Çocuklarda Tüberküloz (Verem) Belirtileri

Verem, tüberküloz nasıl bir hastalıktır? Çocuklarda verem belirtileri nelerdir, ne kadar önemlidir ve nasıl tedavi edilir? Çocuklarda tüber...

Verem, tüberküloz nasıl bir hastalıktır? Çocuklarda verem belirtileri nelerdir, ne kadar önemlidir ve nasıl tedavi edilir?



tuberkulozÇocuklarda tüberküloz (verem);



Verem (TB. Tüberküloz) kişinin sağlığını sürekli olarak bozuk tutan bir hastalıktır. Tedavi edilmezse etkisi altına aldığı organa büyük zarar verir. Genellikle akciğerde görülmekle beraber; böbrekler, beyin zarı ve belkemiğinde de rastlanır. Hastalık kan ile birlikte vücutta dolaştığı için değişik şekillerde ortaya çıkıp değişik organları etkisi altına alabilir. Bu durum teşhisi güçleştirir. Bazı Batı ülkelerinde (örneğin İngiltere) sütlerin pastörize edilmesi ve süt veren hayvanların testten geçirilmesi yoluyla tamamen ortadan kaldırılmış bir hastalıktır, (inek, verem mikrobunu taşıyan hayvanların başında gelir.)



Sık sık yapılan akciğer röntgen kontrolleri, koldan yapılan test ve sonucuna göre yapılan aşılamalar, gelişmiş bir ilaç tedavisi veremin ortadan kalkmasına yardımcı olan önemli etkenlerdir. Ancak, bulaşıcı olması nedeniyle mikrobun bulunduğu yerlerden gelenler, veremsiz bir ortama bu mikrobu yeni baştan sokabilmektedirler. Sağlıklı bir çocuk bir büyükten verem mikrobunu ilk defa aldığında genellikle hastalık fazla ilerleyemez. Organizma mikrobun etrafını sararak tebeşirimsi bir madde ile onu kaplar ve ilerlemesine engel olur. Çocuğun sağlığı yerindeyse yeni bir mikrop atağına kadar, hastalığı kapmadan sağlıklı bir yaşamı görülebilir. Ancak çocuk bir süre iyi beslenmez ve vücudu zayıf düşüren bir hastalık geçirirse, ilk giren mikrop etrafındaki tebeşir tozumsu kaplamayı yararak her an kana karışıp vücuda girebilir. Bu halde karşılaşılacak belirtiler etkilediği organa göre değişik olacaktır. Çocuk sadece yorgunluk hissedip, iştahsızlaşabileceği gibi akciğerlerin etkilenmesi sonucu kuru kuru öksürüp, kanlı bir balgam çıkarmaya başlayabilir.



Ne kadar önemlidir?



Verem tedavisi edilmediği takdirde ciddi bir hastalıktır.



Muhtemel belirtiler



• Yorgunluk

• Yememeden dolayı kilo kaybı

• Ciğerler etkilendiyse, devamlı bunu öksürük ile balgamda kan ve cerahat,

• Beyin etkilendiyse, başağrısı, ateş ve koma hali



İlk olarak ne yapmalısınız?



Aslında çocukta verem mikrobu olduğunu belirtilerden anlamak son derece güçtür. Ne var ki, çocuğunuzun bir veremli ile beraber bulunduğunu biliyorsanız çocuğunuzu mutlaka doktora götürmelisiniz.



Doktora başvurmalı mısınız?



Çocuğunuzun genel olarak sağlığından şikâyetçi iseniz ve uzun süren devamlı bir öksürük bahis konusu ise çocuğunuzu derhal doktora götürmelisiniz.



Doktor ne yapacaktır?



Doktor deriden yapacağı bir test ile vücutta canlı bir verem iltihabı olup olmadığını anlar, iltihaplı bir durum varsa hangi organda olduğunu saptamak için röntgen, idrar tahlili gibi testler yapacaktır. Verem hastasına rahatlıkla evde bakılabilir. İlaç olarak antibiyotik verilebilir. Ancak çok iyi ve bilinçli bir beslenme de gerekecektir.



Çocuk birkaç ay için okula gitmemelidir. Tedavinin bitmesinden sonra yeniden tekrarlaması ihtimaline karşı sık sık kontrole gitmekte büyük fayda vardır. İki yılın sonunda her şeyin düzelmiş olması gerekir.



Siz nasıl yardımcı olursunuz?



• İlaçları tam zamanında verin. Çocuğunuzu olabildiğince mutlu ve normal yaşamını sürdüren bir ortamda tutun.



• Çocuğunuzun bol bol dinlendiğinden emin olmalısınız.



• İlaç tedavisi başladıktan sonra çocuğunuz artık hastalık bulaştırmayacaktır. Bu nedenle bir arkadaşının gelip onunla oynamasının da bir sakıncası yoktur.Böyle bir arkadaşa sahip olması için ona yardımcı olun.



Bu maddede yazılanlar yalnızca bilgi verme amaçlıdır.
Yazılanlar, doktor uyarısı ya da önerisi değildir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Çocuklarda Tüberküloz (Verem) Belirtileri
Çocuklarda Tüberküloz (Verem) Belirtileri
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/tuberkuloz.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cocuklarda-tuberkuloz-verem-belirtileri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cocuklarda-tuberkuloz-verem-belirtileri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content