Tabiatta geniş bir alanda yer edinen Gergedan ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Gergedan nasıl yaşar ne benzer bi...
Tabiatta geniş bir alanda yer edinen Gergedan ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Gergedan nasıl yaşar ne benzer biçimde özellikleri vardır?
Yumuşakbaşlı bir hayvan: GERGEDAN
İri yapılı, kalınca derili, kısa bacaklı bir hayvandır. Büyüklük bakımından, fille suaygırından sonrasında, kara hayvanlarının üçüncüsüdür. Sıcak ülkelerde yaşar. Burnunun üstünde bir, ya da iki boynuzu vardır.
Tekparmaklılardan olan gergedanlar başlıca beş çeşittir. Bunlardan biride üçü Asya’da, ikisi de Afrika’da yaşar. Asya’da yaşayanların en irisi «Hint gergedanı» dır. Bu tür iki boynuzlu olur. Gene buna çok benzeyen «Cava gergedanı» tek boynuzludur. «Sumatra gergedanı» ise çift boynuzlu olmakla birlikte ötekilerden daha küçük yapılıdır.
BOYNUZU 1 METRE GERGEDAN
Afrika gergedanlarının iki çeşidi de çift boynuzludur. Bu tür şeyler «ak gergedan», «kara gergedan» diye anılmakla beraber aralarında belli başlı bir renk farkı yoktur. Her ikisi de nerede ise
aynı kurşuni-mavi renktedir. Yalnız, kara gergedanın boynuzu çok uzundur, bazan bir metreyi bulur. Ak gergedan ise bu ailenin en irilerindendir. Boyu 180 sm., uzunluğu da 450 sm.’yi bulur.
GERGEDAN ATLA AKRABA OLUR
Gergedanların teninde, genel olarak, asla kıl bulunmaz. Ayaklarında üçer parmak, her parmakta da birer tırnak vardır. Ön ayağın bir parmağı körelmiş-tir. Esasen gergedanları suaygırlarmdan ayrıştıran özelliklerin birisi budur; çünkü suaygırının ayaklarında dörder parmak vardır. Bununla birlikte, suaygırları domuzla akrabadır; gergedan ise daha çok atla akraba görünür.
KIZINCA YIRTICI KESİLİR
Gergedanlar genellikle sakin hayvanlardır. Ot, yaprak, çalı yiyerek beslenirler. İri gövdelerine karşın kısa bir süre için bir at kadar süratli koşabilirler. Sıkıştıkları süre savaşmaktan çok kaçmaya bakarlar. Yalnız, yaralanırsa, fazla kızarsa gergedan çok yırtıcı olur. Atak ederken boynuzunu bir silâh benzer biçimde kullanır. Hayvanın pek sivri, çok güçlü olan ön boynuzu bununla birlikte toprağı kazmaya da yarar. Gergedanlar böylece minik ağaçları kökünden söküp devirerek yapraklarını bölgeler.
GERGEDAN SOYU TÜKENİYOR
Gergedanlar seneler yılı sınırsız bir biçimde avlandıklarından nesilleri tükenme tehlikesiyle karşılaşmış, bu nedenle gergedan avı sınırlandırılmıştır.
Gergedanların teni kalındır. Derinin ayaklara, karna doğru kat kat dökülmesinden hayvan zırhlıymış benzer biçimde görünür. Hint gergedanının teni kalınca olmakla birlikte bıçakla kesilebilir. Bununla birlikte, avcılar gergedana karşı çelik başlıklı mermi kullanırlar.
Bugün sayıları azalmış bulunan gergedanlar çağlarca ilkin Avrupa, Şimal Asya ve ABD’da sürüler halinde dolaşırlardı.
YORUMLAR