Gulliverin Gezileri Nedir

Gulliver'in Gezileri, Jonathan Swift'in yazdığı, dünya klasikleri arasına girmiş bir yaratı. Swift'in 1726 senesinde tamamladığı...

Gulliver'in Gezileri, Jonathan Swift'in yazdığı, dünya klasikleri arasına girmiş bir yaratı.

Swift'in 1726 senesinde tamamladığı Gulliver'in Gezileri, Türk ve Dünya edebiyatında "100 temel yaratı" içinde yer almıştır. Lemuel Gulliver adındaki genç doktorun çıkmış olduğu gezilerde sıradışı, muhteşem öykülerinin ele alındığı kitap; dört bölümden oluşmakta, yazarın yaşamış olduğu günün koşullarında insanların egoist, çıkarcı, zalim yanlarına yönelik bir 'karşı duruştur'. Yanı sıra, dönemin toplumsal, siyasal ve dinsel kurumlarına yöneltilmiş çok sert bir eleştiri ve taşlama niteliği içeren yapıt, yazarını yüceltmiş, ün kazanmasını elde etmiştir.


Romanın Mevzusu

Kişilerin birbirleriyle iletişimi her ne olursa olsun kim olursa olsun bireylerin dil, din, ırk ayırmadan dostluk kurabilmeleri.

Romanın Ana Fikri

Doğruluk ve dürüstlük insanoğlunun her gittiği yerde kendine yer edinmesini sağlar.

Kısa Kısa Gulliver'in Gezileri

‘Gulliver’in Gezileri’, dört ayrı yolculu u anlatır. İlk seyahat cüceler ülkesine, ikincisi devler ülkesine, üçüncüsü ise ilim adamlarının yaşamış olduğu uçan adaya dır. Bu üç bölüm de siyasetin ve ilim dünyasının bir parodisini ihtiva eder. Son bölüm ise Houyhnhnm’ler ile Yahoo’ların ütopik ülkesine meydana getirilen yolculuktur. Bu ülkede atlar, doğrusu Houyhnhnm’ler, aklı başlangıcında yaratıklardır ve kardeşlik için kurmuş oldukları uygarlıkta yaşamaktadırlar. Dillerinde, ‘yalan’ sözcüğü dahi yoktur. Biyolojik olarak insan türünden gelen Yahoo’larsa, tamamen yırtıcı ve erdemden yoksundurlar. Atların, insanları ahırların hizmetçileri olarak kullandıkları bir ülkede yaşarlar.
Gulliver, atların uygarlığını anlata anlata bitiremediği benzer biçimde onlara o şekilde fanatik olur ki, ülkesine döndü ünde insanların ne görüntüsüne ne de kokusuna dayanamaz. Kendisine iki at satın alıp tüm vaktini onlarla beraber ahırda geçirmeye başlar.

Karakterler(Yada Kişiler)

Lemuel Gulliver: Macera tutkusuyla uzak ve imgesel ülkelere giden kafa kahraman.
Lilliput İmparatoru: 15 santimetre. boyundaki ve halkının kendisinden "evrenin ve neşenin terörü" diye bahsettikleri kral.
Flimnap: Lilliput ülkesinin kurnaz, hileci ve kıskanç gömü yöneticisi.
Reldresal: Lilliput'un "hususi işler bakanı", Gulliver'in dostu.
Glumdalclitch: Brombdingnag'lı bir çiftçinin kızı. Gulliver'e bir bebek benzer biçimde davranan dostu.
Brombdingnag kralı: Sulh sever bir dev.
Lord Munodi: Evi sağlam olduğu ve tarlası iyi ürün verdiği için Laputia sarayıyla arası iyi olmayan çalışkan bir ziraatçi.
Strulbrug'lar: Tek maksatları ölmelerine izin verilmesi olan mutsuz, ölümsüz bir ırk.
Yahoo'lar: Gulliver'in kendilerinden bulunduğunu iddia eden yırtıcı, maymuna çok benzeyen bir ırk.
Houyhynhnm'ler (okunuşu at kişnemesini çağrıştırır): Yahoo'ları yöneten, anlayışlı, nazik atlardan oluşan bir ırk.
Pedro de Mendez: Gulliver'i insanlıktan nefret etmesinden vazgeçirmeye çalışan, akıllı, hoşgörülü bir kaptan.

Güliver'in Gezileri (Detay)

Dört kısımdan oluşan bu romanın kahramanı Lemuel Gulliver'dir. Güliver dört değişik diyara gider ve değişik türlerle karşılaşır.

Birinci Bölüm

Bu türlerden ilki Lilliputlar ve Blefuscular olarak adlandırılan, Lilliput ve Blefuscu adlı iki düşman ülkenin cüce yerlileridir. Bu iki ülke, yumurtanın sivri tarafınca mı yoksa yuvarlak tarafınca mı kırılması gerektiği mevzusunda düşünce ayrılığına düşüp birbirlerine düşman olmuşlardır. Avrupa'da süre gelen savaşların dayandırıldığı sudan sebepleri zekice alaya alan Swift, bu ve bundan sonrasında gelen başka üç bölüm süresince politikayı ve politikacıları, insan doğasını, yargı sistemini, gereksiz ve uygulanması olanaksız şeylerin icadı ile uğraşan ilim adamlarını ve daha bir çok şeyi taşlar.

İkinci Bölüm

Kahramanımız devler ülkesindedir. Bu devler Brobdingnaglar olarak adlandırılır. Önceki bölümde cücelerin içinde bir dev olan Güliver, burada devlerin içinde bir cücedir; algılar görecelidir. Ufak bir kızın oyuncağı olan Güliver, kızın babasının üstünden para kazanmak istemesiyle bir kafese konur ve panayırlarda sergilenir. Sonunda saraya soytarı diye satılır. Ufak kız Güliver'e bir bebek benzer biçimde davranır; ona minik giysiler dikip giydirir. Güliver'in yiyecek yerken çatal-bıçak kullanmasına varana kadar bir çok şeyi Brobdingnaglar'a komik gelir.

Üçüncü Bölüm

Güliver, havada yüzen bir adaya çok benzeyen Laputa ile karşılaşır. Ülkenin ilim adamları ve yöneticileri Laputa'da yaşarlar. Ada istenildiği vakit yükseltilip istenildiği vakit aşağı indirilebilir. Burada ergonomik zekadan yoksun fakat matematik ve sanat bilgisi yönünden oldukça kuvvetli bilim adamları yaşamaktadır. Ilim adamları salatalıktan güneş ışığı elde etmeye analiz etmek benzer biçimde gülünç işlerle uğraşırlar. Laputalılar, pratiğe yönelik her fikri aşağılarlar. Güliver, bir hekim olmasına karşın, burada neredeyse bir hiçtir. Güliver adadan inip, hemen aşağıdaki toprakları dolaşmak ister. Alt tarafta, ergonomik zekası sebebiyle minik görülmüş bir lord ile karşılaşır ve ülke hakkında bilgi edinir.

dördüncü Bölüm

Güliver'in son yolculuğu, Yahoo ismi verilen insana benzer vahşilerin ve Houyhnhnm ismi verilen, Yahoo'ların efendileri olan atların ülkesidir. Yahoo'lar ilkel ve vahşidir. Ilk başlarda Houyhnhnm'ler Güliver'i Yahoo zannederler, fakat Güliver bir Yahoo olmadığını kanıtlar ve Houyhnhnmler'in misafiri olur. Güliver onlara, kendi ülkesinde insanların ve atların buradakinin tam tersi bir durumda bulunduğunu, atların insanoğlu için çalıştıklarını ve insanların onlara hükmettiklerini anlatır ve Hoyuhnhnm'leri büyük şaşkınlığa uğratır. Güliver atların büyücüler, ya da büyülenmiş insanoğlu olduklarını düşünür. Son aşama nazik ve akıllı olan bu yaratıklar Güliver'i ikileme düşürür. İnsan olmanın hakikaten ne demek olduğu mevzusunda kafasını karıştırır. Onlar, Güliver'in Avrupa hakkında anlattıklarını, savaşları, gereksiz kavgaları anlamakta güçlük çekerler. Güliver onların arasından asla aryılmak istemez ve evine döndüğünde insanlardan tamamen soğumuştur; kendini mümkün olmasıyla birlikte insanlarda soyutlayarak yaşamına devam eder.

Pek çoğumuzun ilköğretim çağlarında okumuş olduğu bu yaratı muhteşem bir taşlama örneği olmasıyla birlikte hem fantastik, hem de bilimkurgu edebiyatının da bir takım özelliklerini taşımaktadır. Hangi yaşta okunursa okunsun, değişik tatlar alınabilecek ender eserlerdendir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Gulliverin Gezileri Nedir
Gulliverin Gezileri Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/gulliverin-gezileri-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/gulliverin-gezileri-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content