Gerekçe Cümlesi Nedir

Bir durumun ya da sonucun olmasını gerektiren nedendir. Gerekçeden söz edilebilmesi için ortada bir sonucun, duru­mun bulunması gerekir. * ...

Bir durumun ya da sonucun olmasını gerektiren nedendir. Gerekçeden söz edilebilmesi için ortada bir sonucun, duru­mun bulunması gerekir.

* Evden dışarı çıkacak vaktim yok.
* Bugün çok yoruldum.
* Hafta sonu sizinle pikniğe gidemeyeceğiz.
* Bu yıl bir takım bölgelerde kuraklık olabilir.

Yukarıdaki tümcelerde mevcut bir vaziyet söz mevzusudur. Dört tümce de birer gerekçe gerektiriyor. Gerekçe bildiren cüm­leler, başına "çünkü" bağlacı getirilerek okunabilir.

"Hafta sonu sizinle pikniğe gidemeyeceğiz; İzmir'den amcamlar geliyor." Pikniğe gidememenin öne sürülen sebebi İzmir'den konuk gele­cek olmasıdır.

ÖSS'de "gerekçe" ile ilgili sorular sorulmaktadır. Bu soru­larda "Hangi tümcede yargı sebebi öne sürülerek beraber veril­miştir?" ya da "Numaralanmış cümlelerden hangisi kendin­den önceki yargının öne sürülen sebebi durumundadır?" kalıbı kul­lanılmaktadır.

Yukarıdaki örnek cümleler için gerekçeler yazalım:

* Evden dışarı çıkacak vaktim yok; yarına yetiştirmem ihtiyaç duyulan ödevlerim var.
* Bugün çok yoruldum; sabahtan akşama kadar asla oturmadan çalıştım.
* Bu yıl bir takım bölgelerde kuraklık olabilir; bahar aylarında neredeyse asla yağmur yağmadı.

Yukarıda da belirtildiği benzer biçimde "gerekçe" ile ilgili sorularda "çünkü"den yararlanılabilir. "Numaralanmış cümlelerden hangisi kendinden önceki yargının gerekçesidir?" ifade­siyle sorulan sorularda gerekçe olabileceğini düşün­düğünüz cümlelerin başına "çünkü" getirerek o cümlenin gerekçe olup olamayacağını anlayabilirsiniz: Birazcık hızla etmeliyiz, (çünkü) Uçağın kalkmasına bir saat kaldı.

** "Gerekçe" cümleleri ile "neden-sonuç ilişkisi" olan cümleleri birbirine karıştırmayın. "Niçin-sonuç ilişkisinde" ilkin bir niçin, sonrasında bu nedene bağlı ortaya çıkan bir netice vardır: Havalar ısındı; okullarda devamsızlıklar arttı. (Niçin-sonuç)

** Niçin-sonuç ilişkisi olan tümcelerde kesinlikle bitmiş, ortaya çıkmış bir vaziyet vardır. Gerekçe bildiren tümcelerde ilkin bir vaziyet, olgu vardır, bir süre sonra gerekçe yer alır.

"Bir saatte Kadıköy'e gidemeyiz: bu saatte trafik çok sıkışıktır." "... hangisinde yargı sebebi öne sürülerek beraber verilmiştir?" kalıbıyla sorulan sorularda kesinlikle sonuçlanmış bir vaziyet olması gerekmez, belirgin bir yargı olması yeterlidir.

Öğle saatlerinde dışarı çıkmayın; hava çok sıcak. Bu tümcede sonuçlanmış bir iş, vaziyet yoktur.

Örnek Sual: (2 Mayıs 1999)

(I) Mustafa kemal atatürk'ün Söylev'i, yalnızca söz söyleme sanatı içinde ele alınacak kadar tek yönlü bir kitap değildir. (II) Olayların anlatımında büyük romancılarda görülen bir kurgulama kabiliyeti vardır. (III) Kitabın büyük bölümü sayfaları, yaşanmışlığın yanı sıra anlatımıyla şiir yüklüdür. (IV) Mustafa kemal atatürk, bu kitapta başarı göstermiş bir denemeci ustalığıyla karşıtlarını eleştirir. (V) İn­sana özgü değerleri pozitif negatif yönleriyle sergiler. (VI) Varlıklı bir karakterler kitabı da sayılabilecek bir yapısı olan Söylev'in, bu yönüyle genç kuşakları yönlendirecek, etkisinde bırakan bir havası vardır.

Yukarıdaki parçada numaralanmış cümlelerin hangi­sinde yargı, sebebi öne sürülerek beraber verilmiştir?

A) II.
B) III.
C) IV.
D) V.
E) VI.

Çözüm: E


Örnek Sual: (1998-ÖSS)

Okul öncesi eğitimin, çocuğun gelişiminde büyük ehemmiyet taşımış olduğu tartışılmaz bir gerçek.
Aşağıdakilerden hangisi, bu tümcede belirtilen yargının bir öne sürülen sebebi niteliğindedir?

A) Anaokulu, yuva ve kreşlerin sayısı her geçen gün artı­yor ve bu tür durumlar devamlı gelişiyor.
B) Anne - babalar evlatları için en iyiyi bulma ve yapma uğraşı içindeler.
C) Çocuklar paylaşma ve mesuliyet duygularını oyunla geliştirirler.
D) Çocuğun duygusal ve zihinsel gelişiminin mühim bir bölümü okul çağından ilkin tamamlanmaktadır.
E) Son yıllarda anaokullarında evladı değişik yönleriyle geliştirmeyi amaçlayan yeni yöntemler deneniyor.

Çözüm: D

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Gerekçe Cümlesi Nedir
Gerekçe Cümlesi Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/gerekce-cumlesi-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/gerekce-cumlesi-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content