Enlem ve Boylam Konu Anlatımı

Enlem ve meridyen nedir ne anlamına gelir? Enlem ve meridyen kavramlarının tanımı, özellikleri ve tesirleri ile örnek soruların yer almış ol...

Enlem ve meridyen nedir ne anlamına gelir? Enlem ve meridyen kavramlarının tanımı, özellikleri ve tesirleri ile örnek soruların yer almış olduğu sayfamız.



ENLEM



Enlem; Dünya üstünde herhangi bir noktanın, ekvatora olan uzaklığı anlamına gelir. Bu uzaklık; o noktayı dünyanın merkezine bağlayan dikeyin, ekvator düzlemiyle yapmış olduğu açının belirlediği yay ile anlatılır.



Mesela Ankara Garı’nın enlemi 39° 56′ 25″ Şimal’dir. Buna gore Ankara Garı ekvatordan 39 aşama 56 dakika 25 saniye kuzeyde mevcuttur.



Bu açı, Ankara Garı’ndan Dünya’nın merkezine indirilecek doğrunun, ekvator düzlemiyle yapacağı açı ya da bu açının karşıladığı gösterim derecesine eşittir.



BOYLAM



Meridyen, Dünya üstünde herhangi bir noktanın başlangıç meridyenine olan uzaklığı anlamına gelir. Bu uzaklık; o nokta ile başlangıç meridyeni arasındaki gösterim aşama, dakika ve saniye cinsinden uzunluğuna eşittir.



Mesela, Ankara Garı’nın Greenwich’e gore boylamı, 32° 49′ 54″ Şark’dur.



Herhangi bir noktanın enlem ve boylamı verilirken Ekvatora gore kuzeyde mi yoksa cenup de mi; Greenwich’e gore doğuda mı yoksa avrupada mı olduğu kesinlikle belirtilmelidir.



MATEMATİK KONUMUN ETKİLERİ



Bir yerin pek çok özelliği, matematik konumu doğrusu, enlemi ve boylamıyla ilgilidir.



Enlemin Tesirleri



Bir yerin enlemi o yerle ilgili pek çok özelliği belirler. Şu şekilde ki, bir yerin;



– iklim ve nebat örtüsü



– hayvan toplulukları,



– toprak türleri,



– akarsu rejimleri



– yerleşme şekli,



– yetiştirilen ürünleri,



– deniz sularının özellikleri



üstünde enlem, mühim etkilerde vardır.



Boylamın Tesirleri



Meridyen, bir yerin mahalli saatini belirler. Çünkü vakit ölçümüzü Dünya’nm hareketine gore ayarlamaktayız. Güneş’in herhangi bir zamandaki konumu; türlü boylamlarda değişik olduğundan, vakit ölçüsü ve bundan ötürü günün saati de boylamlara gore farklılık göstermektedir.



Dünya üstünde 360 boylam olduğu varsayılmıştır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Enlem ve Boylam Konu Anlatımı
Enlem ve Boylam Konu Anlatımı
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/enlem-ve-boylam-konu-anlatm.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/enlem-ve-boylam-konu-anlatm.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content