Fizik ile astronomi arasında nasıl bir ilişki vardır?

Astronomi ile fizik arasındaki ilişki nedir? Fiziğin Astronomi'deki uygulamaları nelerdir? Astronomi ile fizik arasında nasıl bi...

Astronomi ile fizik arasındaki ilişki nedir?

Fiziğin Astronomi'deki uygulamaları nelerdir?

Astronomi ile fizik arasında nasıl bir bağlantı vardır?

Gök cisimlerinin fiziksel yapılarını inceleyen Astronomi alt dalı 'Astrofizik' olarak tanımlanır.Fizik biliminden elde edilen ve astronomik olarak incelenen bilgiler teyid edilerek, yorumlanır.Bu işlem fiziğin Astronomi'deki uygulamalarını oluşturur.Fizikteki çekim yasasının Astronomi gözlemleri ile doğrulanması (uyduların, gezegenlerin hareket denklemlerinin genel çekim yasası ile ifade edilmesi)...vs gibi!







Sebep: İç başlık düzeni!!






  • Fizik kanun ve teorilerinin diğer bilimlerle arasında nasıl bir ilişki vardır?


  • Fizik ile biyoloji arasında nasıl bir ilişki vardır, örnekler misiniz?


  • Girişimci ile yönetici arasında nasıl bir ilişki vardır?



Astronominin Diğer Temel Bilimlerle Ilişkisi


Astronomiye Evrendeki Cisimlerin Incelenmesi Gözüyle Bakarsak, Onu Hemen Fizik Ve Kimya Gibi Temel Bilimlerle Ilişkilendirebiliriz. Yeryüzünde Yapılması Mümkün Olmayan Fizik Ve Kimya Deneyleri Için Gök Cisimleri Mükemmel Laboratuarlardır. Eğer Astronomiyi, Uzay Teknolojisi Açısından Ele Alırsak, Yer Yörüngesindeki Uzay Istasyonları Ve Oralarda Yapılan Deneyler Yine Fizik, Kimya, Biyoloji Gibi Disiplinlere Büyük Faydalar Sağlamaktadır. Bu Bildiride, Ilk Ve Orta öğretimde Fen Derslerine, Astronominin Katkıları, Astronomi Yardımıyla, Kavranılması Zor Bazı Fizik Yasalarının öğrencilere Model Ve Görsel Malzeme Ile Anlatılması Amaçlanmaktadır. örneğin Yerçekimi, Mevsimlerin Oluşumu Gibi Fiziksel Olaylar Formüller Yerine Görerek, Modeller Yapılarak Anlatıldığında Daha Iyi Anlaşılmaktadır. öğrencinin Astronomiye Olan Ilgisi Arttıkça, Temel Bilimleri Sorgulamakta, Kendisine öğretilenlerin Yanında, Kendisinin De öğrenmek Istediği Konuları Araştırmaya Yönlendirmektedir.





Yaklaşık 15 Milyar Yıl önce Oluşan Evrenin Evrimine Kısaca Bakacak Olursak, şunları Görmekteyiz: 15 Milyar Yıl önceki Büyük Patlamadan (big Bang) Hemen Sonra Fiziksel Evrim Diyebileceğimiz Süreçte Temel Tanecikler (proton, Elektron, Nötron Ve Atomaltı Parçacıklar) Ve Ilk Atomlar (hidrojen Ve Helyum) Oluşmuştur. Bu Yapılar Fizik Biliminin Temel Malzemelerini Oluşturmaktadır. Bu Fiziksel Evrimden Hemen Sonra Yıldızların Oluşumu Ile Evrenin Kimyasal Evrimi Başlamıştır. Bu Aşamada Ağır Elementler Ve Periyodik Cetvelin Diğer Elementleri Oluşmuştur. çünkü Hidrojen Ve Helyum Dışındaki Diğer Elementler Yıldızlarda Enerji üretimi Ve Yıldız ölümleri Esnasında Oluşmaktadır. Böylece Kimya Biliminin Temel Malzemeleri De Evrendeki Yerini Almıştır.


Samanyolu Gökadamız Ise Yaklaşık 12 Milyar Yıl önce, Ikinci Veya üçüncü Kuşak Yıldızı Olan Güneş'imiz De Yaklaşık 5 Milyar Yıl önce Samonyolu'ndaki Yüzlerce Milyar Yıldızdan Biri Olarak Evrendeki Yerini Almıştır.

Dünyamız Ise 4.5 Milyar Yıl önce Güneş Sistemi'nin Bir üyesi Olarak Oluşmaya Başlamış, Geçirdiği Jeolojik Evrim Sonucunda Bugünkü Halini Almıştır. 2 Milyar Yıl önce Tek Hücreli, 600 Milyon Yıl önce Ise çok Hücreli Yaşamın Başlamasıyla, Yeryüzünde Biyolojik Evrim Başlamıştır.


Astronomiye Bu Evrimler Zinciri Açısından Bakarsak, Astronomi; Fizik, Kimya, Jeoloji, Biyoloji Ve Bir Bilim Dili Olan Matematik Ve Geometri Gibi Disiplinleri Bünyesinde Toplayan Bir “bilimsel Disiplinler Topluluğu"dur. Bu Nedenle Fen Bilimlerini Astronomiden Ayrı Düşünmek Mümkün Değildir.


Evrenin Evrim Sürecine Baktığımızda Doğanın Yasalarının Evrenin Her Yerinde Aynı Olduğunu Görürüz. Bu Nedenle Yeryüzündeki Ve Gökyüzündeki Olayları Aynı Yöntemlerle Inceliyor Ve öğreniyoruz. Fen Bilimlerinin Doğuşunda Ve Gelişmesinde Deney Ve Gözlem çok önemlidir. Doğa Yasalarını Deney Ve Gözlemlerle Inceler Ve Sonuçları Matematiksel Olarak Formüle Ederiz. Leonardo Da Vinci'nin (1452-1519) şu Sözleri Deney Ve Gözlemin önemini Açıkça Ortaya Koymaktadır: “bilimsel Bir Sorunu Incelemek Için önce Bir Dizi Deney Düzenlerim. Sonra Yapacağım Deneyin Niçin şöyle Değil De Böyle Yapılması Gerektiğini Nedenleri Ile Açıklarım.


Hulusi Gülseçen

İstanbul üniversitesi Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü.




Sebep: Mesaj düzeni!



Astrofizik


Astrofizik ve astronomi fiziğin teori ve metodlarının yıldız yapıları ve evrimleri, güneş sisteminin temeli ve ilgili kozmolojik problemlerin aydınlatılması için kullanılmasıdır. Astrofizik geniş bir konu olduğundan mekanik, elektromanyetizma ve istatistiksel mekanik, termodinamik, kuantum mekaniği, görelilik, çekirdek ve parçacık fiziği, atomik ve moleküler fizik gibi fiziğin birçok alanından beslenir.


Karl Jansky'nin 1931'de gök cisimleri tarafından yayılan radyo sinyallerini keşfetmesi radyo astronomisinin kurulmasıyla sonuçlanmıştır. Astronominin öncüleri günümüzde uzayın keşfiyle ilgilenmekteler. Dünya atmosferinde meydana gelen pertürbasyon ve girişim fenomenleri uzay temelli gözlemleri kızılötesi, morötesi, gamma-ışını ve X-ışını astronomisi isin gerekli kılmıştır.


Fiziksel kozmoloji evrenin en büyük ölçeklerde nasıl oluştuğunun ve evrildiğinin incelenmesidir. Albert Einstein'ın görelilik teorisi bütün modern kozmolojik teorilerde baş rolü oynar. 20. yüzyılın başlarında Hubble'ın uzayın genişlediğini keşfetmesi (Hubble diyagramıyla gösterilmiştir) durağan evren modeli ve Big Bang kuramları açısından çok önemli bir yer tutmuştur.


Big Bang nükleosentezinin başarısı ve kozmik arkaplan ışımasının keşfi Big Bang modelini 1964'te doğrulamıştır. Bu model iki teorik temele dayanır; Albert Einstein'ın genel görelilik teorisi ve kozmolojik prensip. Kozmologlar yakın dönemde evrenin evrilmesini açıklamak için, kozmik genişleme, karanlık enerji ve karamadde faktörlerini içeren ΛCDM modelini geliştirmişlerdir.


Fermi Gamma-ışını Uzay Teleskopu'ndan elde edilen bilgiler geçtiğimiz on yılda birçok keşif ve teorik olasılığın önünü açmış ve eldeki teorilerin düzeltilmesi ve daha iyi açıklanmasında yardımcı olmuştur. Karamaddenin açıklanmasını da sağlayan birçok keşfin önümüzdeki birkaç yıl içerisinde yapılacağı düşünülmektedir. Fermi karamaddeyi zayıf etkileşimde bulunan ağır parçacıklar ile açıklayabilecek bir kanıt aramaktadır, bunun LHC ve diğer yer altı parçacık hızlandırıcılarında yapılan deneylerle destekleneceği tahmin edilmektedir.


IBEX halihazırda yeni astrofiziksel keşifler üretmektedir: Güneş rüzgarının terminasyon şoku boyunca “kimse enerjik nört atom (ENA) ribonunu neyin ürettiğini bilmiyor, fakat herkes klasik heliosfer betimlemesinin - güneş sisteminin güneş rüzgarının yüklü parçacıklarını paketlemesinin yıldızlar arası 'galaktik rüzgar'a doğru bir kuyruklu yıldız şeklinde püskürtülmesi - yanlış olduğu konusunda hemfikir.â€

Kaynak: Vikipedi



Sebep: Mesaj düzeni!










Fizik ve Astronomi arasındaki ilişki nedir, örnek verir misiniz?



Sebep: Soru düzeni!




Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Gök cisimlerinin fiziksel yapılarını inceleyen Astronomi alt dalı 'Astrofizik' olarak tanımlanır.Fizik biliminden elde edilen ve astronomik olarak incelenen bilgiler teyid edilerek, yorumlanır.Bu işlem fiziğin Astronomi'deki uygulamalarını oluşturur.Fizikteki çekim yasasının Astronomi gözlemleri ile doğrulanması (uyduların, gezegenlerin hareket denklemlerinin genel çekim yasası ile ifade edilmesi)...vs gibi!





  • Fizik kanun ve teorilerinin diğer bilimlerle arasında nasıl bir ilişki vardır?


  • Fizik ile biyoloji arasında nasıl bir ilişki vardır, örnekler misiniz?


  • Girişimci ile yönetici arasında nasıl bir ilişki vardır?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Fizik ile astronomi arasında nasıl bir ilişki vardır?
Fizik ile astronomi arasında nasıl bir ilişki vardır?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/fizik-ile-astronomi-arasnda-nasl-bir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/fizik-ile-astronomi-arasnda-nasl-bir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content