Egzama Nedir? Egzama Hakkında

egzama Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, hekim uyarısı ya da uzman önerisi değildir. Mayasıl diye...

egzama

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, hekim uyarısı ya da uzman önerisi değildir.





Mayasıl diye malum egzama, derinin sulanması ile meydana gelen bir iltihaptır. Tıp dilinde; Erythema pernio denir. Kaşıntı ve kızartı ile ortaya çıkar. sebebi; ruhsal olabileceği şeklinde alerjik tepkiler ya da deriyi tahriş eden maddeler de olabilir. Bir takım kimselerde de ırsidir. Vücudun neredeyse her yerinde görülebilir ve bulundukları yere nazaran isimlendirilirler. Tedavinin ilk prensibi; üzülmemek ve egzamalı bölgeleri kaşımamaktır. Bununla birlikte, su ve sabunlu sudan olmasıyla birlikte uzak kalmak da gerekir. Su yerine permanganatlı su ve rivanollu su kullanılır. Perhiz yapılır. Acılı, baharatlı ve yağlı yenmez.
rahim egzaması

Rahimden gelen cerahatli akıntının niçin olduğu bir tür egzamadır. Rahimde ya da vajina çevresinde kızarma ve şişlikler görülür. Bu şişlikler bir süre sonrasında su toplayıp, kabuklanır. Kaşıntı, zonklama ve yanma hissedilir.
anus kaşıntısı

Anus (şerç); doğrusu sindirim kanalının doğrubağırsak denilen son kısmındaki çıkış deliği ya da çevresinde (oturak yerinde) görülen kaşıntıların sebebi türlüdür. Bu tür şeyler içinde; kılkurtları, sümüksü akıntı, basur, çatlak, ishal ya da kabızlık, egzama (mayasıl), sinir bozukluğu ya da yeteri kadar temizliğe dikkat edilmemesi sayılabilir.
kaşıntı

Vücudun herhangi bir yerinde hissedilen ve böcek dolaşıyormuş hissi, hafifçe yanma ve batma şeklinde rahatsızlıklarla ortaya çıkan kaşıntıya, tıp dilinde pruritus ya da kaşeski denir. Kaşıntıyı doğuran nedenler çok türlüdür. Bu tür şeyler şu şekilde sıralanabilir: - Sabun, çamaşır tozları ve bir takım boyaların niçin olduğu kaşıntılar - Yün ya da naylon iyeceklerin niçin olduğu kaşıntılar - Bir takım kimyasal maddelerin niçin olduğu kaşıntılar - İstiridye, yumurta, süt, çilek, soğan şeklinde bir takım besinlerin niçin olduğu kaşıntılar - Bir takım ilaçların niçin olduğu kaşıntılar - Şeker, karaciğer, böbrek hastalıkları ya da löseminin niçin olduğu kaşıntılar - Kurdeşen, egzama, su çiçeği, kızamık, kızıl, kızamıkçık ya da ten iltihabının niçin olduğu kaşıntılar - Mantarın niçin olduğu kaşıntılar - Kıl kurdunun niçin olduğu kaşıntılar - İshal ya da kabızlığın niçin olduğu kaşıntılar - Sinirlilik ve ruhi sıkıntıların niçin olduğu kaşıntılar Tedavinin ilk şartı, kaşıntıyı doğuran sebebi bulmaktır. Ayrıca mümkün olmasıyla birlikte kaşımamaya çaba edilir.




----------



Egzama

Egzama, türlü nedenlerle ortaya çıkan ve deride kızarıklık, şişme, veziküller, kaşıntı şeklinde emarelerle görülen daha çok psikosomatik nedenli ten hastalığı. Başlıca özelliği, kızarık ten üstünde beliren kabarcıklardır. Akut, kronik, yaş ve kuru egzama şeklinde türleri vardır.



Egzama türleri


Kenarlı hebra egzaması


Apış içinde ve uylukta görülen mantar hastalığı. Bir dermatofitondan (Epidermophyton floccosum, Tricadan rubrum, T. interdigatele) ileri gelen kenarlı egzamalar erkeklerde daha sık görülür. Kaba etin iç yüzeyinde, kenarları grintili çıkıntılı, ortası daha nefes, kırmızı lekeler ortaya çıkar. Lekeler bir yan da ya da iki yanda olur, kaşıntılıdır ve kenarları kabarcıklarla sınırlıdır. Mantar ilaçlarıyla tedavi edilir.

Seboreli egzama


Seborenin görüldüğü bögelerde yerleşen kırmızı, pullu, yağlı görnümlü lezyonları içeren ten hastalığı. Seboreli egzama, saçlı deride ve bunun kenarlarında, alında (seboreli kask), kaşların üstünde ya da aralarında, burun-yanak oluklarında, kulak arası girintilerde, kulak yolunda, göğüs kemiğinin orta yerinde (seboreli madalyon) görülür. Bir takım egzamamsı (egzamatit) ten hastalıkları ile sınırları pek belirsizdir. Tedaviden rahatlıkla netice alınabilir (indirgenler bilhassa mahalli kortikoitler) fakat bu egzama tipi bir hastalıktan fazla bir şartları belirtiğinden yinelemeler daima ihtimaller içindedir.

Egzama en sık görülen ten hastalığıdır


Şekiller ne olursa olsun, üstderide dokusal bir birime daima rastlanır: egzoseroz ve sponijoz (süngerleşme). Maphigi mukoza cisimcikleri oluşan sıvıyı emer, hücreleri birbirlerinden ayırır, sonrasında desmoslarda hücreleri birleştiren bağları koparır ve üsderinin içinde kabarcık oluşmasına neden olur.Bu şekilde egzama bir sürü evreden geçer: kızarıklık, kabarcıklanma, akıntı ve (kabarcıklar kuruduktan sonrasında) parlaklık ve pullanma.

Fakat bu evrelerin hepsi aniden bulunmayabilir, pek çok süre bunlardan biride birisi üstün durumdadır. Egzama akut olabileceği şeklinde (çoğu zaman akıntılı ve çok kaşıntılı) süreğen de (kronikleşme) olabilir. (o süre daha çok kızarıklık ve pullu, bazen kabarcıklı ve değişik şiddetle kaşıntılı).

Yer yer madeni para şeklinde olabileceği şeklinde yaygın da olabilir. Bir takım yerleşim bölgeleri karakteristiktir.

Ellerde disidrozgörünümündedir. Memelerdeki egzama daima çift taraflıdır ve pek çok süre bir uyuz emaresidir. Memede, bir yanda egzamaya benzer bir ten hastalığı görüldüğünde Paget ten hastalığı akla gelmelidir (kanser hastalığı).

Çoğu zaman iki tip egzama vardır:


Edinsel egzama


Edinsel egzama ya bir iç etmene karşı duyarlılıktan (nispeten nadir rastlanır, çünkü iç etmenlerden doğan ten hastalığı genellikle kurdeşen şeklinde ortaya çıkar) ya da bir dış etmene karşı duyarlılıktan gelir.

Temas egzaması


Aslen fark kati değildir, çünkü temas egzamasının ortaya çıkması için çoğu zaman evvel hazırlıklı bir bünye gerekir. Temas egzaması çoğu zaman meme çocuklarında görülen egzama tipidir. 3 aylığa doğru ortaya çıkar ve ilk olarak yüzden başlar. Evrim belirsizdir. 2 ya da 7 yaşlarında kati olarak iyileşebildiği şeklinde, büyük çocuklukta ve yetişkinde yavaş yavaş süreğen hale de gelebilir. Kimi zaman astım şeklinde başka alrjik hastalıklar buna eşlik edebilir. Temas egzaması sayıca çok fazladır ve genellikle mesleklere bağlıdır.

Egzamayı oluşturan etkenler


Egzama, zamansız uygulanan bir ilaç yüzünden de ortaya çıkabilir (kükürt, civa, antihistaminikler, sülfamitler, penisilin, vb. ile yapılmış tozlar ya da merhemler).

Ev hanımlarında görülen egzama (el egzaması) çamaşır suyundaki potasyum bikromata, türlü çamaşır sularına, hatta lastik eldivenlere bağlıdır.

En sık görülen temas egzamalarından birisi kozmetiklerden ve saç boyasından (para grubu) ileri gelir. Güzellik müstahzarları, bilhassa kokulu oldukları süre, sayısız yüz egzamalarına niçin olabilirler. Tırnak cilasının hususi bir yeri vardır, tırnaklarda egzama yapmaz, ama göz kapaklarında yapar.

Giysilerin yapmış olduğu egzamalar çoğu zaman kauçuktan ve bileşik dokumalardan ileri gelir (oysa, aslı sebebi boyadır, bilhassa siyah,mavi ve yeşil renkli boyalar, yoksa hep söylendiği şeklinde kumaş değildir). Boyundaki egzama genellikle yüksek yakalı hırka giyilmesinden ileri gelir. Ayak egzaması ayakkabıdan ileri gelebilir (ten boya, cila ya da yapıştırıcı). Madenler (bilhassa nikel) bir temas egzamasına niçin olabilir (saat bileziği, zincir vb.). Ten testleri kimi zaman temas egzamasının nedenini ortaya çıkarabilir.

Enfeksiyon egzamaları mikrop ya da mantar kökenlidir. Ama enfeksiyon mu egzamaya niçin olmuştur, yoksa enfeksiyon mikrop kapan egzamanın mı sonucudur, kestirmek zor olsa gerek.

Atopik Egzama

Atopik ekzema, atopik dermatit döküntü ve kaşıntıya yol açan kronik ve alevlenmelerle seyreden bir ten hastalığıdir. Çoğu zaman ailesinde astım, alerjik rinit şeklinde atopi (alerji) öyküsü bulunan kişilerde görülür.

Atopik dermatit sıklığı giderek artmakta olan bir ten hastalığıdir. Günümüzde neredeyse her 5 çocuktan birinde görüldügü belirtilmiştir. Hastalık çoğu zaman yaşamın ilk senesinde ortaya çıkar ve yeni tanı konan olguların %50'si 12 aylıktan ufak bebeklerdir. Atopik dermatit ufak çocuklarda daha sık görülen kronik bir hastalık olmasına rağmen her yaştan hastayı etkileyebilir. Atopik dermatit bulaşıcı değildir.

Tedavisi


Akut evrede eski ilaçlar halen kıymetini yitirmemiştir; ihlamur ile ıslatmalar, suyla tutulmuş hamur harcı ya da bezoini olmayan taze hınzır yağıyla hazırlanmış hamur harcı kompresleri, ellerde mühim bir akıntı var ise %2 gümüş nitrat eriyiği sürme. Pullanma evresinde indirgenler (ihtiyol, katran) kullanılır. Mahalli kullanılan kortikoidler çok büyük yarar sağlar (kıllı bölge ya da kıvrımlarında losyonlar, ıslak bögelerde kremler, kuru bölgelerde merhemler), ama yüzde, flüorlu olmayanları yalnız kısa sürelerde ve çok büyük ihtiyatla kullanılmalıdır.

Genel tadavi, özgü olsun olmasın duyarsızlaştırmayı öngörür. Antihistaminikler, bilhassa kaşıntıya karşı çok yararlıdır. Genel kortizon tedavisinde ağır olgularda başvurulur, tedavi kesildikten sonrasında genellikle hastalık gene tekrarlar. Bir takım kaplıcalarda meydana getirilen banyolar yararlı olabilir.





  • Polisakkarit Nedir? Polisakkaritler Hakkında


  • Cadı Nedir? Cadılık Hakkında


  • Egzama için ne yapmalıyım,bir şey önerir misiniz?





Atopik Ekzem

Nörodermatoz, Atopik Ekzem, Alerjik Ekzem





atopik3



Nörodermatit (atopik ekzem) iltihaplı ve kaşıntılı bir ten hastalığı olup, bununda oldukca türlü türde ortaya çıkmasıda mümkündür ve kaşıntılı, kızarık, sulu ve allerjik olabilir. Nörodermatit rahatsızlığı olanlar genelikle allerji, bronşik astım, allerjik astım, baharnezlesi ve besinallerjisi şeklinde rahatsızlıklardan birisi ya da birkaçı ile aynı anda görülebilir.Nörodermatite yakalanan insanların % 40-80'inin ebeveyninden birinin ya da ikisinin aniden nörodermatit olduğu ileri sürülmektedir. Almanyada malum 3,5-5 milyon içinde nörodermatitli hasta olduğu ve bu sayını devamlı artığı bilinmektedir. Nörodermatitli hastalar bir sürü maddeye karşı allerjik tepki gösterir. Bunların başlangıcında: hormonlu ve ilaçlı besinler, çiçektozları, ev hayvanlarının kıl ve tüylerini sayabiliriz. Nörodermatitli hastanın genelikle boyun, ense, dirsek boynu, dizboynu vede yüzde görülebilir. Uzman doktorlar doymamış yağasitlerinden linol asidi linolen aside dönüştüren delta- 5-Desaturaz enziminin yetersizliği sebebiyle ortaya çıkmış olduğu görüşündeBuna nazaran ışıldak tohumu-, ya da hodan tohumundan eldeedilen doymamış yağasitlerinin etkili olacağı ileri sürülmektedir. Bu doğru olabilir, fakat çöreğin birleşiminde çok az oranda linolenasit bulunmuş olduğu nörodermatoza karşı daha etkilidir. Ladenin birleşiminde linolen asit olmamasına karşın

nörodermatoza karşı çok etkilidir,
fakat tek çare Gökçek İksiri ve Laden çayı'dır.


norode1



Gökçek İksiri, ZYE ise bağırsak florasını, bağırsak mukozası ve bağırsak pH'sını en ideal duruma gelir. (Bağırsak florasına ve Gastrite bak) Bana nazaran tüm allerjilerin tek bir sebebi vardır, oda mide ve bağısak mukozanın tahriş olmasıdır. Mide ve bağırsaklarda iltihapalanma ve ülsere sebep olan halicobacter plory ve bağırsaklardaki mantarlar toksik maddeler üretir ve bunlardan biride en önmeliside histamindir. Bu histamin her türlü allerjinin sebebidir. Mdie ve bağırsaklar tedavi edilmeden allerjiden kurtulmak mümkün değildir. ABD, Japonya ve AB-ülkelerinde Nörodermatit üstüne yüzlerce araştırma yapılmakta ve kitaplar yazılmakta fakat tedavi edememektedirler.


Ben bu rahatsızlıkla 17 yıl yaşadım ve tedavisi için binlerce Mark, Euro harcadım ve sonunda kendimi tedaviettim. Tam 17 yıl sonrasında hayvansal besinler özelillede et ve etmamülerini bundan sonra yiyebiliyorum. Doktorların tavsiye edebileceği tek ilaç vardır oda kortizonlu kremler ve haplardır. Kortizonun yantesirini anlatmak için bununla birlikte bir kitap yazmak gerekir. Bu ilaçı kulanan sayın Ecevit en iyi şekilde tanır. Kortizona tehlikeli maddelerde özetlemek gerekirse değindim.

Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sıhhatli yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere yetişmesi ve de mikroplarla savaşım eden makrofaj, T ve B- Hücreleri şeklinde müdafa mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Gökçek İksir'i ile tedavi olmak mümkündür. Doğal doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır. vücudu cüruflardan arıtır, iltihaplı hastalıkları iyileştirir ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. mide-bağırsak hastalıkları, ten hastalıkları ve her türlü alerjiye karşı etkilidir.

Hiç bir zaman peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belirgin kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis şeklinde et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (mütevazı temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da bir sürü hastalığın ana membaıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve ya da salata yenilebilir ya da sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (ak pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zaman içinde problemlere sebep olur.Ne kadar ak pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o denli yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı diyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, fakat karpuz da tatlıdır ve bu da mantarı tetikler, çünkü çok fazla şeker içer.









Sebep: Sayfa düzeni










Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Egzama


Ten hastalıklarının neredeyse yarısını oluşturan ve çok değişik şekiller gösteren bir ten hastalığı; mayasıl. Çoğu zaman ten bozukluğuna elverişli bir ortamda, içeriden ya da dışarıdan alerjik bir etkenle ve iltihapla başlar. Kırmızı bir zeminde küçük su toplanmaları, kabuk oluşması ve kaşıntı vardır. Bir alerjik tepki olarak ortaya çıkan egzama, yaranın şekline, seyrine ve yerine nazaran sınıflandırılan ve adlandırılan bir hastalıktır. Akut egzama, deride kaşıntı ve yanma hissiyle başlar. Bir süre sonra bir topluiğne başı büyüklüğünde ya da daha büyük, duru sıvı içeren ve adına vezikül denen kesecikler oluşur. Kimi zaman bu veziküller açılmadan kurur ve kabuklanır. Buna kuru egzama denir. Kimi süre da veziküller birbirleriyle birleşerek içi su dolu kabarcıklar hâlini alır ve iltihaplanır. Buna iltihaplı egzama ya da sulu egzama denir. Sızıntı kesildiği süre ten ince, narin, kırmızı, âdeta vernik sürülmüş gibidir. üstünde ince, ak kabuklar oluşur ve onlar da döküldükten sonrasında ten eski hâline döner. Akut egzamalar kimi zaman kaybolmazlar ve değişik biçimlerle devam ederek kronik bir hâl alırlar. Kontakt egzama, alerji meydana getiren bir takım ilâçların, kozmetik maddelerin, giyeceklerin, bitkilerin deriye temasıyla oluşan egzamalar için kullanılan bir terimdir. Alerjinin doğuştan mevcut olduğu çok fazla hassas kimselerde genellikle, astım, saman nezlesi şeklinde hastalıklarla beraber görülen şekline atopik egzama denir. Tedavi için alerjinin bulunup ortadan kaldırılması ve türlü ilâçların kullanılması gerekir.


Egzamanın karakteristik emareleri iltihaplanan ten kaşınır ve zaman içinde kızarır, egzamalı bölümde kuruluk görülür ve sivilceye çok benzeyen kabartılar belirir. zaman içinde su toplar ve artar.

Hassasiyetin olduğu yüzey ve bölgelerin el ile kaşınmasıyla enfeksiyon artabilir, genel anlamda kanama görülebilir ve ağrımaya başlar, tüm saydığımız oluşumlardan doğrusu çatlak bölgelerden bakteri ve mikroplar bedeninizi sarabilir. Kaşıyarak tahriş edilmiş cildin ağrıları-sancıları rahatsız edici bir hal alabilir.
Msn Wink




Egzamanın karakteristik emareleri iltihaplanan ten kaşınır ve zaman içinde kızarır, egzamalı bölümde kuruluk görülür ve sivilceye çok benzeyen kabartılar belirir. zaman içinde su toplar ve artar.

Hassasiyetin olduğu yüzey ve bölgelerin el ile kaşınmasıyla enfeksiyon artabilir, genel anlamda kanama görülebilir ve ağrımaya başlar, tüm saydığımız oluşumlardan doğrusu çatlak bölgelerden bakteri ve mikroplar bedeninizi sarabilir. Kaşıyarak tahriş edilmiş cildin ağrıları-sancıları rahatsız edici bir hal alabilir.

Egzama çoğu zaman ya da başlangıç olarak suratınızda başlar ve kafa derisine doğru yayılabilir, önlem alınmazsa vücudunuzdan aşağıya inerek ayaklara kadar ulaşabilir, özellikle insan vücudunun katlandığı (koltuk ve göğüs altları) yerlerde görülür kimi durumlarda giyilen dar giysilerin sürtünme noktalarına nüksedebilir, ve bu hastalağı en fazlaca tetikleyen etken ise kaşıma kanalıyla doğan kabartı ve çatlakların arasından giren bakteri ve mikropların sebep olduğu irin ve enfeksiyon bağlıdır









Egzama ten hastalığıdır karakterist özllkler sonucu stres vs. şeklinde etkilerden oluşur kaşınma ve kuruluk olur. Msn GrinMsn Grin


Atopik Dermatit (Egzama)
Atopik dermatit, egzema diye de adlandırılan alerjik ten hastalığıdır. Genel olarak evlatların %1-3' ünde görülen bu hastalık, annesinde alerjik hastalık olan yeni doğanlarda %27 oranında görülür. En sık görülme yaşı 1 yaştır. 2 yaşından sonrasında çoğu zaman kaybolur. Evlatların ortalama yarısında erişkinlik çağına kadar devam edebilir. Bir kısmında ise hastalık tamamıyla geçmez. 1 yaşından sonrasında ortaya çıkanların uzun seneler sürmesi söz mevzusudur.

Bulgular, Tanı

Kaşıntı, kimi zaman gerginlik klasik bulgularıdır. Genel olarak emareler küçük pullanmalar tarzındadır, eğer bakteriyel ya da viral enfeksiyon eklenirse sulanma bulguları oluşur.


Yeni doğanlarda atopik dermatit çoğu zaman yüzde ve kulak arkasındaki pililerde, dirseklerde, dizlerin arkasında ve popolarında görülür. Yüzde bilhassa göz kapaklarının birleştiği çizgilerde (Dennie hattı) görülür. Çocuklarda kol ve bacakların dış yüzünde görülür. Çocuk ve gençlerde, ten belirtilerinin olmadığı alana sert bir cisimle basıldığında ak dermografizm denilen ak renkli bir kabarıklık oluşur. Bu şüpheli durumlarda doktorlar tarafınca atopik dermatit tanısı koymak için uygulanan bir yöntemdir. Daha yararlı bir kontrol ise kanda IgE antikorlarına bakmak ve alerji ten testi yapmaktır. Ten testi gıdalar, ev tozu akarları, hayvan tüyleri, polenlerle yapılır.

Tedavi

Eğer hastanın bir gıdaya duyarlılığı saptandı ise bu besin kesinlikle rejiminden çıkarılmalıdır. Eğer bu besin süt şeklinde olmazsa olmaz bir gıda ise alerji uzmanınız bunun yerine kullanabileceğiniz seçenekler hakkında sizi bilgilendirir. Eğer görevli olan, çevresel bir faktörse onlardan da kaçınmak gerekir.

Ilık su banyosu ve kokusuz sabunlar kaşıntıyı azaltır. Bir havlu ile sürtmeksizin hafifçe kurulanır ve derhal nemlendirici krem sürülür. Şiddetli emareler için kortizonlu kremler kullanılabilir. Fakat bu kremler kesinlikle yüzdeki emarelere uygulanmamalıdır. Antihistaminikler derideki kaşıntıyı önlemektedir. 12 yaşın alt kısmındaki çocuklarda uyku hali yapmayan ve uzun etkili antihistaminikler kullanılmalıdır. Tırnaklarınızı kısa kesiniz.Yumuşak ve pamuklu giysilerin kullanımı uygundur. Deterjanlar hafifçe ve parfümsüz olmalıdır. Eğer emarelerde sulanma olursa hasta kesinlikle doktoruna başvurmalı ve lüzumlu olan antibiyotikleri kullanmalıdır.

Hastalığın Gidişi

Evlatların 1/3' inde bu hastalık tamamen geçer ve başka alerjik hastalıklar da gelişmez. Başka 1/3' inde hastalık geçer, ama alerjik rinit ve/ya da astım gelişebilir. 1/5' inde senelerce sürebilir. Epey az bir kısmında ise hem ten emareleri devam eder hem de buna alerjik rinit ve/ya da astım eklenebilir. Tüm bunlara karşın hastaların iyi mi gideceğine dair kati bir şey söylemek mümkün değildir. Sıkı bir biçimde rejim, çevresel faktörlerin kontrolü, tedavi takip edeni yapılmalıdır.




Stres egzaması nedir?


Ten; kişinin iç ve dış ortamları arsında bir sınır oluşturan, hislerimizin ve reaksiyonlarımızın yansımasında mühim görevi olan bir organdır. Meydana getirilen araştırmalarda; dermatolojik hastalıkların ortalama yüzde 40 kadarında, birlikte rol alan bir ruhsal bozukluk olduğu görülmektedir. Strese bağlı olarak ortaya çıkan ten hastalıkları içinde en sık görüleni ‘stres egzaması' olarak da malum ‘liken simpleks kronikus' dur.


Kimlerde görülür?


Stres egzaması, son aşama yaygın bir hastalıktır. En sık görüldüğü yaş grubu 30-50 yaş aralığıdır. Hanımlarda erkeklerden daha sık görülür. Hastalık, obsesif kişilik yapısına haiz kişilerde ve alerjiye yatkınlığı olan bireylerde daha sık görülür.


Emareleri nedir?


Bu hastalık ilk başlarda görünür herhangi bir bulgu olmaksızın kişinin kaşıntı duyması ve devamlı kaşıntı ve sürtünme sonucu ortaya çıkan emarelerle karakterizedir. Kaşınan bölgelerde zaman içinde kızarıklık kepeklenme ve deride kösele benzeri kalınlaşma ile beraber pul pul ten dökülmeleri ve kabuklu yaralar ortaya çıkar. Egzama ilerlerse bu bölgelerde zaman içinde sulantı, ağrı-sancı, açık yaralar ortaya çıkabilir. Daha da ilerlerse bu yaralardan deriye giren bakteriler enfeksiyona yol açabilir. Tedavi edilmezse kaşıntı devamlı bir hal alır ve giderek vücudun değişik yerlerine yayılır.


Vücutta nerelerde oluşur?


Vücudun herhangi bir yerinde görülebilmekle beraber en sık saçlı ten ense sınırında, sırtta kürek kemiklerinin üstündeki deride ve bacaklarda ortaya çıkar. Bilhassa kullanılan elin ulaşabildiği ten alanlarında akşamları artan kaşıntı ile kendini gösterir. Hastalık kimi zaman makat bölgesini de tutabilir ve şiddetli dayanılmaz kaşıntıya yol açabilir.


Tedavisi iyi mi yapılır?


Tedavi edilmeyen ve dikkatsizlik edilen durumlarda, deride geri dönüşümsüz emareler meydana gelebilir. Deride kalınlaşma ve ten renginde koyulaşma kimi zaman senelerce sürebilir. Stresin tetiklediği bu hastalık da strese niçin olur ve vaka bir kısır döngüye girer. Bundan dolayı hastalığın erken tanısı ve tedavisi önemlidir





  • Polisakkarit Nedir? Polisakkaritler Hakkında


  • Cadı Nedir? Cadılık Hakkında


  • Egzama için ne yapmalıyım,bir şey önerir misiniz?


Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Egzama Nedir? Egzama Hakkında
Egzama Nedir? Egzama Hakkında
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/atopik3.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/egzama-nedir-egzama-hakknda.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/egzama-nedir-egzama-hakknda.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content