Fırça Nedir?

fırça isim Rumca 1 . Bir şeyin tozunu, kirini gidermekte veya bir şeye boya, cila sürmekte kullanılan, bir araya getirilerek bağl...


fırça
isim Rumca

1 . Bir şeyin tozunu, kirini gidermekte veya bir şeye boya, cila sürmekte kullanılan, bir araya getirilerek bağlanmış kıl vb.nden yapılan araç:



"Yer yer kireç artıkları ve fırça çizgileri duruyor."- R. H. Karay.

2 . mecaz Resim yapma sanatı ve biçimi.

3 . argo Paylama.

4 . madencilik Çökmeyi engelleyen bağların oynamasını veya kaymasını önlemek için aralara yerleştirilen direk parçası.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller

fırça çekmek (veya atmak) fırça gibi fırça yemek

Birleşik Sözler

perlon fırçatel fırçaboya fırçasıdiş fırçasısakal fırçasıtıraş fırçasıtoz fırçası



Kaynak:







Fırça






Biri fırçalayarak ya da süpürerek temizlemeye, öbürü de bir maddeyi herhangi bir yüzeye sürmeye yarayan iki tür fırça vardır.Birinci türe,kir ve istenmeyen maddeleri temizkemek için kullanılan el,tırnak,diş,saç fırçaları,süpürgeler, pas çıkarmak için kullanılan tel fırçalar gibi farklı amaçlarla kullanılan sayısız fırça girer.

İkinci tür fırçalar da aynı derecede önemlidir ve ressamların ince boya fırçalarından , boyacıların gemi bordası gibi geniş yüzeylere koruyucu boya sürmek için kullandıkları büyük kaba fırçalra kadar çeşitlilik gösterir.

"Fırça" sözcüğü, sanayide kullanılan ve yakından tanıdığımız fırça tipinden çok farklı fırçaları içermekle birlikte bunlar da aynı tür gereçlerden, aynı biçimde yapılır.

Sert ya da yumuşak bütün fırçalar bir tür esnek liften yapılır.Lif ince bir ipliktir.Hayvan kılı olabileceği gibi bitki ya da ağaçlardan da elde edilir.Bunlara doğal lif denir.Kimyasal yollarla labaratuvar ve fabrikalarda yapılanlar isse yapay ya da sentetik liflerdir.Fırça yapımında kullanılan maddeler arasında domuz ve at kılı, bazı ağaçlar ve bitkilerin lifleri, çelik ya da pirinçten yapılma teller, balina kemiği ve naylon gibi çok sert ve esnek fırçaların yapımında kullanılan yapay liflerle, başka plastikler sayılabilir.

Fırça yapımında kullanılan gereçlerden bazıları çok pahalıdır ve zor bulunur.Resim fırçası yapımında kullanılan samur tüyü yerine göre altından bile değerlidir.Tıraş fırçalarında, boya ve sanayi fırçalarında kullanılan porsuk tüyü de çok değerlidir."Devetüyü" denen fırçalar çoğunlula sincap kuyruğundan yapılır.

Fırça sırtı yapımında genellikle kayın, huşağacı ya da kızılağaç gibi ağaçların tahtası kullanılır.Sert tahtalı ağaçların yanı sıra plastik, fildişi, bağa ve gümüşün de kullanıldığı olur.

Birçok hayvan kılı ve bitkisel lifin kökü, ucundan daha kalındır.Bir fırça yapmak için binlerce kıl ya da lif gerekir.Bu kıl ya da lifler, kökleri aynı yönde olmak üzere, bir araya getirilerek tutamlar oluşturulur.Boya fırçaları uca doğru giderek incelen bu tür liflerden yapılır ama süpürge yapımında her iki uçta da aynı kalınlığı sağlayacak şekilde karıştırılmış liflerden yararlanılır.

Boya fırçasında kullanılacak kıllar, küçük tutamlar halinde çubuklara bağlanır. Kıllar buhara tutularak ya da kaynatılarak düzleştirilir. Tıraş ya da diş fırçalarında kullanılacak olan hayvan kılları, temizlemek ve mikroplardan arındırmak amacıyla kaynatılır ve kimyasal maddlerle işlem görür.

Birçok fırça daha yararlı olması için farklı uzunluk ve türdeki kıl ya da liflerin karıştırılmasıyla yapılır. Örneğin bir boya fırçası biri yumuşak ve boyayı kolay yayan, öbürü sert ve ıslandığında fırçanın fazla gevşemesini engelleyen iki tür kıldan yapalabilinir. Bu iki tür kıl beraber kullanıldığında, yalnız birinin kullanılmasından daha iyi sonuç elde edilir.

Sanayide ise daha değişik fırçalar kullanılır.Kumaş germek için kullanılan gergi fırçaları buna örnektir.Kumaş,silindirlere sarılan uzun şeritler halinde dokunur.Silindire sarılma sırasında kumaşın buruşmasını önlemek amacıyla gergi fırçaları kullanılır. Fırçalar silindirlere doğru kayan kumaşa değecek şekilde yerleştirilir.Kıllar kumaşı iki yana doğru itecek ve böylece gererek kırışıklık oluşmasını engelleyecek şekilde düzenlenmiştir.

Bir çok sanayi fırçasında kıllar bir çemberi çevreler.Dişçilerin, hastaların dişlerini temizledikleri çok hızlı dönen minicik fırçalar da bu şekildedir.

Sanayide kullanılan bazı fırçalar tümüyle kıl ya da liflerle kaplı bir silindir görünümündedir.Bunlardan bazıları kâğıt üretiminde, parlatıcı maddeyi yaymak için , bazıları halı fabrikalarında üretimden sonra halıları iyice temizlemek amacıyla, daha başkaları ise pamuklu kumaşlara desen basan metallere boya yaymak için kullanılır.

Dünya'nın pek çok yerinde süpürgedarısından, ince çalı çırpıdan yapılma süpürgeler evlerin, bahçelerin ve kapı önlerinin temizlenmesinde hâlâ kullanılmaktadır.Bunlar tozu kaldırdıkları için sağlığa zararlıdır.Ev temizliğinde elektrikli kullanmak bu sakıncayı ortadan kaldırır.Elektrikli süpürgelerde, içerideki pervanenin tozları emmesini kolaylaştıran bir fırça düzeneği vardır.






 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Fırça Nedir?
Fırça Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/frca-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/frca-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content