Devmalı Ordular Nasıl Kurulmuştur?

Sürekli ordular iyi mi kurulmuştur? İlk sürekli orduyu kim ve ne vakit kurmuş ve sürekli tertipli ordular iyi mi kurulmaya başlanmıştır? Av...

Sürekli ordular iyi mi kurulmuştur? İlk sürekli orduyu kim ve ne vakit kurmuş ve sürekli tertipli ordular iyi mi kurulmaya başlanmıştır?



Avrupa’da, Otuz yıl Savaşları’ndan sonrasında orduların esasını tekrardan süvari himayesindeki piyade teşkil etmeye başlamış, süvari birlikleri daha önceki önemini kaybetmişti. XVII. yüzyılda İsveç Kralı II. Gustaf yeni bir ordu sistemi kurdu, ulusal ve sürekli bir ordunun temellerini attı. Bu usulü XVIII. yüzyıl içinde tüm diğeri Avrupa devletleri de benimsediler. Ayrıca kara ordusuna pek ehemmiyet vermeyen, tüm varlığını donanmaya bağlayan İngiltere’de İsveç’i örnek ile birlikte yeni ordular kurdu.



XVIII. yüzyılda, ABD’daki savaşlar ordular üstünde büyük değişikliklere yol açtı, cenk taktiği değişti. Yalnız menfaata dayanan eski orduların yerini sürekli orduların alması askerlik faaliyetinde da büyük yenilikler sağlamıştr. Bundan sonra askerlik bir vazife haline geldiği için askere alınanlar uzunca bir süre sürekli olarak orduda kalıyor, hizmetine karşılık ücret alıyordu. Ustalaşmış subayların görevlerine bağlılığı, uyanıklığı eskisinden daha fazlaydı. Ayrıca, tüm ordularda üniforma da kullanılmaya başlanmıştı.



O devirlerde ordu mevcutları, genel olarak, 100.000’in altındaydı. Topların gelişmesi de ordu teşkilatında çok büyük değişikliklere yol açtı. Napolyon daha sonraları: «Top, ordu teşkilatında tam bir ihtilal yapmış oldu» demiştir.



Yurt İçin Cenk



Ordu teşkilâtında en büyük değişikliklerden birisi de Fransız İhtilâli’nden sonraki yıllarda olmuştur. Fransa’da o zamana kadar orduyu gerçekleştiren aylıklı askerlerin yerini, 1798’den sonrasında, yurtseverlik duygusu ile çarpışan askerler aldı. Bu, orduya o zamana kadar bilinmeyen bir coşku, hareket getirdi. Askerden kaçma vakaları çok azaldı. Avusturyalılar’ın, Prusyalılar’ın ilerlemesini durdurmak için 1793’te Fransa’da 300.000 şahıs tabanca altına alındı. Bir süre sonra 18-25 yaşlar arasındaki hepimiz askere çağırıldı, gelmek istemeyenlere ağır cezalar verildi. Yalnız sakatlar askere alınmıyordu. ay içinde tabanca altına alınanların sayısı 1.000.000’u bulmuştu ki, bu, Eski İranlılar zamanından bu yana görülmemiş bir sayıydı.



XIX. yüzyılda geriye kalan yurttaşların tabanca altına alnması ile kurulacak sürekli orduların bir milletin varlığını devam ettirmenin en büyük teminatı olduğu anlaşılmıştı. Yüzyılın başlarında tüm devletler için en büyük örnek Napolyon’du. Bu yüzyılın ilk yarısına kadar ordularda mühim bir farklılık göze çarpmaz. Ama, buğu makinasının, bir süre sonra telefonun, en sonunda da telsizin, bisikletin gelişmesi ordu teşkilâtında tekrardan büyük değişikliklere yol açtı. Bundan sonra sanayi, ulaştırma da orduların gerek kuruluşunda, gerek savaşlarda büyük roller oynuyordu.



Amerikan İç Savaşı da, dönemin çağdaş ordularının ilk büyük savaşıydı. Bu harpte nüfusu 9.000.000 olan Güneyliler 500.000 kişilik, nüfusu 22.000.000 olan Kuzeyliler ise 1.000.000’luk bir ordu kurmuşlardı. Orduyu meydana getirenler nerede ise tamamen gönüllüydü. Her iki tarafın subayları da aynı askerî okullarda yetişmişti. İlk zırhlı gemiler, denizaltı gemisi, demiryolu, telgraf bu harpte kullanıldı.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Devmalı Ordular Nasıl Kurulmuştur?
Devmalı Ordular Nasıl Kurulmuştur?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/devmal-ordular-nasl-kurulmustur.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/devmal-ordular-nasl-kurulmustur.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content