Hayvanların Biyolojik ve Ekonomik Önemi ile İnsan Sağlığı Üstüne Tesirleri nedir? Maddeler halinde açıklaması Hayvanların Biyolojik ve Ekon...
Hayvanların Biyolojik ve Ekonomik Önemi ile İnsan Sağlığı Üstüne Tesirleri nedir? Maddeler halinde açıklaması
Hayvanların Biyolojik ve Ekonomik Önemi ile İnsan Sağlığı Üstüne Tesirleri
***Süngerler temizlik işlerinde, ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılır.
***Sölentere grubuna ilişik mercanlar küpe ve kolye benzer biçimde süs eşyalarının yapımında kullanılır.
***Parazit olarak beslenen solucanlar insanlarda mühim sıhhat sorunlarının ortaya çıkmasına niçin olabilir. Sülükler tıpta tedavi amaçlı kullanılır. Toprak solucanı açmış olduğu boşluklar ile toprağı havalandırır. Toprağı inorganik madde ve oksijen yönünden zenginleştirerek nebat gelişimini pozitif yönde etkisinde bırakır.
***Yumuşakçaların bazıları insanoğlu tarafınca gıda olarak kullanılır. Bazı midye türleri ise inci üretir.
***Eklem bacaklı grubuna ilişik kabuklular gıda ve ekonomik değerleri yüksek olduğundan hususi olarak üretilen İstakoz ve karides benzer biçimde türleri ihtiva eder. Böcekler bitkilerin tozlaşmasını sağlayarak ekolojik dengenin devamında mühim bir rol oynarlar. Bazı böcek türleri ilaç, kozmetik ve ipek yapımında kullanılır. Zararı dokunan organizmalara karşı meydana getirilen biyolojik mücadelede de böcekler kullanılır. Arılar gıda kıymeti devasa yükseklikte olan bal üretimini gerçekleştirir.
***Balıklar sofralarımızın olmazsa olmaz unsurlarından biridir. Ek olarak balık yağı, boya ve parfümeri sanayinde kullanılır. Vatanımızda rağbet görmeyen kurbağalar avrupa devletlerinde gıda olarak tüketilir.
***Sürüngenler, gıda zincirindeki konumları sebebiyle ziraat ürünlerindeki verimliliği arttırır. Bazılarının derileri kemer ve ayakkabı benzer biçimde aksesuarların üretiminde kullanılır.
***Tavuk ve hindi benzer biçimde kümes hayvanlarının yumurtası ve eti insanoğlu için mühim protein kaynaklarıdır. Kanarya ve bülbül benzer biçimde kuşlar sesleri, tavuskuşu ve papağan benzer biçimde kuşlar görünümleri ile yaşamımıza renk katarlar.
***İnsanlar koyun ve inek benzer biçimde hayvanların etinden ve sütünden faydalanır. Bilhassa kırsal kesimlerde at ve eşek benzer biçimde hayvanların gücünden faydalanılır.
YORUMLAR