Evren Sanıldığından Daha Hafif

Evren Sanıldığından Daha Hafif İnsanların kafasını kurcalayan evrenin ağırlığı nedir sorusuna şimdi son derece şaşırtıcı bir yanıt...

Evren Sanıldığından Daha Hafif

İnsanların kafasını kurcalayan evrenin ağırlığı nedir sorusuna şimdi son derece şaşırtıcı bir yanıt getiriliyor. Kozmik bağlamda ağırlık, bildik düzenden çok daha farklı bir biçimde işliyordur.Bize yakın evreni ölçebiliriz- bu yoğunluk metre küp başına yaklaşık 10-26 kilogram- ancak tüm evrenin ağırlığını ölçmek hiç de kolay bir iş değil. Londra Imperial College astrofizik uzmanlarından Andrew Jaffe, "Evrenimiz bildiğimiz kadarıyla sonsuz ve giderek genişliyor," diyor.

Einstein'ın genel görecelik kuramı bu genişlemenin gerek uzaklık, gerekse ağırlık ölçümlerini etkilediğini, bu yüzden de hacmi yoğunlukla çarpmanın yeterli olmayacağını ortaya koyuyor.




Ne var ki, bu kuram Bonn üniversitesi'nden Hans Fahr ve Martin Heyl'i yıldırmadı ve iki araştırmacı Dünya'nın belli bir yarı çapına göre evrenin toplam ağırlığının ölçülmesine yarayan bir denklem geliştirdi.

Sanıldığından Hafif

Görecelik kuramının öngördüğü etkiler de göz önünde tutulduğunda, Fahr ve Heyl, evrenin dünyadan bir hayli uzak noktasına dek uzanan bölümünün ağırlığını hesapladıklarında, sanıldığından çok daha hafif olduğunu ortaya koydular. Bu hesaplamalara göre ağırlık yoğunluğa oranla değil, yarıçapa oranla artıyormuş gibi görünüyor.

Bu şaşırtıcı sonuç kara deliklerin sergilediği garip davranışları anımsatıyor. Kara deliğin tüm madde ve ışınımın eninde sonunda içine düştüğü ufkunun yarıçapı da ağırlığıyla orantılı. Bu yüzden küçük kara deliklerin inanılmaz yoğun ve ağır olmalarına karşılık, iri delikler cüsselerine kıyasla çok daha hafifler.

Yüzyıl Önceki Tartışma

Fahr ve Heyl, dünyadan herhangi bir yarıçapta, evrenin aynı boyuttaki bir kara delikten az daha hafif olduğuna dikkat çekiyorlar. Jaffe, "İşin asıl ilginç yönü, bu iki araştırmacının evrenin ağırlığının ne anlama geldiği gibi temelde düşünsel olan bir sorudan yola çıkarak kara deliklerle ilgili bu bağlantıyı bulmuş olmaları," diyor.

Bu yeni sonuç yaklaşık bir yüzyıl önce evrenin ağırlığıyla ilgili olarak ortaya atılan tartışmalı bir görüşü de destekliyor. 1918 yılında Avusturyalı fizikçi Hans Thirring durağan evrende bir yönde dönen Dünya'nın fiziksel olarak evrenin çevresinde ters yönde döndüğü durağan bir Dünya'ya eşit olması gerektiğini öne sürmekteydi. Ne de olsa bu ikisi arasındaki farkın gözlemle ortaya konması olanaksızdır. Thirring bu denkliğin doğru olabilmesi için evrenin ağırlığının yarıçapıyla doğrudan orantılı olması gerektiğini ortaya koydu.

Evrenbilimciler günümüze dek bu gereklilikle görecelik arasında bir bağlantı kurmakta zorlandılar. Ne var ki, Fahr ve Heyl araştırmaları sonucunda tam da böyle bir ilişkiye tanık oldular. "Bu sonuç bizleri epey şaşırttı," diyen Fahr şimdilerde ağırlıkla yarıçap arasındaki garip ilişkinin fiziksel boyutunu kavramaya çalıştıklarını belirtiyor. Jaffe araştırmadan etkilenmesine karşın, yine de sakınganlığı elden bırakmıyor ve, "Bu yöntem evrenin ağırlığını tanımlamanın yalnızca bir yolu. Farklı tanımlamalar aynı sonucu vermeyebilir," diyor.


Kaynak:Enginbilim







  • Evren nedir?


  • Dünyanın en hafif metali nedir?


  • Evren Nedir?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Evren Sanıldığından Daha Hafif
Evren Sanıldığından Daha Hafif
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/evren-sanldgndan-daha-hafif.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/evren-sanldgndan-daha-hafif.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content