Diş Cerrahisi Tarihi, Tarihçesi

Etrüskler-de, Mısırlılarda, Romalılarda esaslı bir tedavi ihtiyacına çözüm veren bu uzmanlık dalı binlerce yıl süresince ilkel aletlerle diş...

Etrüskler-de, Mısırlılarda, Romalılarda esaslı bir tedavi ihtiyacına çözüm veren bu uzmanlık dalı binlerce yıl süresince ilkel aletlerle diş çekmekten ileri gidememiştir. Bugün dahi bir takım ilkel kavimlerde bu kolay tekniklere rastlanmaktadır; ne var ki şimdi bunlara, dini düşüncelerle ya da süsleme amacıyla diş kırma ya da boyama şeklinde şeyler de eklenmektedir.


Garp vatanlarında kullanılan teknikler hakkında ilk bilgiyi Fransız Fauchard’ın 1738’de yayımladığı Chirurgiendentiste (Dişçi-Operatör) adlı büyük kitabından elde ediyoruz. Bu yaratı o zamana kadar bilinenleri açıkladıktan başka şimdiki tekniklerin ilk temellerini de atmaktadır. Bu bakımdan Fauchard, çağdaş dişçiliğin babası kabul edilmektedir. Çağdaş diş cerrahisi (odontoloji) büyük bir gelişme göstermiştir. Bu uzmanlığa erişmek için ihtiyaç duyulan eğitim her yerde yüksek tahsil çerçevesi içine alınmıştır; memleketlere gore ya doktora, ya da lisans sınavları gerektirir. Diş cerrahîsi türlü dallara ayrılır: diş cerrahîsi ya da diş çürüklerinin önlenmesi ya da tedavisi için meydana getirilen işlemlerin tümü. Bundan başka, diş tedavisi ve tekrardan diş yapma teknikleri haricinde kök ve dişözü tedavisi, kakma diş yapımı (inlays, onlays) ve diş seramiği şeklinde bir takım ayırımlar da yapılır. Ağız-diş cerrahisinde, diş çekme ve minik urların, irin odaklarının yok edilmesi yer alır.


Parodontoloji, dişlerin yardım dokularının her tür bozukluğunu araştırma ve tedavi ile uğraşır.


Çıkarılabilir ya da durağan yapma dişler (protezler), tamamen ya da kısmen dişlerin yerini tutmağa yarar.


Diş kakması, çene kemiklerinin zar dokusuna protezleri tutundurmak için madenî destekler koymaktır. Desteğe bağlı protezler de durağan ya da oynar olabilir. Bu yepyeni teknik, bir tür yeni baştan diş kakması anlamına gelir; Ortodonti ya da diş-yüz ortopedisi bilhassa çocuklar bakımından ehemmiyet taşıyan bu dal da, bir uzmanlık işidir. Çene kemiği kitlelerinin uyumlu gelişmesini ve dişlerin doğru çıkmasını sağlamak, düzgüsel bir eklemleşmeyi hazırlamak ya da tekrardan meydana getirmek amacını güder. Diş tabipliği meydana getiren şahıs bu uzmanlık dallarının tümü ile ilgilenir, fakat gelişmiş ülkelerde diş cerrahının bunlardan biride bir ya da bir kaçıyla uğraşması talep ve eğilimi hâkimdir.


Baytar cenahı tüm klinik alanlarda ve tüm hayvan türlerinde insan cerrahîsinin ilerlemesini izledi. Asepsiden, her geçen gün gelişen anestezi” metotlarından, antibiyotiklerden yararlanan ameliyat teknikleri, bundan böyle ağır hastaları kurtarmak için düşünülebilecek her şeyi meydana getirecek duruma geldi.


Minik hayvanlarda yapılabilen ameliyatların hepsi, ister iskelet ister başka organlar üstünde olsun insan için düşünülebilenlerin eşidir. Atgiller ve sığırlar, vücutlarının her yerinde, eskiden olanaksız olan türlü ameliyatlardan yararlanabilmektedirler.


Tecrübî cerrahî, yalnız hayvanlara değildir insanlara da uygulanabilecek. kalp cerrahîsi ve akciğer cerrahîsi şeklinde yeni ameliyat tekniklerini her gün belli bir miktar daha ilerletmektedir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Diş Cerrahisi Tarihi, Tarihçesi
Diş Cerrahisi Tarihi, Tarihçesi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/dis-cerrahisi-tarihi-tarihcesi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/dis-cerrahisi-tarihi-tarihcesi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content