Frizbi Sporu Hakkında Bilgi

Frizbi nedir, iyi mi bir spordur? Frizbi iyi mi oynanır? Frizbi oyun türleri, kuralları, hakkında bilgi. Frizbi Sporu Hakkında Bilgi Frizb...

Frizbi nedir, iyi mi bir spordur? Frizbi iyi mi oynanır? Frizbi oyun türleri, kuralları, hakkında bilgi.



Frizbi Sporu Hakkında Bilgi



Frizbi, plâstikten yapılmış daire şeklinde bir disk ile açık havada” oynanan ve birbirlerinden değişik stilleri bulunan bir spordur. Ustalaşmış yarışmalarda belli başlı bir sahada ve kurallarla oynanırken, amatör düzeydeki oyunlarda bu tip sınırlamalar bulunmaz.



Frizbi oyuncularının hususi ekipmanlara gereksinimleri bulunmaz. Ustalaşmış oyuncular rahat giysileri ve esnek ayakkabıları tercih ederler ve disk yüzeyine kaymayı engelleyici sprey sıkarlar.



Frizbinin ana malzemesini oluşturan kenarları kıvrık, çembersel disk sert plâstikten yapılır. Karşılaşmalarda altı değişik boyu kullanılır: Bunların 175, 165 gramlığı ekip oyunlarında, 133 ve 141 gramlıkları her tür yarışmalarda, 119 gramlığı uzaklık ve nişanlamada, 97 gram olanı ise gençler arası özgür yoldam ve en fazlaca havada kalma yarışmalarında kullanılır. Frizbi golfü türünde ise frizbiyi fırlatmak amacıyla bir sopaya gereksinim duyulur.



Frizbide dört esas atış şekli vardır: Bu tür şeyler; ters atış (backhand), koldan çıkarma (sidearm), bilekten çıkartma (wrist flip) ve başparmak (the thumber) atışlarıdır. Sağ elle ters atış, diske saat yönünde bir dönüş verir. Koldan ve bilekten çıkarmalar ise saat yönünün tersinde dönüş verirler. Frizbide soruşturma teknikleri çok türlüdür. Tek elle ters ya da düz soruşturma, bacak altından soruşturma, arkadan tutma, tek bacak üstünde soruşturma, kafa arkasından tutma ve tek bacak ile tek kol yerden yardım olarak tutma şekilleri en yaygın soruşturma teknikleri içinde yer alır. Ustalaşmış sporcular yarışma dışı şov amaçlı oyunlarında, diski el ya da ayak başparmak uçlarıyla yakalar ve kendilerine özgü tekniklerle rakibe fırlatır.



FRİZBİ OYUN ÇEŞİTLERİ



Ustalaşmış düzeyde batılı ülkelerde yaygınca düzenlenen frizbi turnuvaları, belli başlı kurallar ve sınırları saptanmış sahalarda yapılır. Frizbi oyun türleri içinde accuracy, disc golf, discathon, distance, double disc court, freestyle, special events, guts ve ultimate yer almıştır. Freestyle (özgür yoldam), ultimate (en İyi), disc golf (frizbi golfü) ve guts (yüreklilik oyunu) en fazlaca malum stiller arasındadır.



Özgür Yoldam (Freestyle): 160 gr. ağırlığındaki disk ile oynanır. En yaratıcı hareketlerin yapıldığı stildir. Özgür yoldam yarışmaları müzik eşliğinde bir oyuncuyla yapıldığı benzer biçimde ekip hâlinde de yapılır. Tek kişilik oyunda, sporcu güzel duyu hareketler ile jüriyi (seyircileri) etkilemeye çalışır.



iki ya da üç kişiden kurulan ve sıralı atışlardan oluşan ekip oyunlarında kazanan ekibi belirleyen faktörler; güçlük, manevra ve kıvraklıktır.



En İyi (Ultimate): Ultimate süratli ve hareketli ekip frizbisidir. 1980’li yıllardan bu yana başka frizbi sporlarıyla beraber turnuvaları düzenlenmektedir. izleyenlere heyecanlı dakikalar yaşatan ultimate başka stillerden daha yüksek enerji ve hız ister. 175 gr. ağırlığındaki disk ile meydana getirilen ultimate oyununda takımlar yedi oyuncudan oluşur. Basketbol, futbol ve rugby oyunlarından alınan türlü kurallar etrafında düzenlenen ultimate, toplam 100 metrelik bir alanda yapılır.



Dikdörtgen şeklindeki oyun alanı 64 metre uzunlukta 37 metre enindedir. Her iki uçta bununla birlikte 18’er metrelik uzunlukta puan alanları vardır. Diski oyuncudan oyuncuya göndererek rakibin puan bölgesine taşımayı amaçlayan oyun 24’er dakikalık iki dönem hâlinde oynanır. Diski hatasız yakalayan oyuncunun ekibi, diski kazanmış olur. Disk yürüyerek, koşarak ya da adım atarak taşınamaz, ne olursa olsun havadan paslaşarak aktarılmalıdır. Oyuncu diski yakalarken alan dışına çıkarsa ya da elinden düşürürse ya da hiç kimseye değmeden yere düşerse diski oynama sırası rakip takıma geçer. Puan kazanmak için diski oyuncudan oyuncuya havadan paslaşarak geçiren ekip, rakibin puan bölgesine ulaşmalıdır.



Frizbi Golfü (Frisbee Disc Golf): Frizbi golfü, golf topu yerine frizbi diski ile oynanır. Ağaçlar arasından, çalılıklardan ve suların üstünden atış yapılarak başlangıç noktasından bitiş direğine ulaşılmaya çalışılır. Bitiş direği bir ağaç ya da benzeri tabii bir hedef olabilir. Yarışmalarda, tepesine zincirle bir metal sepet asılı 1,5 m yükseklikte bir dirsek olması gerekmektedir. Sopa ile frizbi fırlatılırken yarışmacı gerilebilir. Ama disk elden çıkarken bir ayağın, diski daha önceki atışta düşmüş olduğu noktaya basması şarttır. Yarışma alanı dışına çıkan, iki m’den daha yüksek bir yere takılan ya da konan disk, penaltı atışı ile tekrardan oyun alanına sokulabilir. Değerlendirmede diskin her atılışına ve her ceza atışına 1 puan verilir.



Yüreklilik (Guts): Bu yoldam başka frizbi türleri içinde en zor ve zah-metiisidir. İki oyuncu birbirlerinden 14 metre uzaklıkta durur. Diski elinde bulunduran oyuncu tüm gücüyle frizbiyi rakibine fırlatır, söz konusu sert atışlara yıkıcı vuruş denir. Rakibinin frizbiyi yakalayamaması durumunda oyuncu puan kazanır. Ters durumda rakip oyuncunun fırlatacağı frizbiyi iki eli ile tutmak zorunda kalır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Frizbi Sporu Hakkında Bilgi
Frizbi Sporu Hakkında Bilgi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/frizbi-sporu-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/frizbi-sporu-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content