Dünya Benzeri Dış Gezegen 'Kepler-22b'

KEPLER-22b: YAŞANABİLİR KUŞAKTA BİR DIŞ GEZEGEN Bulunan yeni gezegen, Kepler-22b, Dünya ile oldukça ortak özelliğe sahip. Bizim Gün...

KEPLER-22b: YAŞANABİLİR KUŞAKTA BİR DIŞ GEZEGEN

Bulunan yeni gezegen, Kepler-22b, Dünya ile oldukça ortak özelliğe sahip. Bizim Güneşimize çok benzer özelliklere sahip bir yıldızın yörüngesinde, dolanıyor. Yıldıza olan uzaklığı Dünya ile Güneş arasındaki mesafeye yakın. Yılıdzı etrafındaki bir dönüşünü bizim bir yılımıza epey yakın olan 290 günde tamamlıyor. Yüzeyinde su ve kayalar olması ihtimali var.




Aralık 2011'de NASA, bilim dünyasını oldukça heyecanlandıran bir açıklama yaptı: Bir başka güneş sisteminde, bizim günelimize oldukça benzeyen bir güneşin etrafında dolanan ve fiziksel koşulları yaşama elverişli bir gezegen!

Astronomide “yaşanabilir kuşak†, bir yıldızın etrafında yaşamla bağdaşan ısı, atmosferik basınç, ve suyun sıvı halde kalmasını sağlayacak diğer fiziksel koşullara sahip bölge olarak tanımlanıyor. Bu kuşakta yer alan gezegenlerin, dünya dışı yaşamı barındırma konusunda en yüksek ihtimale sahip olan gezegenler olduğu düşünülüyor.

Bulunan yeni gezegen, Kepler-22b, Dünya ile oldukça ortak özelliğe sahip. Bizim Güneşimize çok benzer özelliklere sahip bir yıldızın yörüngesinde. Yıldıza olan uzaklığı Dünya ile Güneş arasındaki mesafeye yakın. Yıldızı etrafındaki bir dönüşünü bizim bir yılımıza epey yakın olan 290 günde tamamlıyor. Yüzeyinde su ve kayalar olması ihtimali var.

Tek sorun gezegenin büyüklüğünün dünyanın 2.4 katı olması. Bu büyüklük, gezegende yaşam ortaya çıkması ihtimalini düşüren bir faktör. Boyutu nedeniyle gezegenin Neptün gibi kaya çekirdeğe sahip bir gaz devi veya tamamen okyanusla kaplı bir su gezegeni olması mümkün. Yukarıdaki resim de, bir sanatçının, sularla kaplı olduğunu hayal ettiği Kepler-22b'nin tasviri.

NASA Kepler projesinin lideri Nathalie Bathalda, gezegenin tamamı sularla kaplı olsa da, bu durumun tamamen sulardan köken alan bir yaşam olma ihtimalini ortadan kaldırmadığını söyledi.

Kepler teleskobu şu ana kadar güneş sistemimizin dışında 2,326 gezegen keşfetti. Bunların 139 tanesinde “yaşanabilirlik†kriterleri mevcut. Yeni bulunan Kepler'22b ise her ne kadar Dünya'dan büyükse de, diğer adaylardan küçük. Yaşanabilirlik bölgesinde bulunan gezegenler içinde boyu ve yüzey ısısı Dünyamıza en yakın, yıldızı ise Güneşe en benzer olanı.

Aşağıdaki temsili resim, bizim Güneş sistemimiz ile Kepler-22'nin bir karşılaştırmasını gösteriyor. Yeşil renkli kuşak, suyun sıvı halde bulunabilme olasılığı olan “yaşanabilir kuşakâ€. üstte, Kepler sistemi ve Kepler-22b tasvir edilmiş, altta ise Merkür ve Güneş Sistemi'ne ait olan yaşanabilir kuşakta yer alan gezegenler olan Venüs, Dünya ve Mars mevcut.

Kepler22bDiagram 600x480






















  • Gezegen Avcısı Kepler Uzay Teleskobu


  • Kepler Uzay Teleskobu'nun Keşfettiği Dünya Benzeri Gezegenler


  • En Küçük Dış Gezegen Kepler-37b



Yaşanabilir Bölgede İlk Dış Gezegen Bulundu Kepler-22b

NASA 5 Aralık 2011'de yaptığı bir duyuru ile Kepler uzay aracının, ilk kez Güneş benzeri bir yıldız çevresindeki yaşanabilecek bölgede bir gezegen bulduğunu açıkladı. Yaşanabilecek bölge (habitable zone) ile kastedilen, gezegen yüzeyinde sıcaklığın sıvı su bulunmasına uygun olmasıdır. Kendi yıldızının yaşanabilir bölgesinin tam ortasında yer aldığı, değişik ek verilerle de doğrulanan gezegene Kepler-22b adı verildi.




Kepler-22b şimdiye kadar yaşanabilir bölgelerde bulunan gezegenlerin en küçüğü, ama gene de çapı Dünya'nınkinden 2,4 kat büyük. Gezegenin henüz gazlardan mı, sıvılardan mı yoksa Dünya gibi katı bir yüzeyden mi oluştuğu bilinmiyor. Bunun ileriki araştırmalarda ortaya çıkarılması ümit ediliyor.

NASA duyurusunda Kepler tarafından 1000 kadar daha yeni gezegen keşfedildiği, bunlardan 10 kadarının yıldızlarının yaşanabilir bölgelerinde bulunduğu da açıklandı. Her gezegen için gerçek durum ek yeni verilerle doğrulanmak durumunda. Kepler-22b bu doğrulamanın yapıldığı ilk gezegen.

Yaşanabilir bölgelerin sınırında iki gezegen bulunduğu da NASA tarafından doğrulandı. Bunlar bizim Güneşimizden daha küçük yıldızların çevresinde dönüyorlar. Bizim Güneş sistemimizde sınır gezegenler Mars ve Venüs'tür.

Kepler uzay aracının amacı özellikle başka yıldız sistemlerinde gezegen keşfetmek. Şimdiye kadar 2000 kadar gezegen keşfedilmiş durumda. Kepler'in gezegen keşfetmek için kullandığı başlıca üç metot var. Aşağıdaki larda bunlar açıklanıyor. En işe yarayan yol yıldızının önünden geçen bir gezegenin yıldızdan gelen ışığı çok az da olsa azaltması.

İzlenen yıldızların ışık şiddeti 96 megapiksel çözünürlük ve çok yüksek ışık duyarlığına sahip bu kamera ile ölçülmekte. Keşfedilen ışık azalmaları sürekli izlenerek gerçekten bir gezegenden olup olmadığına karar vermek için üç kez düzenli olarak bu azalmanın görülmesi gerekiyor.
Kepler-22b, ilk kez Mayıs 2010'da fark edilmiş. Gezegenin kendi yıldızının önünden üçüncü kez geçmesi ve bunların belli aralıklarla olması ile gezegenin varlığı doğrulanmış ve yıldızına uzaklığı saptanmış. Dünya'dan 600 ışık yılı uzaklıkta bulunan gezegenin bir yılı 290 güne denk geliyor. Çevresinden döndüğü yıldız bizim Güneşimize benziyor. Gene G-sınıfından, ama büyüklüğü ve sıcaklığı biraz daha az.

Kepler uzay aracının işi oldukça yoğun. Kuzey Gökyüzünde taradığı ve gezegen bulunmasına uygun olan Kuğu (Cygnus) ve Şilyak (Lyra) takım yıldızları bölgesinde 150.000 kadar yıldızın izlenmesi isteniyor. Bu sayı aslında Samanyolu Gökadamızda bulunduğu tahmin edilen 100-200 milyar yıldızın çok küçük bir kısmı.

NASA, Kepler tarafından gözlemlenen gezegen adaylarını ayrıca yeryüzü teleskoplarından ve Spitzer Uzay Teleskopu'ndan da izliyor. Gezegen adaylarının doğrulanmasında bu ek veriler de yardımcı oluyor. İzlenen bölge Kuzey yarımküredeki teleskoplardan ilkbahar, yaz ve erken sonbahar aylarında görülebiliyor.

Şubat 2011'de NASA, 54 dış gezegeni yaşanabilir bölgelerde dış gezegen adayı olarak belirlemişti. Bunlardan adaylığı gerçekliğe dönüşen ilk dış gezegen Kepler-22b oldu. Kepler uzay aracı tarafından bulunan toplam dış gezegen sayısı son sayımda 2326 olarak duyuruldu. Kabaca söylenirse bunlardan 207 tanesi yaklaşık Dünya büyüklüğünde, 680'i Dünyadan büyük, 1181'i Neptün, 203'ü de Jüpiter büyüklüğünde. 55 tanesi ise Jüpiter'den de büyük.

Mayıs 2010'da göreve başlayan Kepler uzay aracı, ilk gözlemlerinde yıldızlarına çok yakın büyük gezegenler keşfediyordu. Fakat gittikçe daha küçük ve yıldızına daha uzak gezegenler keşfetmeye başladı. Yıldızının önünden üç kez geçme kriteri gezegenlerin keşfi ve doğrulanması için gereken süreyi uzatıyor.


Kullanılan yöntemle bir gezegenin bulunması için, Dünya'dan bakış çizgisinin gezegenin yörünge düzleminde olması gerekir. Aksi takdirde buradan bakıldığında gezegenin yıldızının önünden geçmesi olayı görülmeyecektir. Bu kısıtlama ve bakılan belirli sayıda nispeten yakın yıldız göz önüne alındığında, keşfedilen gezegen sayısı gökadamızdaki toplam gezegen sayısının çok çok yüksek olduğunu gösterir.

NASA yetkilileri Kepler bulgularından son derece mutlular. Kepler-22b ile Dünya'nın bir ikizini (çok benzerini) bulma çabaları yönünde önemli bir aşama kaydedildiğine inanıyorlar.













 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Dünya Benzeri Dış Gezegen 'Kepler-22b'
Dünya Benzeri Dış Gezegen 'Kepler-22b'
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/Kepler22bDiagram-600x480.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/dunya-benzeri-ds-gezegen-kepler-22b.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/dunya-benzeri-ds-gezegen-kepler-22b.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content