Denizin düzlem olabilmesi için lüzumlu şartlar nedir ? Her yerde basıncın dağılımının durağan olması, rüzgarın olmamasını şu demek oluyor ki...
Denizin düzlem olabilmesi için lüzumlu şartlar nedir ?
Her yerde basıncın dağılımının durağan olması, rüzgarın olmamasını şu demek oluyor ki atmosferin sakin olmasını sağlayana ve deniz yüzeyinin bir düzlem kadar durağan ve hareketsiz olmasına sebep olacaktır. Fakat bu şekilde bir durumun atmosferde olmasını beklemek atmosfer termodinamiğine aykırıdır ve fakat laboratuar ortamlarında sağlanabilecek bir durumdur. Bu yüzden ve bununla birlikte dünya yuvarlak olduğu denizi düzlem olarak göremeyiz. Ama labaratuvar ortamında bir su kütlesini düzlem haline getirebiliriz.Düzleme Aktarmak
Dünya’nın kutuplardan basık, Ekvator’dan şişkin kendine özgü küresel bir şekli vardır. Dünya’nın küresel yüzeyi düzleme aktırılırken bir takım güçlüklerle karşılaşılır. Bunun sebebi, küresel yüzeyin düzleme aktarılmasının geometrik açıdan imkânsız olmasıdır. Buna bağlı olarak haritalar çizilirken, kara ve denizlerin yerküre üstündeki şekilleri ve genişlikleri tam olarak yansıtılamamakta ve boyutlarında gerçeğe uymayan bozulmalar olmaktadır. Haritalarda görülen ise, gerçeğin az ya da çok benzeridir.
Harita çizimindeki zorluklar dikkate alınarak bir takım metodlar geliştirilmiştir. Buna projeksiyon (izdüşüm) sistemleri,metotları ismi verilir.
Projeksiyonlar, izdüşüm (Yükseltinin sıfır m. kabul edilmesi) esasına gore çizildiğinden, yükseltinin fazla olduğu yerlerde ve ülkelerde izdüşüm alan ile gerçek alan arasındaki fark artar.
Türkiye’de, izdüşüm alan ile gerçek alan arasındaki farkın en fazla olduğu mıntıkalar Şark Anadolu ve Karadeniz, minimum olduğu mıntıkalar ise Marmara ve Güneydoğu Anadolu’dur.
YORUMLAR