıl müdahale edilmelidir, ilk yardım olarak neler yapılır? Çocuklarda Kes...

Çocuklardaki kesikler, çizilmeler, sıyrıklar ve yaralanmalarda nasıl müdahale edilmelidir, ilk yardım olarak neler yapılır?



kesikler



Çocuklarda Kesik ve Yaralanmalar



Kesik, derinin ve alttaki dokunun bütünlüğünün bozulduğu, kanamaya yol açan bir yaradır. Sıyrıkta ise deri yüzeyinin bütünlüğü bozulmamış, ancak sıyrıldığından deri altındaki kan damarlarından sızıntı şeklinde kanama meydana gelmesine neden olmuştur. Küçük kesik ve sıyrıklar evde tedavi edilebilir. Bunlar iyice temizlenmeli ve mikrop kapmalarının önlenmesi için de üzerileri pansumanla kapatılmalıdır. En İyi pansuman, bir yara bandıyla yerinde tutturulan temiz bir parça steril (mikropsuz) gazlı bezdir; böylece yaranın havalanması engellenmez. Bir kesiğin kenarlarını birbirine yakınlaştırıp arada tamir dokusu olmaksızın iyileşmesini sağlamak amacıyla özel bantlardan faydalanmak mümkündür.



Ne kadar önemlidir?



Doktora gidilmesini gerektirecek kesik veya sıyrık sayısı pek azdır. Ancak bir kesik (tırnaklanma, diken batması, hayvan ısırığı sonucu) derinse,tetanos veya daha başka bir iltihaplanma gelişebilir. Çok fazla kan kaybına neden olan kesiklerde şok tehlikesi de vardır. Bu gibi durumlarda doktora veya hastaneye başvurmanız gerekir.



İlk olarak ne yapmalısınız?



Eğer yara büyükse ve kanıyorsa,



1. Hemen doktora veya hastaneye gitmelisiniz. Bunun için çocuğunuzu hemen en yakın hastanenin acil servisine götürün ama yola çıkmadan önce yaranın üzerine temiz bir mendille, gazlı bezle veya hiçbir şey bulamazsanız elinizle bastırın.



2. Kanın daha az akması için, kesiğin meydana geldiği bölgeyi yüksekte tutun. Çocuğunuzu sırtüstü yatırın.



3. Kesik yerin üzerine steril bir pansuman yerleştirin ve tam yaranın üzerinden sıkı bir düğüm atın; bunu, doktora ulaşana kadar açmayın.



Eğer kesik küçükse veya bir sıyrık varsa,



1. Yaralı bölgeyi soğuk musluk suyu altında tutun veya su ve sabunla, ya da antiseptik bir çözeltiyle yıkayın.



2. Deriyi kuru olarak muhafaza edin. Kesik kenarlarını, bir bant yardımıyla birbirine yaklaştırıp daha kozmetik bir iyileşme sağlayabilirsiniz. Gerekirse yaranın üzerine steril (mikropsuz) bir gazlı bez kapatıp flasterle tespit edin.



Doktora başvurmalı mısınız?



Yara büyükse, üzerine on dakika süreyle bastırmanıza rağmen kanamaya devam ediyorsa, çok derinse ve fazlaca kanıyorsa, yarada temizleyemediğiniz bir kir veya yabancı cisim varsa, yara derinse-ancak derideki delik çok küçükse, çocuğunuz atların bulunduğu bir yerde oynuyorsa ve yara kirlenmiş ya da kumla dolmuşsa; hemen doktora başvurun veya çocuğunuzu en yakın hastanenin acil servisine ulaştırın. Yaralanmadan birkaç gün sonra yaradan başlayıp dışa doğru giden kırmızı çizgiler görürseniz, hemen doktora başvurun; çünkü bunlar enfeksiyon belirtisi olabilir.



Doktor ne yapacaktır?



• Yarayı temizleyecek ve gerekirse lokal anestezi altında dikecektir. Yüzdeki herhangi bir yara, geride çirkin bir nedbe bırakmaması için mutlaka dikilmelidir.



• Eğer kanama durmamışsa, bir kan damarının yırtıldığı kesindir; doktor bunu yine lokal anestezi altında gereken şekilde bağlayacak ve kanamayı önleyecektir.



• Yara derinse veya kirliyse doktor, çocuğunuza en son ne zaman tetanos aşısı yaptırdığınızı soracaktır. Herhangi bir şüphe varsa, çocuğunuza tetanos aşısı yapılacaktır.



• Enfeksiyon belirtisi varsa, yarayı antibiyotikli bir pansumanla kapatacak ve ayrıca da yutması için, çocuğunuza antibiyotikli ilaçlar verecektir.



Siz nasıl yardımcı olursunuz?



• Pansumanı her gün değiştirin. Doktor size, geceleri pansumanı açık bırakmanızı ve havayla temas ettiği takdirde daha çabuk iyileşeceğini söyleyebilir.



• Pansuman değiştirirken yaradan başlayıp çevreye yayılan herhangi bir kızarıklık olup olmadığına bakın. Varsa, mümkün olan en kısa zamanda doktora başvurun.



• Sıyrıklar genellikle daha geniş alanları ilgilendirir ve buraları sürtünmeye karşı korumak gerekebilir. Bunun için sıyrılan bölgeyi steril (mikropsuz) bir gazlı bezle örtün ve flasterle tespit edin.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Çocuklarda Kesik ve Yaralanmalarda Yapılması Gerekenler
Çocuklarda Kesik ve Yaralanmalarda Yapılması Gerekenler
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/kesikler.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cocuklarda-kesik-ve-yaralanmalarda.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cocuklarda-kesik-ve-yaralanmalarda.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content