Yunan mitolojisinin en ünlü kahramanlarından olan Herkül’ün ve ya başka ismi ile Herakles kimdir? Herkül’ün hikayesi ve ünlü 12 görevin ayrı...
Yunan mitolojisinin en ünlü kahramanlarından olan Herkül’ün ve ya başka ismi ile Herakles kimdir? Herkül’ün hikayesi ve ünlü 12 görevin ayrıntıları.
Yunan mitolojisinde sözü geçen, çok güçlü olması ile tanınan bir kahramandır. Romalılar onu Hercules (Herkül) adıyla anmışlardır. “Herkül şeklinde güçlü” sözü bizim dilimize de geçmiştir.
Efsaneye gore Herkül’in babası tanrıların kralı Zeus, anası de Alkmene isminde bir prensesti. Zeus’un aslolan karısı Hera, kocasının bu prensesten bir oğlu bulunduğunu haber alınca çok kızdı ve Herkül’e düşman oldu. Onu öldürmek için fırsat kollamaya başladı. Çocuk daha beşikteyken Hera onun üstüne iki büyük zehirli yılan saldırttıysa da Herkül ufak elleriyle bu yılanları tutup attı.
Herkül büyüyünce Thebes Kralı Kreon’un kızı Megara ile evliliğe ilk adımını attı. Hera ona karşı beslediği kinden hala vazgeçmemişti. Bigün Herkül’ün delirmesini sağlamış oldu. Herkül delirince karısını, çocuklarını yakarak öldürdü. Sonrasında aklı yerine erişince işlediği büyük suçtan dolayı vicdan azabı çekmeye başladı.
Bir bilici ona bu azaptan ama on iki görevi yerine getirmekle kurtulabileceğini söylemiş oldu. İlk vazife Nemea Aslanı diye tanınan yırtıcı bir hayvanı öldürmekti. Herkül aslanı elleriyle öldürdü ve postunu krala götürdü.
İkinci vazife, dokuz başlı bir canavar olan Hydra’yı öldürmekti. Bu canavarın bir başı kesilince, yerine iki kafa çıkardı. Herkül Hydra’nın sekiz başını yaktı, dokuzuncu başını da bir kayanın altına sıkıştırdı sonrasında zehirli oklarla canavarı öldürdü.
Üçüncü vazife altın boynuzlu Arkadia Geyiği’ni yakalamaktı. Çok süratli koşan bu geyiği Herkül uzun bir kovalamadan sonrasında elde etti ve omuzları üstünde krala getirdi.
Herkül’ün dördüncü görevi Erymanthus’ taki yaban domuzunu yakalamaktı. Bu konuyu da başardı. Beşinci vazife, Elis Kralının ahırlarının temizlenmesiydi. Herkül, iki ırmağın yollarını bu ahırlara çevirerek onları bir günde temizledi. Altıncı vazife, Stymphalus Gölü’ ndeki kuşları öldürmekti. Bu tür şeyler insan eti yiyen yırtıcı yaratıklardandı. Herkül ilkin Athena‘nın çıngırağını çalarak kuşları korkuttu; sonrasında da onları zehirli okları ile vurdu.
Yedinci vazife, Girit’teki deli boğayı yakalamaktı. Herkül talibi alt üst eden bu boğayı da yakalayıp omzunda taşıyarak krala getirdi.
Sekizinci vazife, Diomedes’in, insan eti yiyen yırtıcı atlarını yakalamaktı. Herkül ilkin Diomedes’i öldürdü, etini atlara yedirdi; sonrasında da atları elde etti. Dokuzuncu vazife Amazonlar’ın Kraliçesi Hippolyta’nın kuşağını ele geçirmekti. Amazonlar denilen bu savaşçı hanımlar Herkül’e ilkin iyi davrandılar sonrasında Hera onları Herakles’in aleyhine çevirdi. Herkül Amazonlar’la savaşmak mecburiyetinde bırakıldı Hippolyta’nın kuşağını ele geçirerek kralın yanına döndü.
Herakleş’in onuncu cezası, üç gövdeli Geryon Öküzü’nü yakalamaktı. Akdeniz’de bir adada yaşayan bu öküzü yakalayabilmek için Herkül ilkin iki kafalı nöbetçi köpekleri öldürdü. Böylelikle öküzü yakalayıp krala getirdi.
Onbirinci vazife, Hesperides elma bahçesindeki altın elmaları ele geçirmekti. Herkül bu görevi yerine getirebilmek için göklere yardım olan Atlas’tan yardım istedi. Atlas, bu elmaları alıp getirinceye kadar dünyayı Herkülün taşımasını teklif etti. Yalnız, elmaları getirdikten sonrasında dünyayı onun omuzlarından geri almadı. Herkül çaresiz kalınca, Atlas’a, dünyayı taşıyacağını, fakat omuzuna bir yardım buluncaya kadar ona izin vermesini söylemiş oldu. Atlas dünyayı tekrardan omuzlarına alınca, Herkül elmaları kaparak firar etti.
Sonuncu vazife yeraltı dünyasının bekçi köpeği olan Kerberus’u dünyaya çıkarmaktı. Herkül ölüler ülkesinin tanrısı Plüton’dan izin alıp bu köpeği krala getirdi. Kral korkusundan kaçarak büyük bir kavanozun içine saklandı.
Herkül bu 12 görevi başarıyla sonuçlandırdıktan sonrasında özgür kalınca Deianira isminde bir hanımla evliliğe ilk adımını attı. Bu hanım Herkülü kıskandığından bigün ona zehirli bir elbise giydirdi. Herkül zehirlenince o denli büyük bir üzüntü çekti ki en sonunda dağın tepesinde kütüklerden bir küme yapmış oldu, bunların üstüne uzandı dostu Philoktetes’ten kütükleri ateşe vermesini istedi. Böylelikle Herkülün vücudu yandı ve yok oldu. Ölümsüz olan ruhunu ise babası Zeus alıp Olimpos Dağı’na götürdü.
YORUMLAR