çömlekçilik nedir, özellikleri nelerdir ve günümüzde neden yapılmıyor?

Çömlekçiliğin özelliği ve çömlekçilik niçin bu günlerde kullanılmıyor? ÇÖMLEKÇİLİK Pişirilebilir gre ya da topraktan çiçeklik, ta...

Çömlekçiliğin özelliği ve çömlekçilik niçin bu günlerde kullanılmıyor?

ÇÖMLEKÇİLİK



61146d1483927993 el sanatlari canak comlek comlekcilik


Pişirilebilir gre ya da topraktan çiçeklik, tabak, testi ve türlü mutfak aletleri yapımı.





—Antropol. Çömlek yapımında kullanılan kilin, pişimi esnasında daha dayanıklı olması için, bir hazırlık işleminden geçirilmesi gerekir. Saman, ot, talaş, odun külü, hayvan kılı ya da tüyü şeklinde organik maddelerin eklenmesiyle (bu maddeler, pişim esnasında, çoğu zaman kara izler erteleyerek yok olurlar ve hamur harcını daha hafifçe ve gözenekli duruma getirirler) kil, arıtılıp yağsızlaştırılır. Bu işlem, yağsızlaştırıcı minerallerin (genellikle kum) ve kimi vakit, pişmemiş kille aynı bileşimdeki şamotların kullanılmasıyla da yapılabilir. Bu şekilde hazırlanan mase, biçim verilmeden ilkin, daha iyi tutması için, yumruk ya da tokmakla yoğrulup dövülür.

üç tür biçim verme vardır:
birincisine modlaj denir.

Bu yöntemin de türlü türleri vardır:

  • blok modlaj (mase topağı oyularak kenarları elle ya da tokaçla yavaş yavaş inceltilir) [zenci Afrika, Güney Amerika];

  • ayrı parçalarla modlaj (yoğrulmuş mase topakçıklarının ya da levhacıklarının eklenmesiyle);

  • kolombin tekniğiyle meydana getirilen modlaj (çömlek, yarım silindir biçimindeki mase ve sarmal bir şekil verilerek ve kenarları perdahlanıp yükseltilerek oluşturulur) [Afrika, Melanezya ve ABD),
ikinci biçim verme şekli,kalıplama tekniğidir.

Gelişmiş toplumlarda (Akdeniz dünyası, Uzakdoğu) da rastlandığı için, bunun yalnızca çok eski çağlara özgü bir teknik olduğu söylenemez. Kiremit, boru ya da heykelciklerin yapımında kullanılan kalıplama tekniği, ya heykelciklerin yapımında olduğu şeklinde bir dışkalıbın ya da eriyen balmumu tekniğinde olduğu şeklinde yok olup giden bir iç kalıbın (mesela, pişirme esnasında yok olan saman tıkaç) kullanılmasıyla gerçekleştirilir.

üçüncü biçim verme şekli, çekme'dir.

Bu, apayrı iki tekniği kapsar: birincisinde çömlek, biçim verildiği sürece bir eksen çevresinde ağır ağır dönen bir altlık üstüne yerleştirildiği halde, İkincisinde, devamlı olarak çok hızla dönen bir çark üstüne yerleştirilir ve maseyi yükseltip şekillendirmek için çömlekçinin parmaklarıyla hafifçe bastırması yeter. Kurutma, bir sürü aşamada gerçekleştirilir. Mase sertleşince, dış çıkıntılar (kulplar, vb.) eklenmiş olur, taslak cilalanır ve baskıyla ya da bir boya ya da astar uygulamasıyla süslenebilir; sır, emay ya da reçineyle sugeçirmez duruma getirilebilir. Bundan sonrasında pişirme işlemine geçilir. En ilkel fırınlar, toprak üstüne istiflenmiş çömleklerin, çalı çırpıyla kaplanması sonucu oluşturulur. Ama söz konusu fırınlar, yüksek sıcaklıklara yetişme ya da pişmesini ayarlama (Afrika) olanağı vermez. Avrupa ve Asya'da, pişirme sıcaklığını daha iyi ayarlamayı elde eden türlü tipten fırınlar (yuvarlak, tünel fırın) kullanılır.

DEVAMI





  • Günümüzde meydana getirilen buluşlar nedir?


  • Günümüzde kullanılan haberleşme-iletişim araçları nedir?


  • Günümüzde kullanılan ziraat aletleri nedir?




Bu ileti 'en iyi çözüm' seçilmiştir.

ÇÖMLEKÇİLİK



61146d1483927993 el sanatlari canak comlek comlekcilik


Pişirilebilir gre ya da topraktan çiçeklik, tabak, testi ve türlü mutfak aletleri yapımı.





—Antropol. Çömlek yapımında kullanılan kilin, pişimi esnasında daha dayanıklı olması için, bir hazırlık işleminden geçirilmesi gerekir. Saman, ot, talaş, odun külü, hayvan kılı ya da tüyü şeklinde organik maddelerin eklenmesiyle (bu maddeler, pişim esnasında, çoğu zaman kara izler erteleyerek yok olurlar ve hamur harcını daha hafifçe ve gözenekli duruma getirirler) kil, arıtılıp yağsızlaştırılır. Bu işlem, yağsızlaştırıcı minerallerin (genellikle kum) ve kimi vakit, pişmemiş kille aynı bileşimdeki şamotların kullanılmasıyla da yapılabilir. Bu şekilde hazırlanan mase, biçim verilmeden ilkin, daha iyi tutması için, yumruk ya da tokmakla yoğrulup dövülür.

üç tür biçim verme vardır:
birincisine modlaj denir.

Bu yöntemin de türlü türleri vardır:

  • blok modlaj (mase topağı oyularak kenarları elle ya da tokaçla yavaş yavaş inceltilir) [zenci Afrika, Güney Amerika];

  • ayrı parçalarla modlaj (yoğrulmuş mase topakçıklarının ya da levhacıklarının eklenmesiyle);

  • kolombin tekniğiyle meydana getirilen modlaj (çömlek, yarım silindir biçimindeki mase ve sarmal bir şekil verilerek ve kenarları perdahlanıp yükseltilerek oluşturulur) [Afrika, Melanezya ve ABD),
ikinci biçim verme şekli,kalıplama tekniğidir.

Gelişmiş toplumlarda (Akdeniz dünyası, Uzakdoğu) da rastlandığı için, bunun yalnızca çok eski çağlara özgü bir teknik olduğu söylenemez. Kiremit, boru ya da heykelciklerin yapımında kullanılan kalıplama tekniği, ya heykelciklerin yapımında olduğu şeklinde bir dışkalıbın ya da eriyen balmumu tekniğinde olduğu şeklinde yok olup giden bir iç kalıbın (mesela, pişirme esnasında yok olan saman tıkaç) kullanılmasıyla gerçekleştirilir.

üçüncü biçim verme şekli, çekme'dir.

Bu, apayrı iki tekniği kapsar: birincisinde çömlek, biçim verildiği sürece bir eksen çevresinde ağır ağır dönen bir altlık üstüne yerleştirildiği halde, İkincisinde, devamlı olarak çok hızla dönen bir çark üstüne yerleştirilir ve maseyi yükseltip şekillendirmek için çömlekçinin parmaklarıyla hafifçe bastırması yeter. Kurutma, bir sürü aşamada gerçekleştirilir. Mase sertleşince, dış çıkıntılar (kulplar, vb.) eklenmiş olur, taslak cilalanır ve baskıyla ya da bir boya ya da astar uygulamasıyla süslenebilir; sır, emay ya da reçineyle sugeçirmez duruma getirilebilir. Bundan sonrasında pişirme işlemine geçilir. En ilkel fırınlar, toprak üstüne istiflenmiş çömleklerin, çalı çırpıyla kaplanması sonucu oluşturulur. Ama söz konusu fırınlar, yüksek sıcaklıklara yetişme ya da pişmesini ayarlama (Afrika) olanağı vermez. Avrupa ve Asya'da, pişirme sıcaklığını daha iyi ayarlamayı elde eden türlü tipten fırınlar (yuvarlak, tünel fırın) kullanılır.

DEVAMI




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: çömlekçilik nedir, özellikleri nelerdir ve günümüzde neden yapılmıyor?
çömlekçilik nedir, özellikleri nelerdir ve günümüzde neden yapılmıyor?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/61146d1483927993-el-sanatlari-canak-comlek-comlekcilik.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/comlekcilik-nedir-ozellikleri-nelerdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/comlekcilik-nedir-ozellikleri-nelerdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content