Helikopter Hakkında Ansiklopedik Bilgi

Helikopter nedir nasıl bir taşıttır? Helikopterin özellikleri, çalışma prensibi, ilk helikopterler, tarihçesi hakkında bilgi. HELİKOPTER H...

Helikopter nedir nasıl bir taşıttır? Helikopterin özellikleri, çalışma prensibi, ilk helikopterler, tarihçesi hakkında bilgi.



HELİKOPTER



Helikopterler, kanat yerine dönen pervaneleri olan uçaklardır. Bu pervaneler sayesinde, diğer uçakların beceremeyeceği şekilde uçabilir.



Helikopterler çok iyi manevra yapabilen uçaklardır. Dikine inebilir ya da havalanabilir, havada asılı kalabilir ve herhangi bir yönde (ileri, geri, yana) uçabilir.



BİR YA DA İKİ PERVANE



Çoğu helikopterin, en üstünde bir takım, ince ve uzun pervane (ana pervane- en az iki adettir) ve kuyruğunda da küçük bir pervanesi vardır. Ana pervane helikopterin havalanmasını ve havada kalmasını sağlar. Kuyruk pervanesi ise yön değiştirmek için ve helikopterin ana pervane etrafında dönmesini engellemek için kullanılır. Bazı helikopterler ise aracın çevresinde dönmemesi için, zıt yönlerde dönen iki takım ana pervane bulunur.



HAVALANMA



Ana pervane açısına pitch adı verilir (pervane bıçaklarının yatay düzleme göre aldıkları artı veya eksi açı). Pilot kokpitte bulunan bir kontrol manivelasıyla pervane bıçaklarının pitchini değiştirerek havalanmayı, inişi, tırmanışı ve havada asılı kalmayı sağlar. Kontrol manivelası ile pervanelerin daha hızlı dönmesi ve daha fazla yükseklik derecesi elde edilecek biçimde eğilmeleri sağlanabilir. Yükseklik derecesi helikopterin ağırlığından daha fazla olursa, helikopter havalanır yada tırmanışa geçer. Yükseklik derecesi ile helikopterin ağırlığı aynı ise havada kalır. Yükseklik derecesi helikopterin ağırlığından daha düşük ise helikopter inişe geçer.



helikopter



HAREKET VE KUMANDA



Pervanelerin tamamı ileriye doğru eğik ise helikopter ilerler. Pervaneler geriye doğru eğik ise yavaşlar. Pervanelerin yanlara doğru eğrilmesi helikopter yanlamasına gider. Dönüş için; kuyruk pervane açısı ayak pedalları ile değiştirilir.



İLK HELİKOPTERLER



İlk helikopter 1900’lerin ilk yıllarında uçtu ancak bunlar çok hantaldı ve zar zor havalanabiliyordu. İlk başarılı modern helikopter, 1940’da Igor Sikorsky tarafından yapılan Vought-Sikorsky VS-300 di.



HELİKOPTERLERİN KULLANIMI



Helikopterlerin çok yönlü uçuşu; denizde yapıl araştırma ve kurtarmalarda, polis gözetlemesinde ya da bir hava ambulansı olarak kullanılmasında uygundur. Askeri helikopterler uçaklardan daha alçakta uçabilirler ve küçük alanlardan ya da gemi güvertelerinden havalanabilirler.



BELL 407



Pilotun dışında altı yolcu taşıma 407 helikopteri yaygın bir ticari helikopterdir, ana pervanesi ve bir küçük kuyruk pervanesine sahiptir. Hava taksisi, polis araştırmaları ve trafik kontrolleri gibi görevlerde kullanılmaktadır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Helikopter Hakkında Ansiklopedik Bilgi
Helikopter Hakkında Ansiklopedik Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/helikopter-1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/helikopter-hakknda-ansiklopedik-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/helikopter-hakknda-ansiklopedik-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content