Gövdesi yenen bitkiler nelerdir?

GÖVDESİ YENEN SEBZELER NELERDİR? Gövdesi n Sebzeler Balcan(Patlıcan): Yazları sıcak olan şehrimizde patlıcan ekilir.Yalnız yaz ayla...








GÖVDESİ YENEN SEBZELER NELERDİR?

Gövdesi n Sebzeler



Balcan(Patlıcan):




Yazları sıcak olan şehrimizde patlıcan ekilir.Yalnız yaz ayları geç geldiği için Konya patlıcanı diğer bölgelere göre geç yetişir.Konya yüksek bir şehir olduğundan ilkbaharları soğuk geçer.Yaz ayları da çabuk geçtiğinden bahçelerdeki patlıcanın ömrü az olur.Eylül ve Ekim aylarında kalan patlıcanlar da turşu için kullanılır.
Patlıcan rüzğarı sevmediğinden çok rüzğar alan bahçelerin patlıcanları yanıgara dediğimiz bereli bir şekil alır.




Gabak(Kabak):




Suyu çok seven kabak,çekirdekten yetiştirilir ve değişik türleri vardır.Konya'da yetiştirilen en ünlü türleri arasında kara kabak,asma kabağı ve tatlısı yapılan bal kabağı ile ekşili ve nohutlu olarak pişirilen et kabağını sayabiliriz.

Tomatis(Domates)




Domates gerek yeşilken,gerekse olgunlaştığı zaman değişik yemeklere çeşni vermek üzere kullanılır.Ayrıca yeşillerinden turşu ve olgunlarından domates suyu çıkarılır.

Pasille(Fasulye):


fasulye memleketimizde tae ve kuru kullanılmak üzere çok yerde ekilir.Şimdilerde ise ekim alanları oldukça yaygınlaşmıştır.Türleri arasında Ayşe Kadın fasulyesi,şeker fasulyesi ile çalı fasulyesi yaygındır.Bu tür fasulye(çalı fasulyesi)kılçıklı olur. Bu türlerin yanında bir de turşularda kullanılan ak fasulye vardır.

Bamya:




Bamya,taze ve kuru sebze olarak yemeklerde ve çorbalarda kullanılır.Bamya lezizi,midevi ve hazma yardımcı olan bir sebzedir.

Özellikle yetiştirilen sivri uzun,çekirdeksiz sarı ve açık yeşil renkli bamyalar yemeklerde,topak küçük bamyalar yazdan kurutularak çorbalarda kullanılır.

Bakla:




İlkbaharın ilk üretilen sebzesidir..Bahçe ve sakız türleri en iyileridir.Etli ve zeytin yağlı olarak pişirilir.Etlisi üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek yenilir.Tere otu baklanın garnitürüdür.

Biber:



Kıl biberler yeşil,gevrek ve tatlı olur.Pek nadir olarak ara sıra acısı da çıkabilir.Konya'da yazdan kış için dolmalık ve kıl biber kurutulur.Ayrıca kıl biberin tazesi turşu için kullanılır.

Patatis(Patates):




Yaz ve kış sebzesi olarak yemeklerde kullanılan patetesin en iyileri Konya dolaylarındaki köy ve kasabalarda yetiştirilir.İnlice patetesi Konmya'da tüketilen en iyi patetesler arasında sayılır.Bu patetesler kesildiği zaman içleri sarı bir görüntü verir.

Bezelye,Böğrülce,Karnıbahar,Kereviz,Enginar:


Bununla beraber bazı yabancılar dışarıdan getirdikleri adı geçen sebzelerden yemek pişirtilebilerdi.Bu bakımdan bu sebzeler hiçbir zaman Konya mutfağının sebzesi olmamıştır.

BAKINIZ






  • Çiçeksiz bitkiler nelerdir?


  • Nesli tükenmekte olan bitkiler ve nesli tükenmiş bitkiler nelerdir?


  • Kökleri yenen bitkiler nelerdir?










Sebzelerin yenen kısımlarına göre en basit sınıflama şekli:
1. Kökleri yenen sebzeler

Havuç, fındık, bayır ve kestane turpu, kök kerevizi, yemeklik kırmızı pancar, şalgam




2. Yaprakları yenen sebzeler

Yaprak, kıvırcık ve baş salata, marul, ıspanak, pazı, semiz otu, ebegümeci, dere otu, nane, maydanoz, yaprak ve baş lahanalar, pırasa

3. Meyveleri yenen sebzeler

Domates, patlıcan, biber, hıyar, kavun, karpuz, sakız ve bal kabakları, taze fasulye, bakla ve bezelye, çilek

4. Soğanları yenen sebzeler

Soğan ve sarımsak

5. Yumruları, rizomları ve sürgünleri yenen sebzeler

Yer elması, tatlı patates, patates, kuşkonmaz

Sebzelerin yenen kısımlarına göre en gelişmiş şekli :
1. Kökleri yenen sebzeler

Havuç, turp, pancar, kök kerevizi, şalgam

2. Yumruları yenen sebzeler

Patates, yer elması, tatlı patates

3. Soğanları yenen sebzeler

Soğan, sarımsak

4. Soğan ve yaprak gövdesi yenen sebzeler

Taze soğan ve sarımsak, pırasa


5. Sürgünleri yenen sebzeler


Kuşkonmaz

6. Yapraklan yenen sebzeler

Yaprak lahana, baş lahana, salata ve marul, ıspanak, pazı, ebegümeci

7. Yaprak sapları yenen sebzeler

Ravent, sap kerevizi

8. Çiçek ve çiçek organları yenen sebzeler

Karnabahar, hıyar ve kabak çiçekleri

9. Çiçek tablası ve meyvesi yenen sebzeler

Enginar, bamya

10. Taze meyvesi yenen sebzeler

Taze bakla, fasulye, bezelye, hıyar, yazlık kabaklar, biber, patlıcan, tatlı mısır

11. Olgun meyvesi yenen sebzeler

Domates, kavun, karpuz, kışlık kabaklar, çilek

12. Tohumlan yenen sebzeler

îç bakla, fasulye, bezelye, mısır

13. Kokulu otlar

Maydanoz, nane, dere otu, tere, roka



Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

Gövdesi n Sebzeler



Balcan(Patlıcan):




Yazları sıcak olan şehrimizde patlıcan ekilir.Yalnız yaz ayları geç geldiği için Konya patlıcanı diğer bölgelere göre geç yetişir.Konya yüksek bir şehir olduğundan ilkbaharları soğuk geçer.Yaz ayları da çabuk geçtiğinden bahçelerdeki patlıcanın ömrü az olur.Eylül ve Ekim aylarında kalan patlıcanlar da turşu için kullanılır.
Patlıcan rüzğarı sevmediğinden çok rüzğar alan bahçelerin patlıcanları yanıgara dediğimiz bereli bir şekil alır.

Gabak(Kabak):




Suyu çok seven kabak,çekirdekten yetiştirilir ve değişik türleri vardır.Konya'da yetiştirilen en ünlü türleri arasında kara kabak,asma kabağı ve tatlısı yapılan bal kabağı ile ekşili ve nohutlu olarak pişirilen et kabağını sayabiliriz.

Tomatis(Domates)




Domates gerek yeşilken,gerekse olgunlaştığı zaman değişik yemeklere çeşni vermek üzere kullanılır.Ayrıca yeşillerinden turşu ve olgunlarından domates suyu çıkarılır.

Pasille(Fasulye):


fasulye memleketimizde tae ve kuru kullanılmak üzere çok yerde ekilir.Şimdilerde ise ekim alanları oldukça yaygınlaşmıştır.Türleri arasında Ayşe Kadın fasulyesi,şeker fasulyesi ile çalı fasulyesi yaygındır.Bu tür fasulye(çalı fasulyesi)kılçıklı olur. Bu türlerin yanında bir de turşularda kullanılan ak fasulye vardır.

Bamya:




Bamya,taze ve kuru sebze olarak yemeklerde ve çorbalarda kullanılır.Bamya lezizi,midevi ve hazma yardımcı olan bir sebzedir.

Özellikle yetiştirilen sivri uzun,çekirdeksiz sarı ve açık yeşil renkli bamyalar yemeklerde,topak küçük bamyalar yazdan kurutularak çorbalarda kullanılır.

Bakla:




İlkbaharın ilk üretilen sebzesidir..Bahçe ve sakız türleri en iyileridir.Etli ve zeytin yağlı olarak pişirilir.Etlisi üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek yenilir.Tere otu baklanın garnitürüdür.

Biber:



Kıl biberler yeşil,gevrek ve tatlı olur.Pek nadir olarak ara sıra acısı da çıkabilir.Konya'da yazdan kış için dolmalık ve kıl biber kurutulur.Ayrıca kıl biberin tazesi turşu için kullanılır.

Patatis(Patates):




Yaz ve kış sebzesi olarak yemeklerde kullanılan patetesin en iyileri Konya dolaylarındaki köy ve kasabalarda yetiştirilir.İnlice patetesi Konmya'da tüketilen en iyi patetesler arasında sayılır.Bu patetesler kesildiği zaman içleri sarı bir görüntü verir.

Bezelye,Böğrülce,Karnıbahar,Kereviz,Enginar:


Bununla beraber bazı yabancılar dışarıdan getirdikleri adı geçen sebzelerden yemek pişirtilebilerdi.Bu bakımdan bu sebzeler hiçbir zaman Konya mutfağının sebzesi olmamıştır.

BAKINIZ





  • Çiçeksiz bitkiler nelerdir?


  • Nesli tükenmekte olan bitkiler ve nesli tükenmiş bitkiler nelerdir?


  • Kökleri yenen bitkiler nelerdir?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Gövdesi yenen bitkiler nelerdir?
Gövdesi yenen bitkiler nelerdir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/govdesi-yenen-bitkiler-nelerdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/govdesi-yenen-bitkiler-nelerdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content