Et satın alırken nelere dikkat etmeliyiz? Etin satın alınmasının püf noktaları hakkında bilgi. Et Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler ...
Et satın alırken nelere dikkat etmeliyiz? Etin satın alınmasının püf noktaları hakkında bilgi.
Et Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Etleri satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar şunlardır:
1-Etin sağlık kontrolünden geçip geçmediğine dikkat edilmelidir. Et, kesim öncesi ve kesim sonrası sağlık kontrolünden geçirilir. Kesim sonrası sağlık kontrolünden geçen etlerin üzerinde damgalar vardır. Bu damgalara dikkat edilmelidir.
2-Eti satılan hayvanın kart olup olmadığı önemlidir. Kart hayvanın eti çok koyu renklidir ve yağlı kısımları da sarıdır. Bu etler çok sert ve lezzetsizdir. Yabancı ülkelerde bu tip etler kedi köpek mamaları yapılarak tüketilmektedir. Bizde bu tip etler kıyma olarak tüketilir veya sucuk, sosis vb. çeşitli ürünlerin hazırlanmasında kullanılır.
3-Hayvanın cinsiyetinin erkek olması önemlidir. Erkek kasap etlerinin daha yumuşak ve daha lezzetli olduğu unutulmamalıdır. Belirli yerlerden alış veriş yapılarak veya kesimden sonra gövdenin tüm olarak alındığı durumlarda bu tür et almak garantilenmiş olur.
4-Etin tazeliği önemlidir. Etin kesimden sonra dinlendirilmesi, bekletilmesi, gereken şartlarda olmuşsa, rengi, yumuşaklığı ve kokusu normaldir. Dokunulduğu zaman yapışmaz.
5-Eğer uzun süre bekletilmesi söz konusu ise etin dondurularak saklanmış olması gerekir. Tüketiciye sunulurken donmuş olarak satılırsa bu bir dereceye kadar uygundur. Ancak donmuş etin tekrar dondurulması büyük kayıplara ve etin sertleşmesine neden olacağından kullanırken bu durum dikkate alınmalıdır.
Donmuş etin nasıl dondurulmuş olduğu da önemlidir. Daha önceden çözdürülüp de tekrar dondurulup dondurulmadığı bilinmeli, et güvenilir kaynaklardan alınmalıdır.
Tüketiciye gelinceye kadar kalite ve lezzetin yanı sıra görüntünün de normal durumunu saklayabilmiş olması gerekir. Donmuş olarak satın alman et, çözülmeden donmuş olarak saklanmalı, çözülürse kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Et satın alınırken, etin özelliğini kaybetmemiş olmasına dikkat edilmelidir. Bilgisiz, bilinçsiz ellerde hazırlanıp satılan etler çok zararlı olabilir.
6.Et hiçbir zaman hazır kıyma şeklinde satın alınmamalıdır. Kıyma, hem çok çabuk bozulur, hem de görülmeden hazırlanan kıymanın hangi et parçalarından hazırlandığı bilinemez. Bazen kıymanın, eskimeye yüz tutunca, taze görünmesini sağlamak amacı ile tekrar makinadan geçirildiği görülür. Bu işlem tehlikeli ve yanlıştır. Etin kokusu da bozulmaya başlar. Müşteriler bunu farketmeyebilir. Kısacası, hazır kıyma satın alınmamalıdır.
YORUMLAR