Dünyada ve Türkiye’deki Çevre Sorunları, Nedenleri Nelerdir? Ekosistemin Bozulma Nedenleri

1 Bütün ülkelerce ve Türkiye’deki Çevre Sorunları Çevre sorunlarının sebepleri nedir, yeryüzündeki çevre sorunları nedir, Türkiye’deki çev...


  • 1 Bütün ülkelerce ve Türkiye’deki Çevre Sorunları


  • Çevre sorunlarının sebepleri nedir, yeryüzündeki çevre sorunları nedir, Türkiye’deki çevre sorunlarının sebepleri nedir, ekosistemi bozan etkenler nedir, ekosistem niçin bozuluyor, ekosistem dengesini bozan faktörler nedir.



    Çevre sorunlarının sebepleri nedir, yeryüzündeki çevre sorunları nedir, Türkiye’deki çevre sorunlarının sebepleri nedir, ekosistemi bozan etkenler nedir, ekosistem niçin bozuluyor, ekosistem dengesini bozan faktörler nedir.


    Çevre sorunlarının sebepleri nedir, yeryüzündeki çevre sorunları nedir, Türkiye’deki çevre sorunlarının sebepleri nedir, ekosistemi bozan etkenler nedir, ekosistem niçin bozuluyor, ekosistem dengesini bozan faktörler nedir.


    Bütün ülkelerce ve Türkiye’deki Çevre Sorunları



    Çevre sorunları, insanların yaşamış olduğu problemlerden biridir çevre sorunlarının doğrusu ekosistemlerdeki bozulmaların bir bölümü tabii yolla, bir bölümü de insan etkisiyle oluşur. İnsanlara ve ekosistemlere zarar veren tabii kaynaklı bozulmalar, su, toprak ve hava hareketleriyle oluşur. Su taşkınları, depremler, aşınma, volkanik hareketler (yanardağ patlamaları), fırtına, kasırga, uzun siren kuraklık ekosistemlerin bozulmasına neden olan tabii afetlerdir.



    ekosistem-cevre-sorunları



    İnsanlar, bulundukları ekosistemlerdeki (çevrelerindeki) diri ve cansız varlıkları etkileyerek ekosistemlerin bozulmasına yol açarlar. İnsanlar, ekosistemlerdeki tabii varlıklarla iç içe yaşarken zaman içinde hızla gelişen teknolojinin gelişmesi ve tabii kaynakların bilinçsiz kullanılması sonucu tabiatın dengesi bozulmuş ve bir sürü çevre problemi ortaya çıkmıştır.

    Süratli nüfus artışı, bilinçsiz sanayileşme, düzensiz şehirleşme, tabii kaynakların bilinçsiz kullanılması, nükleer silahlar ve nükleer santral patlamaları, biriktirilmiş suların (barajlardaki suların) taşkınlara niçin olması, orman tahribatı ve çığ şeklinde vakalar tabii denge üstünde negatif etkisinde bırakır yaparak çevre kirliliğine doğrusu ekosistemlerin bozulmasına neden olan insan kaynaklı faktörlerdir.

    Hava kirliliği, su kirliliği ve toprak kirliliği ve nükleer kirlilik çevre kirliliği sonucu oluşan kirlenmelerdir.


    Çevre Sorunlarının ve Ekosistemin Bozulma Sebepleri



    Orman yangınları, dikkatsizlik, dikkatsizlik, kaçak yapılaşma ve arazi açmak için ağaçların şuursuzca kesilmesi şeklinde sebepler yüzünden ormanlar tahrip olmaktadır. Bunun sonucunda ekosistemlerin tabii dengesi bozulmakta, ormanda yaşayan diri türleri ve bu türlerin habitatları yok olmakta, toprak zenginliği kaybolmaktadır.

    (Devletimizde orman yangınlarının kayıtları 1937 senesinde tutulmaya başlanmıştır. Bu kayıtlara bakılırsa ortalama 1,5 milyon hektar ormanlık alan yok olmuştur).



    Yüksek yerlerdeki karların şiddetli ses etkisiyle dağın yamaçlarına yuvarlanmasına çığ denir. Eğimli arazi üstünde birikmiş büyük kar örtüsü, yer çekimi etkisiyle kaydığında çığ oluşur. Çığ çoğu zaman nebat örtüsü olmayan, dağlık eğimli arazilerde görülür. Çığlar bununla beraber toprak, taş ve ağaçları da sökerek götürür. Böylece meydana gelen aşınma ve taşınma, toprağı verimsizleştirerek canlıların yaşamını tehlikeye sokar. Çığlar, ziraat alanlarının veriminin düşmesine ve su kaynaklarının kirlenmesine niçin olur.



    Nükleer silahlar, nükleer kazalar ve bu kazalar sonunda ortaya çıkan nükleer atıklar kirlenmeye sebep olur.

    (1986 senesinde yaşanmış olan Çernobil Nükleer Enerji Santrali Kazası’nın yarattığı negatif etkisinde bırakır, bu kirliliğin en diri örneğidir. Bu vakadan ülkemizin en fazlaca Karadeniz Bölgesi’nin etkilendiği tespit edilmiştir).



    Barajların yıkılması sonucu oluşan taşkınlar, nebat örtüsüne, ekili alanlara toprağın verimli tabakasının taşınmasına niçin olur.



    Bir bölgedeki ya da ekosistemdeki nüfus artışını ya da azalışını o ekosistemdeki göçler, doğum ve ölüm vakaları belirler. Nüfus artışının az olduğu dönemde insan tarafınca çevreye verilen zarar tabii yollarla kendiliğinden düzeltilebiliyordu. Nüfus artışı fazla olduğundan;

    • Tabii kaynaklar çok fazla kullanıldı.

    • Barınma amacıyla yeşil alanlar yok edildi.

    • Büyük şehirler çevre kirliliğine yol açtı.

    • Araçların egzoz gazları hava kirliliğine yol açtı.

    • Soğutucularda kullanılan karbon maddesi ozon tabakasını inceltti.

    • Tarımsal alanlarda meydana getirilen ilaçlamalar yararlı böcekleri de yok etti.

    • Evsel atıklar, lağım suları ve endüstri atıkları çevreyi kirletti.

    • Tarımda üretimi arttırmak için çok fazla kullanılan gübreler çökerek toprağın ve yeraltı sularının kirlenmesine yol açtı.



  • Konveksiyonel Yağış Nedir? Konveksiyonel İklim Türü


  • 7. Derslik Toplumsal Bilgiler Kitabı 2. Birim Bulmaca Çözümü


  • Kocaeli'de Ekonomik Faaliyetler ve Kocaeli'nin Nüfusunu Artıran Etkenler
  • YORUMLAR

    Ad

    Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
    ltr
    item
    Ders Kitapları Konu Anlatımı: Dünyada ve Türkiye’deki Çevre Sorunları, Nedenleri Nelerdir? Ekosistemin Bozulma Nedenleri
    Dünyada ve Türkiye’deki Çevre Sorunları, Nedenleri Nelerdir? Ekosistemin Bozulma Nedenleri
    http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/ekosistem-cevre-sorunlarC4B1.jpg
    Ders Kitapları Konu Anlatımı
    https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/dunyada-ve-turkiyedeki-cevre-sorunlar.html
    https://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/dunyada-ve-turkiyedeki-cevre-sorunlar.html
    true
    5083728687963487478
    UTF-8
    Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content