Devlet Nedir? (Kısaca)

Devlet nedir, devlet demek ne anlamına gelir? Devlet denildiğinde ne anlamamız gerekir? Devletin tanımı ve özetlemek gerekirse bilgilerin ye...

Devlet nedir, devlet demek ne anlamına gelir? Devlet denildiğinde ne anlamamız gerekir? Devletin tanımı ve özetlemek gerekirse bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



devlet



Devlet, belirgin bir ülke üstünde yaşayan ve üstün bir otoriteye bağlı olan insan topluluğunun oluşturduğu



• devamlı,



• siyasal



• hukuksal



bir bütündür.



Devletin oluşumunun kökeni hakkında değişik görüşler (Aristo ve Konfiçyüs kuvvetli aileye; J.J.Rousseau cemiyet sözleşmesine; Duguit, gruplar arası çatışmaya bağlar) var ise da bu tür durumlar, toplumda düzenleyici bir otoritenin varlığı mevzusunda birleşirler. Otoritenin yaygın olduğu toplumlarda (klan) hemen hemen devlet yoktu. Otorite bir şahıs ya da belirgin bir grup tarafınca temsil edilmeye başlandığında, devlet ortaya çıktı. Otoritenin tamlığı ve devamlı olabilmesi örgütlenmeyi gerektirir. Bu bağlamda “devlet”, toplumun siyasal örgütlenişi ya da toplumdaki siyasal örgütlerin tümünü ifade eder.



Devleti Başka Kurumlardan Farklı kılan Özellikler:


a) Devlet haricinde kalan toplumsal grup ve kurumlara üyelik, isteğe bağlı olması durumunda, devlete üyelik zorunludur. Başka grup ve kurumlardan, kişi, istediği vakit rahatlıkla ayrılabildiği halde, devlet üyeliğine giriş ve çıkış bazı sıkı kurallara bağlanmıştır.



b) Devlet, örgütünün büyüklüğü yönünden başka kurumlardan ayrılır. Hiçbir kurumun örgütü, devlet ölçeğinde değildir.



c) Devlet örgütlenmesi içinde, ileri bir iş kısımı vardır. Modern devletlerde bu iş kısımı “güçlerin ayrılığı” şeklinde görülür. (Yasama, Yürütme, Yargı şeklinde).



d) Devlet, koyduğu kuralları zorla yaptırma gücüne ve silahlı güç bulundurma yetkisine haiz olan bir kurumdur. Devlet dışındaki kurumların uygulayabileceği en etkili yaptırım üyelikten çıkarma olması durumunda devlet can almaya kadar varan yaptırımlar uygulayabilir.



Devletin Değişimi



İlk olarak özlerde ortaya çıktığını gördüğümüz devlet kurumu, günümüze gelinceye değin, gerek tip olarak, gerekse yönetim şekli olarak büyük değişimler göstermiştir.



Devlet de, başka toplumsal kurumlar şeklinde tarih içinde gelişme ve değişme göstermiştir. Ortaya çıkışından günümüzün çağdaş devletine kadar devlet anlayışı teokratik (dine dayalı) birlikten; laikliğe, monarşi (tek kişinin yönetimi)den demokrasiye, sınırı olan görevli devlet anlayışından (iç ve dış güvenlik ve vergi alabilmek) vatandaşın refah ve mutluluğunu sağlamak suretiyle yaşamın her kendi alanında vazife yüklenmiş, modern devlet anlayışına kadar, anlayış bakımından değişmiş ve gelişmiştir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Devlet Nedir? (Kısaca)
Devlet Nedir? (Kısaca)
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/devlet-1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/devlet-nedir-ksaca.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/devlet-nedir-ksaca.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content