Hayvansal Zehirler Nelerdir?

Hayvansal zehirler nedir? Hayvanların ısırmaları sonucu zehirlenmeler, alınacak önlemler ve tedavisi hakkında bilgi. Hayvansal Zehirler Ned...

Hayvansal zehirler nedir? Hayvanların ısırmaları sonucu zehirlenmeler, alınacak önlemler ve tedavisi hakkında bilgi.



Hayvansal Zehirler Nedir?



1 — Kantarit (Cantharide) Zehirlenmesi. — Kunduz böceği denilen Kantarit, bir takım ağaçlarda yaşıyan küçük böceklerdir. Bunların kurutulmasiyle ilâçlar yapılır; yakı olarak kullanılır. Afrodizyak (cinsi isteği artıran) tesiri sebebiyle ağızdan alındığı da olur. 2-3 gramı öldürücüdür. Kantarit zehirlenmesi sonunda nefrit ve idrar yolları iltihabı meydana gelir. Cinsi organlarda, meselâ peniste ağrılı sertleşme yapar.



Tedavi için, mide yıkanır, tuzlu müshiller ve süt içirilir. Sıcak banyo da faydalıdır.



2 — Zehirli Örümcekler. — En tehlikeli örümcek «Latrodectus mactans»dır. ABD’da bu örümceğe «Black Widow» denir. Bizdeki ismi «Büyü»dür. Örümceğin sokmasından sonrasında evvelâ sokma yerinde, bir süre sonra yaygın olarak çok şiddetli ağrılar-sancılar başlar. Karın çok gerilmiş bir hal alır. Morarma ve solunum güçlüğü olur. Gerilim yükselir ve nabız 40’a kadar düşer. Bulantı, kusma ve terleme de vardır.



Tedavi. — Damardan yapılacak kalsiyum iğnesi bir dakika içinde ağrıyı hafifletir, bununla birlikte morfin ya da güçlü ağrı-sancı dindirici ilâçlar yapılır. Örümceğin soktuğu yere amonyak ya da permanganat sürülür. ABD’da bu örümceğin zehirine karşı antitoksin hazırlanmıştır.



3 — Zehirli Keneler. — Bir takım keneler zehirlidir. Özellikle ufak çocuklar için tehlikeli ve öldürücü olabilirler. Deriye yapışan kene; zehirini sürekli olarak kana akıtır. Vaktinde görülüp alınmazsa, 2-3 gün içinde evladı öldürebilir.



4 — Kırkayak. — Kırkayakların hepsi zehirlidir, fakat zehirleri öldürücü değildir. Sokulan yerde ağrı-sancı ve şişlik olur. Ölüm çok ender görülür.



5 — Akrep. — Akreplerin bazıları öldürücüdür. Sokma yerinde şişme ve ağrı-sancı olur. Bununla birlikte göz yaşarması, aksırık, tükrük artması ve ishal görülür. Ağır zehirlenmelerde kasılmadan sonrasında felçler olur. Hindistan ve Cenup ABD’da çok zehirli akreplerin sok-masiyle solunum felci sonucu ölüm görülür. Türkiye’de daha çok Güneydoğu Anadolu Böl-gesi’nde raslanan zehirli akrepler de ara sıra ölüme sebep olur.



Tedavi. — Isırılan yerin üzerine band konur ve sokulan yer çizilerek emilir. Sokma yerine permanganat ya da amonyak sürülür. Akrep zehirine karşı hazırlanmış serumlar şırınga edilir.



6 — Arı Sokması. — Bal arıları iğnelerini batırınca iğne deride kalır ve arı ölür. Yaban arılarının iğneleri düz olduğundan kopmaz ve pek çok kez sokabilirler. 500 arının aniden sokması en sağlam insanları dahi öldürebilir.



Kalb ve böbrek hastaları daha az sayıda arı sokmasiyle ölebilirler. Meyva yenirken, ağız içinde arı sokması glursa, şişme sonucu nefes alınması güçleşir; sokulan kimse ölebilir.



Arının iğnesi direkt doğruya bir kan damarı içine girecek olursa çok âni ölüme sebep olur. Yüzden arr sokması vücudun başka kısımlarına nazaran daha tehlikelidir.



Emareler. — Sokulan yerde şiddetli ve az devam eden bir ağrı-sancı olur. Bu bölümde 1-2 gün kaşınma devam eder. Bununla birlikte, uyuşma, bulantı, kafa dönmesi, çarpıntı ve ateş de görülebilir.



Tedavi. — İğne derhal deriden çıkarılmalıdır. Sokma yerine amonyak, tentürdiyot permanganat sürülür. Türlü emare ve allerjik haller için değişik ilâçlar kullanılır.



Arı zehiri romatizmada, nevraljilerde ve ada’e ağrılarında-sancılarında faydalıdır; arı zehirinden hazırlanmış ilâçlar vardır.



7 — Yılan Zehirlenmesi



8 — İskorpit Balığı Çarpması. — İskorpit balığı sığ ve sahil sahillerde yüzen ya da yü-riyen kimselere dokununca aniden elektrik çarpması benzer biçimde bir his ve şiddetli ağrı-sancı duyulur. Balığın kafa tarafındaki dikenli kısım teni kestiği benzer biçimde zehirini de vücuda akıtır. Çarpmadan derhal sonrasında ağrı-sancı ve şişme olur. Novoka-in faydalıdır. Şiş ve ağrı-sancı kısa zamanda geçer.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Hayvansal Zehirler Nelerdir?
Hayvansal Zehirler Nelerdir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/hayvansal-zehirler-nelerdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/hayvansal-zehirler-nelerdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content