Ege Bölgesi Gölleri

Ege Bölgesi Gölleri Ege Bölgesi tabii göl bakımından varlıklı değildir. Bölgenin başlıca gölleri; Büyük Menderes ağzı civarlarında...


Ege Bölgesi Gölleri

Ege Bölgesi tabii göl bakımından varlıklı değildir. Bölgenin başlıca gölleri; Büyük Menderes ağzı civarlarında oluşmuş alüvyal set oluşumlu Bafa Gölü ile Gediz Vadisi kenarındaki Marmara Gölü'dür. Bununla birlikte Gediz üstündeki Demirköprü ve Büyük Menderes üstündeki Adıgüzel, kollarından Akçay üstündeki Kemer baraj gölleri bölgedeki mühim suni göllerdir.

Ege Bölgesi Gölleri:



  • Bafa Gölü
  • Marmara Gölü
  • Işıklı Gölü
  • Simav Gölü
  • Serçin Gölü
  • Azap Gölü
  • Kemer Baraj Gölü
  • Adıgüzel Baraj
BAKINIZ







  • İç Anadolu Bölgesi Gölleri


  • Ege Bölgesi'nin akarsu ve gölleri nedir?


  • Zeytin niçin Akdeniz Bölgesi'nde değildir Ege Bölgesi'nde yetiştirilir?



Bafa Gölü
Çamiçi olarak da malum Bafa Gölü, Büyük Menderes Nehri deltasının güneydoğusunda yer edinen, en derin yeri 21 metre olan sığ bir göldür. Aydın ve Muğla il topraklarında yer alır.





Bafa'da göle dökülen dere sularının azaltılması ve kirletilmesiyle değişim gösteren kimyasal içinde ne olduğu ve azalan oksijen miktarı yüz binlerce balığın yaşama veda etmesine ve ekosistemin geri dönülmez bir kavşağa sürüklenmesine niçin olmuştur. Bunun haricinde, gölle bağlantısı bulunan Büyük Menderes nehrinin bağlantısının gölden tamamen koparılması ve gölün çevresine kurulmuş zeytinyağı fabrikalarının atıklarının arıtılmadan göle dökülmesine göz yumulması felakete davetiye çıkarmıştır.


Büyük Menderes'in taşımış olduğu alüvyonlar ile beraber, kıyıdan kilometrelerce içerde kalmıştır. ülkemizin mühim kuş cennetlerinden biridir. Göl kıyısında, Herakleia antik kentinin kalıntılarına, manastırlara ve tarihî mağaralara rastlamak mümkündür


Işıklı Gölü
Işıklı Gölü Denizli ve Afyonkarahisar illeri içinde, Çivril ovası üstünde yer edinen bir tatlısu gölüdür. Göl su kuşları için mühim bir yaşam, yumurtlama, kuluçka ve göç ortamı oluşturmaktadır. Bölümde kuluçkaya yatan içinde Minik Baladan, Alaca Balıkçıl, Minik-Büyük Ak Balıkçıl, Erguvan Balıkçıl, Çeltikçi, Boz Kaz, Angıt, Pasbaş Dalağan, Deniz Kartalı, Saz Delicesi, Kızıl Şahin, Uzunbacak, Gülen Sumru, Kır İncikuşu mühim örneklerdir. Kışın gölde gözlenen su kuşları içinde Minik Karabatak, Büyük Ak Balıkçıl, Sakarca Kazı, Boz Kaz, Çamurcun, Kıl Ördek, Kepçel, Batak Çulluğu örnek verilebilir. Bununla birlikte Deniz Kartalı, Sakallı |Akbaba, Gökçe Delice, Büyük Orman Kartalı, Şah Kartal, Bıyıklı |Doğan, Yüce Doğan bölümde kışlayan yırtıcı kuşlardır. Gölün taşımış olduğu potansiyel sebebiyle Mühim Kuş Alanı (ÖKA) duyuru edilmesi önerilmiştir. Günümüzde göl sulama, balıkçılık ve balık çiftlikleri maksatları ile değerlendirilmektedir.


Marmara Gölü

Marmara Gölü, Manisa'nın kazası Salihli'nin kuzeyindeki bir göl. Ege bölgesinde yer alır. Gölün bulunmuş olduğu saha çukur olup, garp ve kuzeyi tepelerle çevrilidir. Şark kısmı Gediz Ovasına, kuzeybatı kısmı Akhisar Ovasına açık olup, buralardan alüvyon setleriyle ayrılır. Bu vaziyet, Marmara Gölüne set gölü karakterini verir. Gediz çöküntü havzası içinde bulunan gölün seviyesi, Gediz Ovasının seviyesinden daha alçaktır. Derinliği az olan gölün yüzölçümü 44,5 km²dir. Gediz Nehri ile Demrek Deresinden ve kuzeydeki Kum Çayından göle kanallar açılmıştır. Bu kanallar özellikle ilkbahar sonlarında kabarık olan akarsuların sularını göle taşırlar. Göl kapalı bir çukurda olup, suları tuzludur.


Marmara Gölü
MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Manisa il sınırları içinde göl. Gediz Ovası'nda, Salihli'nin kuzeybatısındadır. Yüzölçümü 36 km2 ve dışarıya akıntısı olmayan bir göldür. Gediz Irmağı'na, taşkın sularını göle aktaran bir kanalla bağlıdır. Mermere Gölü adıyla da bilinir.





  • İç Anadolu Bölgesi Gölleri


  • Ege Bölgesi'nin akarsu ve gölleri nedir?


  • Zeytin niçin Akdeniz Bölgesi'nde değildir Ege Bölgesi'nde yetiştirilir?


Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Ege Bölgesi Gölleri
Ege Bölgesi Gölleri
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ege-bolgesi-golleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ege-bolgesi-golleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content