Havran - Balıkesir

Havran - Balıkesir Bilgiler İlçe nüfusu: 28.050 Kent nüfusu: 10.844 Köy ve şehir nüfusu: 17.206 Nüfus itibariyle: 2011 Nüfus Kay...

Havran - Balıkesir

Bilgiler

  • İlçe nüfusu: 28.050
  • Kent nüfusu: 10.844
  • Köy ve şehir nüfusu: 17.206
  • Nüfus itibariyle: 2011
  • Nüfus Kaynak: TüİK
  • Yüzölçümü: 1152 km²
  • Yükselti: 33 metre
  • Koordinatlar °'K, °'D
Genel bilgiler

  • ülke: Türkiye
  • Coğrafi Bölge: Marmara
  • İl: Balıkesir
  • Posta kodu: 10950
  • Alan kodu: 0266
  • Plaka: 10
Havran, Balıkesir ilinin Körfez bölgesinde bir ilçesidir.

Çanakkale Zaferinin kazanılmasında büyük katkısı bulunan ve 276 kilo. top mermisini kaldıran Koca Seyit Çavuş ile gene bu harpte kahramanca savaşım eden Ömer Çavuş Havranlıdır.





Ulaşım

Havran....Edremit.....8 km

Havran....Balıkesir...78 km

Havran....Susurluk....123 km

Havran....Bandırma....168 km


Tarihçe

Çok eski bir yerleşim yeri olarak, Havran'nın malum ilk ahalileri Lelejler ve Pelasglardır. M.Ö.546 ‘da Lydia Devleti, Persler tarafınca yıkılınca Havran Bölgesi de Pers egemenliğine girdi. M.Ö. 334 ilkbaharında Makedonyalı İskender ile Persler arasındaki savaştan galip çıkan İskender tüm Mysia Bölgesi ‘nin ( Uludağ ile Kaz Dağları arasındaki bölge) hakimi oldu. M.Ö. 283 senesinde kurulan Bergama Krallığı, bu bölümde egemenlik kurdu.

1071 Malazgirt Zaferinden sonrasında Türklerin eline geçmiştir.

1175 de Eskişehir Ovası'nda toplanan 100.000 Türkmen hiçbir sultandan komut almadan Muğla, Denizli, Bergama ve Edremit havalisine gelmiş olarak kıyı kentlerine yerleştiler.

Bölgedeki dağlardan herhangi birine ismi verilen Eybek Bey de bu akının içinde yer almıştır.

1280 de Danişmend soyundan geldiği için bölgedeki Türkmenler tarafınca büyük saygı gösterilen Karesi Bey, kısa sürede bölümde egemenlik kurdu.Bu şekilde bölge kati olarak Türklerin eline geçti.

1402 Ankara harbinde Osmanlı ordusu yenilip geri çekilince Timur'un askerleri Bursa'ya girerek hazineye el koydu. Kazdağları'na gizlenen Osmanlı askerlerini ele geçirmeye çalışan Timur'un torunlarından Şeyh Nurettin Mahmut emrindeki orduyla, bu tarz şeyleri seyredip Havran'a geldi. Ele geçiremeyince de senelerdir sulh içinde yaşayan ve zenginleşen Havran ve çevresini talan edip, yakıp yıktılar. Tahribat öylesine büyüktü ki, 1890'lara kadar Osmanlı belgelerinde Havran bölgesi; “Viraneli†kaydolundu. Daha sonraları onarılarak güzelleştirilen şehre ‘Huriler Diyarı' anlamına gelen HAVRAN adı verilmiştir.

Antik dönemde Havranın adının “ Aureline†altın ülkesi olarak anıldığı söylenir. Altının simgesi olan Au, Latince “ Avrum“ dan gelmektedir. Havran isminin zaman içinde Aureline' den ‘Altın ülkesinden gelme' ihtimali de oldukça yüksektir.

Osmanlı döneminde Havran Bölgesi, Edremit kadılığına bağlı büyükçe bir köy (kariye ) durumunda kalmıştır.

I.Dünya Savaşı sonrası Ulusal Mücadelede Havranlılar, Edremit Kuvâ-yi Milliye Teşkilatına bağlı olarak kurulan Havran Heyeti ile yer almış, Havran bölüğü ile Ayvalık cephesinde 172. Alay Komutanı Ali ÇETİNKAYA komutasında başka körfez halkı ile beraber düşmana karşı savaşım etmişlerdir. Buna karşın 30 Haziran- 1 Temmuz 1919 gecesi Havran'a giren Yunan birlikleri, 6 Eylül 1922' de Balıkesir' i kurtaran Ulusal Müfrezenin Balya üstünden körfez bölgesine hareket eden bir kolu tarafınca 8 Eylül 1922' de düşman işgalinden kurtulmuştur.


Coğrafi Yapı

Havran, Ege Bölgesi'nin Edremit Körfezi'ne doğru uzanan verimli bir ovası üstüne kurulmuş, denizden 33 m. yükseklikte bir yerleşim yeridir.

İlçe iklim bakımından Akdeniz ve Marmara ikliminin hakim olduğu değişik özellikler gösteren bir bölge olarak dikkat çeker. Bölümde narenciye yetişmektedir.


İdari Yapı

1873'DE Nahiye olan, Havran 1 Nisan 1957 senesinde 7033 sayılı kanunla İlçe olmuş, bu kanuna binaen 1959 senesinde İlçe teşkilatı kurulmuştur. 1 Kasaba, 25 Köy, 7 Mezra ile İlçeye bağlıdır.


Nüfus

İlçenin nüfusu 2000 genel nüfus sayımına gore 26782'dir. Bunun 10122'si ilçe merkezinde, 16660'i ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır.

İlçe bağlısı olarak merkez hariç olmak suretiyle ilçe merkezine bağlı; ? şehir, ? köy ve ? mahalleden oluşmaktadır.


Eğitim

Okur - Yazar oranı averaj %90'dır. İlköğretim, Ortaöğretim ve liseler haricinde Balıkesir üniversitesine bağlı Havran Meslek Yüksek Okulu 3 bölümle( İşletmecilik, Pazarlama ve Bilgisayarlı Muhasebe)öğretim yapmaktadır.


Iktisat

Havran kazasının leblebisi meşhurdur

İlçenin sanayisi tarıma dayalı olup, Zeytin ürünleri ve sofralık zeytin kendi alanında Türkiye İş Bankasına ait ANT GIDA( Fora Zeytincilik) şirketi büyük bir yatırım yapmış olup, mühim seviyede Zeytin üretimi yapmaktadır. Dünyanın en çağıl ve büyük Zeytin işleme fabrikası hususi durumunu taşımaktadır.İlçe merkezinde yörenin zeytinlerden yüksek kaliteli zeytinyağını çıkartan 12 tane Zeytinyağı fabrikası mevcuttur. 2 tane Prina fabrikasın ise Zeytinyağı fabrikalarında tamamen alınamayan yağlar benzol ile yıkama tekniği ile az evsafta zeytinyağı olarak elde edilmektedir. 1 tane Çiçek Yağı Fabrikası ham çiçek yağını işleyerek iç pazara sunmaktadır.1 tane pamuk çekirdeği yağı ve kanola yağı işleme fabrikası ile 2 tane ağır yağların rafine olduğu yapınak mevcuttur.

Toplam arazinin ama %24'ü ziraat arazisi olmasına karşın Havran tipik bir ziraat ilçesidir. Ziraat arazilerinin en büyüğü zeytinlik arazilerdir. üretimi meydana getirilen başka meyva türleri Armut, Ayva, Badem, Koz, Elma, Kayısı, Şeftali, Nar, Kiraz, İncir, Vişne, üzüm vb. olarak sıralanmaktadır.

İlçede 15 ila 20 senedir hayvansal ürünlerin değerlendirilmeside 6 tane mandıra ile körfez ve çevre illere hizmet sunulmaktadır.

İlçe çok eski uygarlıklara yerleşim merkezliği yapmış olduğu için Antik Mysia, Truva, Tehebe, Lyrnessos, Pers, İskender ve Helenistik devri, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı süreci Antik Kalıntılara, Türk- İslam süreci yapılara, zamanı çeşmelere, abide yapı ve meskenlere haizdir. Şifalı Derman Kaplıcalarına, yeşilliği ile göz kamaştıran hanlar, Eybek kışlası ve serhat mesire yerlerine haizdir.


Kültür

Köylerin büyük kısmı Manav olarak tabir edilen yerleşmiş Türkmen köyleridir.





  • Balıkesir


  • Türkiye'nin Barajları - Havran Barajı


  • Balıkesir üniversitesi Sıhhat Uygulama ve Araştırma Hastanesi - Balıkesir


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Havran - Balıkesir
Havran - Balıkesir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/havran-balkesir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/havran-balkesir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content