eklektisizm (seçmecilik) değişik fikir sistemlerinden seçilen öğretilerin ayrı bir sistem içinde birleştirilmesi. eklektizm, öğretilerin alı...
eklektisizm
(seçmecilik)
değişik fikir sistemlerinden seçilen öğretilerin ayrı bir sistem içinde birleştirilmesi. eklektizm, öğretilerin alındığı sistemlerin bütününü benimsemediği şeklinde, aralarındaki çözümleme amacını da gütmez. bu sebeple, fikir sistemlerini birleştirme ya da uzlaştırma yöntemi olan sinkretizmden farklıdır.
fransız düşünürü victor cousin, eklektizm yönteminden bir felsefe okulu kurmuştur. cousin’in eklektizm öğretisi platon’u, kant’ı ve iskoçyalıları kaynaştırır.
soyut fikir düzeyinde her sistemin öğretileriyle ayrılmaz bir tüm oluşturduğu kabul edilirse, eklektizm, değişik sistemlerden hazzı olarak seçilen öğretilerin bir araya getirilmesinden doğacak tutarsızlıklar yüzünden eleştirilebilir. ama uygulamada eklektik perspektif pek çok bakımdan yararlı olabilir.
bir devlet adamı kadar bir felsefeci de, ilkesel olarak değildir, karşıt tarafların öne sürdüğü görüşlerin gerçek değerlerini görmüş olduğu için eklektik olabilir. söz konusu bir eğilim, sistemler yeniliklerini yitirdiğinde ya da tarihsel koşulların ve bilginin değişmesiyle sistemlerin yetersizlikleri ortaya çıktığında görülür.
YORUMLAR