Cumhuriyet İle İlgili Yazı

Cumhuriyet ile ilgili güzel bir yazı. Cumhuriyet hangi şartlar altında ve iyi mi kurulmuştur? Cumhuriyetin ilanı döneminde ülkenin bulunmuş ...

Cumhuriyet ile ilgili güzel bir yazı. Cumhuriyet hangi şartlar altında ve iyi mi kurulmuştur? Cumhuriyetin ilanı döneminde ülkenin bulunmuş olduğu vaziyet ve başarılması olanaksız benzer biçimde görünen Cumhuriyetin hakkında yazı.



Cumhuriyet Bayramı SözleriTürkiye Cumhuriyeti’nin temeli, Mustafa kemal atatürk’ün önderliğinde, Kurtuluş Savaşı ile atılmış, yeni Türk varlığı Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti tarafınca tüm dünyaya kabul ettirilmişti. 29 Ekim 1923’de kurulan Cumhuriyet idaresiyle de, Türk milleti kendisine en layık yönetim şeklini bulmuş oluyordu.



Türkiye Cumhuriyeti bütünü ile Türk olan bir ülke üstünde kuruldu. Anadolu ile Trakya, Osmanlı İmparatorluğu devrinde de, yüzyıllardan bu yana, Türk çoğunluğunun anayurdu olagelmişti. Osmanlı devleti, «millet» esası yerine «ümmet» esasına dayanmış, türlü milletleri bir araya toplamaya çalışmıştı. Yeni Türk devleti ise, tarih, anane, dil, kültür bakımından bir tüm olan Türk milletine dayanıyordu. Yurdu paylaşan düşmanlara da, onlarla ortaklaşa iş eden padişaha da bu yüce Türk milleti karşı ,koymuş, onlara karşı varlığını, askeriyle, halkı ile, erkeğiyle, hanımı ile —her şeyden ilkin— hür yaşama azmiyle, gene bu Türk milleti korumuştu. Mustafa kemal atatürk, yüce Türk milletinin ölmez varlığının en diri timsali olarak, bu kuvvetleri bir araya toplamış, tüm dünyanın, hatta o sırada resmen devlet başkanı bulunan padişahın dahi öldü sandığı bir milletin ölmezliğini kanıtlama etmişti.



Osmanlı İmparatorluğu I. Dünya Savaşı’nda yenilip parçalandığı zaman, başta padişah VI. Mehmet (Vahidettin) olmak suretiyle, devletin tüm yöneticileri, yenilgiye boyun eğmişlerdi, çünkü, onlar Türk milletinin enerjisini anlayamayacak kadar gaflet içinde bulunuyorlardı. Bu güçsüz içinde düşmanlara teslim oldular. Türk’ün şerefine yakışmayacak kadar ağır şartları kabul ettiler. Türk milletinin, varlığını kat kat üstün kuvvetlere karşı dahi koruyabilecek bir güçte bulunduğunu fakat Mustafa kemal atatürk anlamıştı. Bir o, Türk’ün harikalar yaratacak kudrette olduğuna inanmıştı.



İşte bu inançla «Ya istikiâl, ya ölüm!» diye millete cenk parolası veren Mustafa kemal atatürk, Türk milletinin ölmez gücüne dayanarak, Kurtuluş Savaşı benzer biçimde, dünya tarihinde benzeri az görülmüş bir destan yarattı, diri, dinç, genç bir Türk devleti kurdu.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Cumhuriyet İle İlgili Yazı
Cumhuriyet İle İlgili Yazı
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/cumhuriyet-bayrami-sozleri-5-300x214-1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cumhuriyet-ile-ilgili-yaz.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/cumhuriyet-ile-ilgili-yaz.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content