Global Nedir

Global : Fransızca global. 1 - Global, küresel, evrensel, dünya genelinde, küre şeklinde. 2 - "Tüm dünya ölçüsünde, geniş bir nazar ...

Global : Fransızca global.
1 - Global, küresel, evrensel, dünya genelinde, küre şeklinde.
2 - "Tüm dünya ölçüsünde, geniş bir nazar açısıyla" anlamlarında son zamanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu kelime için küresel, dünya genelinde karşılıkları uygun bulunmuştur.
Örnekler: Mevzuyu küresel bir bakışla ele alabilmek. bu tür şeyler dünya genelinde değişmelerdir.

Globalleşme Nedir ?

(Özet)
11 yaşındaki italyan bir kızın küreselleşme tanımı:
"Bana ait yaşımdaki bir pakistanlının ürettiği bir çift ayakkabının new york'un manhattan semtindeki lüks bir dükkandan bir varlıklı tarafınca satın alınmasıdır."

Ekonomik Bir Yöneliş Olarak Globalleşme



Globalleşme, ülkeler içinde mal, hizmet, uluslar arası ana para akımları ve teknolojik gelişmenin süratli bir biçimde artmasını ve serbestleşmesini ve bu tür şeyler sonucu ortaya çıkan ekonomik gelişmeyi ifade eder.

Birbirleriyle mal işlemleri, fazlalığı, kıymet artışları, hizmetler, internasyonal ana para akımları, değişen teknolojinin çok süratli ve yaygın bir biçimde yükselmesi ve bu sayılanların ülkeler içinde giderek serbestleşmesi yardımıyla ekonomik gelişmeyi ifade eder (IMF World Economic Outlook 1997).

Globalleşme Terimi

(Detay)
21. yüzyılın eşiğinde bulunduğumuz şu dönemde dünya genelinde değişiklik rüzgarları esmektedir. Şžüphesiz bu değişiklik rüzgarlarından en önemlisi ve en fazlaca tartışılanı globalleşmedir[1]. Ulusal kültürlerin, ekonomilerin ve sınırların ortadan kalkmaya yüz tuttuğu, politik kutuplaşmaların ortadan kalktığı, neredeyse her alanda liberal eğilimlerin güç kazanılmış olduğu, değişen teknolojinin akıl almaz bir hızla geliştiği ve toplumsal yaşamın büyük bir kısmının global süreçler tarafınca belirlendiği bir çağda yaşıyoruz.

Teknoloji ve haberleşme-iletişim teknolojisindeki devasa gelişmeler ülkeleri ekonomiden, siyasete kadar bir çok alanda birbirlerine doğru iyice yakınlaştırmıştır. Teknolojik gelişmeler ve bunların ortaya koyduğu haberleşme-iletişim ve bilgi ağındaki ilerlemeler dünyayı sanki ‘global bir köy’e dönüştürmüştür. Bu süreçte telekomünikasyon ve ulaşım teknolojisindeki gelişmeler lokomotif işlevi görmektedir. Bu yakınlaşmanın temelinde ekonomiden kültüre, siyasete kadar bir çok alanda ülkelerin birbirlerine yakınlaşmasını elde eden globalleşme süreci yatmaktadır. Bu süreçte ana para, işgücü, teknoloji ve bilgi sınır tanımaz hale gelmiştir. Bununla birlikte, globalleşme sürecinde demokratikleşme, hukukun üstünlüğü, çevrenin korunması, terörizm ve organize suçlarla savaşım, insan hakları ve liberalleşme şeklinde evrensel değerler de ön plana çıkmaktadır. Tüm bu gelişmeler bir taraftan ulusal iktisat, ulusal politika, ulusal kültür terimini rafa kaldırmakta, diğer yandan da ulus-ötesi çıkar gruplarını ortaya çıkarmakta ve değişik ülkelerden, hatta kıtalardan, insanları birbirlerine bağımlı hale getirmektedir. Globalleşme sürecindeki tüm bu gelişmeler, ülkeleri dünya standartlarında mal, hizmet ve bilgi üreten bir cemiyet olmaya doğru sürüklemektedir.

Globalleşmenin tanımı mevzusunda hemen hemen bir düşünce birliği sağlanmış değildir. Bir takım yazarlar, globalleşmenin yalnız ekonomik boyutuna ağırlık verirlerken; ötekileri, globalleşmenin ekonomik boyutu yanında siyasal ve kültürel boyutlarına da temas etmektedirler. Mesela, Ouattara (1997), globalleşmeyi ekonomik açıdan ele almakta ve globalleşmeyi, tecim, finansal akımlar, teknoloji değişimi ile bilgi ve işgücünün mobilitesi yöntemiyle dünya ekonomilerinin birbirleriyle entegrasyonu olarak tanımlamaktadır. Bazıları ise, globalleşmenin ekonomik boyutu yanında siyasal ve sosyo-kültürel boyutuna da dikkat çekerek mevzuyu daha geniş bir perspektiften ele almaktadır.

Esas itibariyle ekonomik bir olgu olarak karşımıza çıkan globalleşmenin siyasal ve sosyo-kültürel boyutları da mevcuttur. Globalleşmeyi tarihin akışı içinde ortaya çıkan bir olgu (realite) olmasıyla birlikte; internasyonal ticaretin yaygınlaşması, emek ve ana para hareketlerinin artması, ülkeler arasındaki ideolojik kutuplaşmaların sona ermesi, teknolojideki süratli değişiklik sonucunda ülkelerin gerek ekonomik, gerekse siyasal ve sosyo-kültürel açıdan birbirlerine yakınlaşmaları olarak da tanımlayabiliriz.
--------------------------------------------------------------------------------
[1] Globalleşme terimi, Türkçe literatürde yaygın olarak ‘küreselleşme’ nadiren de ‘uluslararasılaşma’ şeklinde terimlerle ifade edilmektedir.
Kaynak: C.C.Aktan ve H.Şžen, Globalleşme, Ekonomik Kriz ve Türkiye, Ankara: TOSYÖV Yayınları, 1999. adlı kitabından alıntı.



YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Global Nedir
Global Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/global-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/global-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content