Divan Edebiyatında Gazel

Divan edebiyatı nazım türlerinden gazel nedir? Gazel özellikleri, örnekleri, açıklaması ve hakkında bilgi. GAZEL Gazel, beyit birimiyle me...

Divan edebiyatı nazım türlerinden gazel nedir? Gazel özellikleri, örnekleri, açıklaması ve hakkında bilgi.



GAZEL



Gazel, beyit birimiyle meydana getirilmiş bir nazım türüdür. İlk beyti Matladır. Şu demek oluyor ki ilk beytin mısraları birbirleriyle kafiyelidir. (Matla diyince, mısraları birbirleriyle kafiyeli olan beyit anlaşılmalıdır).



Matla, mısraları kendi aralarında kafiyeli ilk beyit olmakla birlikte, gazelin tümünün bundan çıkması bakımından da bununla birlikte ehemmiyet taşır. Esasen gazel bu beyitten doğduğu için ona matla denmiştir.



Gazelin diğeri beyitlerinin birinci mısraları kafiyesiz, doğrusu boşta; ikinci mısraları hep birbirleri içinde kafiyelidir.



Gazel, beyit beyit yazılır. Mısralar birbirlerinin arkası sıra sıralanmazlar. Gazel, minimum beş, en o kadar da onbeş beyitten meydana gelir. Fakat dokuz beyitten fazlasıyla gazel pek yazılmamıştır.



Tüm gazellerin mevzusu, sevgi ve şaraptır. Divan şairlerinin duygularını lirik bir ifade içinde ortaya koyan şiirler gazellerdir. Her Divan şairinin divanının belkemiğini gazeller teşkil eder. Çünkü şairin hayal gücü bu şiirlerde belirir.



Gazelde, şairin adının bulunmuş olduğu ve çok kez en sona rastlayan beyite de makta denir. Makta beyti, sondan bir evvelki beyit de olabilir.



Gazelin en güzel ve en kuvvetli beytine beyt-ül-gazel ismi verilir. Buna bazıları da şah-beyit derler. Gazelde iki türlü birlik anlayışı vardır :



a. Beyitler içinde mana birliği olmalıdır,



b. Beyitlerde güç birliği olmalıdır.



Beyitler içinde mana birliği bulunması demek, her beytin aynı mevzu üstünde söylenmiş olması anlamına gelir. Araplar, bu türlü birliğe ehemmiyet vermişlerdir. Fakat Acemler, bu birlikten ayrılmışlar, her beyti ayrı bir şey gösteren bağımsız sözler durumuna getirmişlerdir. Acemlerin tesirinde kalan bizim Divan şairlerimiz de, beyitler içinde, mevzu birliğine ehemmiyet vermemişlerdir. Bu bu şekilde olmakla birlikte, beyitleri içinde mana birliği bulunan gazeller yazmış şairlerimiz yok değildir. Beyitlerdeki mana birliğine yek-âhenk denir.



Beyitlerde güç birliği demek, her beytin beyt-ül-gazel derecesinde kuvvetli ve güzel olması anlamına gelir. Beyitler arasındaki güç ve güzellik birliğine eskiler yek-âvâz derlerdi.



Gazelde bir de nazirecilik vardır.



Üstat şairlerin gazellerini örnek tutarak, aynı ölçü, aynı kafiye ve aynı redifle gazel yazmaya nazirecilik denir.



Bu şekildeki hareket, üstat şairi takdir etme, beğenme anlamında bir saygı ifade ederdi.



Tanzimat edebiyatıyla gazelin iç yapısında bir yenilik görüldü. Mevzu bir tek sevgi ve şaraptan değildir, başka şeylerden de alınmaya başladı. Mesela Namık Kemal, gazellerine vatani duyguları soktu. Abdülhak Hâmit, Recai Zade Ekrem ve sonrakilerde, bu tutumu görüyoruz. Böylelikle gazel soyutluktan kurtarılıp, görünen mevzulara doğru yöneltilmiş oldu. Bunların yanında gazellere, mevzularını belirleyen başlıklar verilmeye başlandı. Şimdi şu gazel örneklerine bakalım :



Fermân-ı aşka cân iledir inkıyadımız

Hükm-i kazaya zerre kadar yok inadımız



Kafa eğmeziz edâniye dünyâ-yi dûn içün

Allâhadır tevekkülümüz i’timâdımız



Bizler müttekâ-yi zer-keş-i câha dayanmazız

Hakkın kemâl-i lûtfunadır istimadımız



Zühd ü salâha eylemeziz iltieâ hele

Tuttu eğerçi âlem-i kevni fesâdımız



Meyden safâ-yi bâtın-i hundur garâz hemân

Erbâb-i zâhir anlayamazlar muradımız



Minnet Hudâya devlet-i dünyâ fenâ bulur

Bâkî kalur sahife-i âlemde âdımız



Baki

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Divan Edebiyatında Gazel
Divan Edebiyatında Gazel
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/divan-edebiyatnda-gazel.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/divan-edebiyatnda-gazel.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content