Eski Çağlarda Anadoluya Komşu Uygarlıklar

Eski çağlarda Anadolu’ya komşu olan uygarlıklarda kültür ve uygarlık düzeyleri ile ilgili bilgiler veren yazımız. Mısır Afrika’nın kuzeydo...

Eski çağlarda Anadolu’ya komşu olan uygarlıklarda kültür ve uygarlık düzeyleri ile ilgili bilgiler veren yazımız.



Mısır



Afrika’nın kuzeydoğusundaki Mısır, Nil Nehri yardımıyla en eski çağlardan bu zamana kadar uygarlık merkezi olmuştur.



M.Ö. IV bin senenin sonlarına doğru birisi kuzeyde, öbürü güneyde olmak suretiyle iki krallık kuruldu. Güneydeki krallık Kuzeyi de egemenliği altına alıp Mısır’ın birliğini kurdu. (M.Ö. 3 bin yılları başlarında)



Mısır, M.Ö: 2900-1200 tarihleri içinde parlak bir dönem yaşadı. Mısırlıların Hititlerle imzaladıkları Kadeş Sulh Antlaşması dış ilişkiler tarihinin başlangıcı sayılır.

M.Ö. 1200’den sonrasında Mısır uygarlığı eski parlaklığını yitirdi. Bir süre sonrasında Perslerin, arkasından da Büyük iskender’in egemenliğine geçti.



Mezopotamya



• İlkçağlarda, Dicle ile Fırat arasındaki mıntıkaya Mezopotamya deniliyordu.



• Mezopotamya verimli topraklara, elverişli bir iklime, sulama olanaklarına haiz olduğundan sık sık işgallere uğruyordu.



• Dışarıdan pek çok kavmin gelip buraya yerleşmesi, burada türlü uygarlıkların doğmasına yol açmıştır.



• Mezopotamya’nın siyasî zamanı Sümerlerle başlar. Sümerler M.Ö. IV. bin yılda Ön Asya’ya gelmiş olarak Aşağı Mezopotamya’ya yerleştiler. Burada Lagaş, Ur, Uruk, Eridu, Umma ve Kaş kent devletlerini kurdular.



• Mezopotamya’ya bununla birlikte Sâmi asıllı pek çok kavim yerleşti. Ekranda görülen pencereden Akadlılar, Amurrular, Asurlular uygarlık kurdular.



Ege ve Yunanistan



• Bu uygarlık Girit, Yunanistan, Makedonya, Trakya, Garp ve Güneybatı Anadolu’da yaşayanların ortak ürünüdür.



• Bu medeniyetin ilk ortaya çıkmış olduğu yer Girit’tir. Mısır, Suriye, Kıbrıs ve Anadolu ile sıkı ticarî ilişkileri yardımıyla Giritliler, buralardaki uygarlıklardan etkilenmişlerdir.



• M.Ö. II. binde Akalar Yunanistan’a yerleştiler. Yerli kavimlerle kaynaşarak Miken uygarlığını kurdular.



• Dorlar, M.Ö. XII. yüzyılda Akaların egemenliğine son vererek Miken uygarlığını yıktılar.



• Dorlarla beraber Yunanistan’da polis denilen kent devletleri kuruldu Ekranda görülen pencereden Atina ve Sparta, Yunan tarihinde mühim rol oynadı.



• Yunanlılar Karadeniz ve Akdeniz kıyılarında koloniler kurarak, ticaretlerini geliştirdiler. Kültürlerini yaydılar.



Fenikeliler ve İbraniler



Fenike; Dogu Akdeniz’de şimdiki Cenup Suriye, Lübnan ve israil kıyılarından oluşan bir bölgeydi.



Mıntıkaya M.Ö. 3000 yıllarında geldikleri sanılan Fenikeliler; Biblon, Sayda ve Sur şehirlerini kurdular. Önceleri Mısırlıların etkisine giren Fenikeliler, bir süre sonra bağımsız kent devletleri halinde yaşamaya başladılar.



Sonraki dönemlerde ilkin Asurlulara, sonrasında Babillilere bağlandılar. IV. Yüzyılın ilk yarısında Büyük İskender’in egemenliğine girdiler.



İbrani uygarlığı, Fenike topraklarının derhal güneyinde şimdiki İsrail topraklarında gelişmiştir.



M.Ö. 8. Yüzyılda Hz. Musa, İbrani kavminin başına geçti ve ilk kez, tek tanrılı dinin temsilcisi oldu. Bu dinin mensuplarına, “Musa’ya bağlı” anlamında “Musevi” denildi.



İbraniler, bununla birlikte peygamber olarak kabul edilen kralları Hz. Davut ve Hz. Süleyman zamanında en parlak dönemlerini yaşadılar.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Eski Çağlarda Anadoluya Komşu Uygarlıklar
Eski Çağlarda Anadoluya Komşu Uygarlıklar
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/eski-caglarda-anadoluya-komsu-uygarlklar.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/eski-caglarda-anadoluya-komsu-uygarlklar.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content