Edebiyatta Romantizm Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Edebiyatta Romantizm akımı nedir? Romantizm akımının özellikleri, tarihçesi, öncüleri hakkında bilgi. ROMANTİZM Romantizm, XVIII. yüzyılın...

Edebiyatta Romantizm akımı nedir? Romantizm akımının özellikleri, tarihçesi, öncüleri hakkında bilgi.



ROMANTİZM



Romantizm, XVIII. yüzyılın ikinci yarısında, klasizme bir tepki olarak meydana gelmiştir. Romantizmin doğmasına, Fransa’daki siyasal çevre, toplumsal dertler, rejim baskısı birer niçin olmakla birlikte, klasizmin sanatçıyı sıkan ve kavuran kuralcılığı mühim rol oynamıştır. Romantizm’e bakılırsa Klasizm, sanatçıyı kıskıvrak bağlamış, fikir ufkunu daraltmış, yaratma enerjisini frenlemiştir.



Fransa’da devlet idaresinin, halk üstündeki derinliğine baskısı almış yürümüş; vergiler, idamlar, sürgünler, rüşvetler, dalkavukluklar şirazesinden çıkmış; açlık ve perişanlık milletin ensesine çökmüş; insanlık haysiyeti kökünden kazınmaya başlanmışken, klasizm, hâlâ kendi kuralları içinde ideal insanlığın ardında koşuyordu.



Sanatçı, bir milletin özünden çıkmış olduğu benzer biçimde, sanat da o milletin olgularından doğar. Oysa klasik sanatçılar, halka sırtlarını çevirmişler, aristokrat sınıfın inceliğine bağlı kalmış olarak ruh kuyularının ağzına oturmuş, dibini gözetliyorlardı. Vaziyet böyleyken duygusal sanatçılar, sanatın ihtilâl bayrağını açtılar. Klasizmin 1660’dan bu zamana kadar sürüp gelen tüm kurallarını köklerinden söküp atmaya başladılar. Kısa süre önce İngiltere ve Almanya’da başlamış olan bu hareket, Fransa’da hızlandı, genişliğine ve derinliğine gelişti.



Victor Hugo, Lamartine, Vigny, Dumas Pere, Musset, Georg Sand, Saint-Beuve benzer biçimde sanatçılar, birbirlerinden ayrı karaktere haiz olmalarına karşın, büyük bir talep ve coşku içinde, romantizmin binasını kurmaya çalıştılar. Victor Hugo‘nun önderliğini yapmış olduğu romantizmin temel nitelikleri nedir, sırasıyla görelim :



a) Tabiat (doğa) sevgisi :



Romantizm, klasizmde olduğu benzer biçimde doğayı yalnız aklın denetimine bağlı ruhsal davranışlar topluluğu olarak düşünmemiştir. O, Allah tarafınca yaratılmış ne var ise hepsini tabiatın içinde düşünmüş ve görmüştür. Dağlar, taşlar, denizler, eşyalar, hayvanlar ve insanlardan meydana gelen büyük kompozisyona gözünü çevirmiştir. Tabiatta ve yaşamda ne var ise korkusuzca sanata çağırmış, onların yapısından kendi anlayışına bakılırsa şekiller çıkarmıştır.



b) Hristiyanlık duygusu :



Romantizm, hıristiyanlığa klasikler benzer biçimde doğmatik gözle bakmamış, onun şiire çok uygun düşen lirizmini içinde duymaya çalışmıştır. Aklın koymuş olduğu din kurallarını bir kenara itmiş, hıristiyanlığın içine, his kanalıyla girmiştir. Çünkü bu din, tüm insanlara ızdırabı, yaşamın ayrılmaz bir parçası olarak gösteriyor, buna tahammül etmenin sırlarım haber veriyordu. Hristiyanlığa bakılırsa insanda iki varlık bulunmakta :



1. Ölümlü olan vücut varlığı,

2. Ölümsüz olan ruh varlığı.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Edebiyatta Romantizm Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Edebiyatta Romantizm Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/edebiyatta-romantizm-nedir-ozellikleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/edebiyatta-romantizm-nedir-ozellikleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content