Gül Hastalığı (Pityriasis Rosea)

Gül Hastalığı (Pityriasis Rosea) Alıntı Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, hekim uyarısı ya ...

Gül Hastalığı (Pityriasis Rosea)


Alıntı



Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, hekim uyarısı ya da uzman önerisi değildir.






Pityriasis rosea her yaşta görülebilen, fakat çoğunlukla 10-35 yaşlara içinde rastlanılan döküntülü bir ten hastalığıdır. Döküntü bir kaç hafta ya da yıl sürebilir. Çoğu zaman hastalık kalıcı bir iz bırakmaz, fakat esmer kişilerde vakit içinde gerileyen kahve renkli lekeler kalabilir.

Hastalığın başka bulguları nedir?

Bu hastalık göğüs ya da sırtta geniş pembe bir kir şeklinde başlar. Bu lekeye madalyon emaresi denir. Çoğunlukla bu kir halka şeklini alıp orta kısmı solar, bu yüzden de mantar sanılıp mantar ilaçları uygulanabilir. Bu döküntü mantar enfeksiyonu olmadığı için bu kremler yararlı olmaz. Bir kaç hafta içinde çok sayıda pembe döküntü meydana gelir, hatta kimi zaman yüzlerce döküntü beden kollar ve bacaklarda görülür. Döküntü uzunlukta, nadiren yüzde görülebilir. Bu döküntüler madalyon döküntüsünden daha küçüktür ve gene mantar hastalığı ile karıştırılabilirler. Döküntüler ovaldir ve sırtta cam ağacına benzer şekilde dağılırlar. Kimi zaman hastalık çok şiddetli ve yaygın olabilir. Hastaların yarısında kaşıntı vardır, bilhassa sıcakta kaşıntı artar.

Ara sıra halsizlik ve ağrı-sancı benzer biçimde başka bulgular görülebilir. Bu döküntü çoğu zaman 6-8 haftada geriler. Fakat kimi zaman daha uzun da sürebilir. Fizyolojik aktiviteler ve sıcak banyo döküntüyü arttırabilir. Bir takım olgularda döküntü geriledikten bir kaç ay sonrasında tekrarlayarak bir kaç ay sürebilir.

Hastalığın sebebi nedir?

Hastalığın sebebi belirgin değildir. Sebebi bir bakteri ya da mantar enfeksiyonu değildir. Bununla birlikte bir alerjik tepki da değildir. Herhangi bir iç hastalıkla ilişkisi yoktur.

Bir virüsün bu döküntüye niçin olabileceği fikir edilebilir. Başka viral enfeksiyonlardaki benzer biçimde hastada halsizlik ve bitkinlik bulunabilir. Fakat hastalığın virüs enfeksiyonu sonucunda oluştuğu ispatlanmamıştır. Başka virüs enfeksiyonlarının aksine Pitriasis rozasea kişiden kişiye bulaşmaz.

Tanı iyi mi konulur?

Tanı dermatolojik muayene ile konulur. Pitriasis rosea çoğu zaman sırtı, boynu, göğsü, karnı ve kol ve bacakların üst kısmını etkisinde bırakır. Döküntü değişik kişilerde değişik biçimlerde görülebildiğinden kimi zaman tanıda güçlük çekilebilir. Döküntünün sayısı ve boyutları kişiden kişiye değişiyor, ara sıra döküntü vücudun değişik alanlarında, mesela vücudun alt kısmı ve yüzde görülebilir. Gövdede ki mantar enfeksiyonu ile karıştırılabilir. Bir takım ilaçlara karşı olan döküntülerde pitriasis roseaya benzeyebilir. Dermatoloji Uzmanınız tanı koymak için bir takım kan testleri isteyebilir, gerekirse biyopsi yapabilir.

Tedavi iyi mi yapılır?

Kaşıntıyı gidermek için ağızdan alınan ya da sürülebilen bağzı ilaçlar kullanılabilir. Nemlendirici losyonlar yazılabilir. Sıcak olmayan ılık banyolar yapılması tavsiye edilir. Döküntüyü arttıracak fizyolojik aktivitelerden kaçınılması önerilir.

Kimi zaman kortizon benzer biçimde antienflamatuar tedaviler kaşıntıyı baskılamak için verilebilirler. Hastalar bu hastalığın mühim bir hastalık olmadığı mevzusunda bilgilendirilmelidir.

Unutulmamalıdır ki pitriasis rosea sık rastlanılan bir hastalıktır ve çoğu zaman hafifçe geçirilir. Pek çok hasta tedavi ihtiyacı duymaz.

Genel Nazar

Pityriasis rosea çocuklarda ve genç yetişkinlerde yaygın olan bir ten rahatsızlığıdır. Çoğu zaman göğsünüzde, karnınızda ya da sırtınızdaki büyük bir kir olarak başlar, bir süre sonra yayılır. Pityriasis rosea sebebiyle oluşan kurdeşen pek çok vakit vücudun ortasından etrafa yayılır ve şekli sarkık ç** ağacı dallarına benzer. Kurdeşen belirdiği vakit Pityriasis roseanın kendine özgü bir görünümü vardır, erken evrelerinde, Pityriasis roseayı, halka kurdu ya da egzama benzer biçimde başka ten bozuklukları ile karıştırabilirsiniz. Pityriasis roseanın sebebi pek çok vakit belirsizdir, fakat bir virüsün sonucu olabilir ve çoğu zaman altı ila sekiz hafta içinde kendi kendine geçer. Ayrıca siz de rahatsızlığı hafifletmek için ihtiyaç duyulan bölümleri atabilirsiniz.

Emareler ve Semptomlar

Pityriasis roseanın karakteristik özellikleri içinde aşağıda bahsettiğim yer alır:
  • İlk aşama: Pityriasis rosea çoğu zaman sırtınızda, göğsünüzde ya da karnınızda, haberci kir ismi verilen, büyük, hafifçe kalkık, döküntülü bir kir ile başlar.
  • Seyir: Haberci lekeden bir çok gün ya da bir çok hafta sonrasında, çoğu zaman sırtınızda, göğsünüzde ya da karnınızda daha ufak, ince, döküntülü noktalar, ç** ağacı şeklinde belirir. Nadir olarak, kollarınız, bacaklarınız ya da yüzünüzde de daha ufak noktalar meydana gelebilir. Kurdeşen kaşıntılı olabilir.
  • Renk: Pityriasis roseaya bağlı kurdeşen pek çok vakit döküntülü ve pembe renktedir, fakat deriniz daha koyu renkte ise, gri, koyu kahverengi, hatta siyah olabilir.
  • Başka emareler ve semptomlar: Pityriasis roseaya yakalanan kişilerin ortalama yarısında, burun akması boğaz ağrısı-sancısı, öksürük ya da burun tıkanıklığı benzer biçimde üst solunum sistemi enfeksiyonu emareleri ya da semptomları görülür.
Sebepleri

Pityriasis roseanın sebebi tam olarak bilinmese de, altında yatan sebep, insan herpes virüsünün belli başlı türleri benzer biçimde (HHV6 ya da HHV7) bir virüs enfeksiyonu olabilir.

Ne Süre Tıbbi Yardım Alınmalı?

Eğer hemen aşağıdaki belirtilerin herhangi herhangi birine yakalanırsanız doktorunuza görünün:
  • Sırtınızda, göğsünüzde ya da karnınızda büyük, döküntülü bir kir
  • Sırtınız, göğsünüz ya da karnınız süresince uzanan kurdeşen
  • Kollarınızda, bacaklarınızda ya da yüzünüzde kurdeşen
Bununla birlikte size Pityriasis Rosea teşhisi konduysa ve kurdeşen üç ay içinde geçmiyorsa, doktorunuz ile temasa geçin.

Ne Süre Tıbbi Yardım Alınmalı?

Eğer hemen aşağıdaki belirtilerin herhangi herhangi birine yakalanırsanız doktorunuza görünün:
  • Sırtınızda, göğsünüzde ya da karnınızda büyük, döküntülü bir kir
  • Sırtınız, göğsünüz ya da karnınız süresince uzanan kurdeşen
  • Kollarınızda, bacaklarınızda ya da yüzünüzde kurdeşen
Bununla birlikte size Pityriasis Rosea teşhisi konduysa ve kurdeşen üç ay içinde geçmiyorsa, doktorunuz ile temasa geçin.

Komplikasyonlar
Pityriasis Rosea, bilhassa de çok fazla derecede sıcak bastıysa yoğun kaşınmaya yol açabilir. Kurdeşen çoğu zaman hiçbir kalıcı iz bırakmaksızın kaybolur. Ama eğer deriniz koyu renkte ise, kurdeşenin iyileşmesinden sonrasında, uzun süre varlığını sakınan, düz, kahverengi lekeler kalabilir.

Tarama ve Teşhis

Eğer doktorunuz sizde Pityriasis Rosea olduğundan şüphelenirse, cildinizde görülen noktaları incelem ederek fizyolojik bir muayene gerçekleştirecektir. Bu muayene pek çok vakit Pityriasis Roseanın teşhis edilmesi için ihtiyaç duyulan tek yöntemdir. Öte taraftan, Pityriasis Rosea erken evresinde, halka kurdu, egzama, sedef hastalığı ya da ikincil frengi dahil olmak suretiyle, çok sayıda başka ten hastalığına benzeyebilir. Doktorunuz bu hastalıkları olasılık dışı bırakmak için kan testleri ya da ten biyopsisi gerçekleştirebilir.

Şahsi Bakım

Şu adımlar Pityriasis Roseanın niçin olduğu rahatsızlığı hafifletmede işe yarayabilir:
  • Ilık suyla banyo yapın ya da duş alın.
  • Yulaf lapası banyosu yapın. Yulaf lapası banyosu ürünlerini eczanenizden temin edebilirsiniz.
  • Kurdeşen üstünde çinko oksitli krem ya da kalamin losyonu kullanın.
  • Eğer terlemek, kaşıntıyı daha fena kılıyorsa, yorucu fizyolojik faaliyetlerden kaçının.








  • Gül hastalığı teşhisi kondu, hastalık geçer mi?


  • 1lt. gül suyu için kaç kilogram. gül lazımdır?


  • Gül suyu için ne kadar gül gereklidir?



Gül hastalığı (Pityriasis Rosea), stres, sorun benzer biçimde nedenlerle ortaya çıkan bir ten hastalığıdır.

Başlangıcında ilk olarak sivilceye çok benzeyen bir doku çıkar, sonrasında bu doku döküntü haline dönüşür ve kırmızı bir halka halini alır. Yüzde çıkmaz. Bu hastalığın görülmesi durumunda tahriş edici giysiler giyilmez ve kese cilde uygulanmaz. Hastalığın geçiş süresi bünyeden bünyeye farklılık gösterir. Geçtiğindede hiçbir iz kalmaz.







Gül hastalığı (Pityriasis Rosea)
Daha çok ruhsal sıkıntılar, stres sebebiyle ortaya çıkan, sık görülen bir ten hastalığıdır.
Kırmızı yuvarlak güle çok benzeyen üstü hafifçe ak kabuklu döküntülerle seyreder. Kimi zaman tek büyük bir lezyonla başlar. Bu; öncü, haberci plaka madalyon denir,hastalık kimi zaman "madalyon hastalığı "olarak da anılır.Döküntüler en fazla beden, sırtta ve kollarda görülür. Sırtta çam ağacının dallarını çağrıştıran bir görünüm oluşur; bu görünüme "noel çamı deseni" denir.

Gençlerde daha çok olmakla beraber her yaşta görülebilir. Bahar aylarında sık rastlanır. Virüslere karşı(HHV-7) alerjik bir tepki olduğu üstünde durulmaktadır.

Hastalık çoğu zaman kalıcı bir iz bırakmaz; fakat esmer kişilerde vakit içinde gerileyen kahve renkli lekeler kalabilir.

Hepimiz hayatında bir kere ya da daha çok gül hastalığı geçirebilir; fakat hastalık kronik değildir. Hastalığın seyrinde kaşıntı görülebilir. Hastalık kimi zaman tek bir madalyonla seyredebildiği benzer biçimde; kimi zaman çok şiddetli bir seyirle vücudun %80'ini tutabilir.

Tanı ve tedavisi

Hastalık bulaşıcı değildir. Tanı, dermatolojik muayene ile konulur. Pitriasis rosea çoğu zaman sırtı, boynu, göğsü, karnı ve kol ve bacakların üst kısmını etkisinde bırakır.

Döküntü herkeste değişik seyredebileceği için tanıda kimi zaman güçlük çekilebilir. Döküntünün sayısı ve boyutları kişiden kişiye değişiyor, ara sıra döküntü vücudun değişik alanlarında, mesela vücudun alt kısmı ve yüzde görülebilir. Gövdedeki mantar enfeksiyonu, sedef hastalığı ile karışabilir. Bir takım ilaç reaksiyonlarında görülen döküntüler de "pitriasis rosea"ya benzeyebilir. Bu durumlarda dermatoloji uzmanı tarafınca alınan ten biyopsisi ile tanı konulabilir.

Tedavide; döküntüleri ve kaşıntıyı gidermek için ağızdan alınan ya da sürülebilen bağzı ilaçlar kullanılabilir. Nemlendirici losyonlar,antihistaminikler ve kortizonlu kremler sık kullanılan ilaçlardır.



Uz. Dr. Ayfer Aydın

Memorial Hastanesi Dermatoloji Kısımı



PİTRİAZİS ROZE / GüL HASTALIĞI

pytrse1

SORU: Pitriazis Roze nedir?
YANIT:Halk içinde Gül Hastalığı da denilir. Derinin sık görülen hastalıklarından birisidir.


SORU: Hastalığın sebebi nedir?

YANIT:Sebebi bilinmemektedir. Ama viruslara karşı aşırıduyarlılıktan landığı düşünülmektedir


SORU: Iyi mi ortaya çıkar?

YANIT:Çoğunlukla ilkin büyük, yuvarlak, kepekli bir döküntü şeklinde başlar ve 5-15 gün içinde daha ufak yeni döküntüler ortaya çıkar. Birden fazla hafta süresince yenileri çıkmaya devam eder.


SORU: Bulaşıcı mıdır?

YANIT:Hayır bulaşıcı değildir.


SORU: Yiyeceklerle ilişkisi var mıdır?

YANIT:Hayır yoktur.


SORU: İç organlarla ilişkisi var mıdır? Hangi testler yapılır?

YANIT:Hayır tamamen deriye sınırlıdır. Herhangi bir laboratuvar tahlili yoktur.


SORU: Tedavi ile düzelir mi?

YANIT:Şifa elde eden bir tedavisi olmamakla birlikte şikayetlere bakılırsa doktorun önerilmiş olduğu tedaviler uygulanır.


SORU: Hastalık ne kadar sürer?

YANIT: 2-3 ay içinde tamamen iyileşir.





  • Gül hastalığı teşhisi kondu, hastalık geçer mi?


  • 1lt. gül suyu için kaç kilogram. gül lazımdır?


  • Gül suyu için ne kadar gül gereklidir?


Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Gül Hastalığı (Pityriasis Rosea)
Gül Hastalığı (Pityriasis Rosea)
http://www.itf.istanbul.edu.tr/dermatoloji/pytrse1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/gul-hastalg-pityriasis-rosea.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/gul-hastalg-pityriasis-rosea.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content