Hükümet Nedir?

Hükümet nedir ne demektir? Hükümet ne anlama gelmektedir? Hükümetin tanımı, çeşitleri ve özellikleri ile ilgili olarak kısaca ve genel bilgi...

Hükümet nedir ne demektir? Hükümet ne anlama gelmektedir? Hükümetin tanımı, çeşitleri ve özellikleri ile ilgili olarak kısaca ve genel bilgilerin yer aldığı yazımız.



Yürütme görevini üstlenen kuruluşa hükümet denir. Ülkemizde 1982 Anayasası “Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu tarafından, Anayasa ve kanunlara uygun olarak kullanılır ve yerine getirilir.” ilkesini getirmiştir.



1961 Anayasası yürütmeyi bir “görev” olarak sayarken ve cumhurbaşkanına sembolik yetkiler tanımışken; 1982 Anayasası, cumhurbaşkanına Yasama, Yürütme ve Yargı ile ilgili geniş yetkiler vermiştir. 1961 ve 1982 Anayasalarına göre cumhurbaşkanının siyasal sorumluluğu yoktur. “Vatan haninliği” dışında hiçbir suçtan dolayı yargılanamaz.



Devlet, bir hukuk kurumu olarak, soyut sayılabilecek kavramdır. Hükümetler, devlet adına siyasal iktidarı, denetimi, otoriteyi kullanan somut bir toplumsal varlıktır. Böylece, devlet şekli, devletin sahip bulunduğu iktidarın yapısına bağlı olduğu halde, hükümet şekli bu iktidarın kullanılış özelliğine göre ortaya çıkar.



20. Yüzyılın başına kadar Aristo’nun yaptığı klasik hükümet sınıflaması geçerliydi:



• Monarşi: Tek kişinin mutlak egemenliği;



• Oligarşi: Soylular, din adamları, askerler gibi bir zümrenin egemenliği;



• Demokrasi: Halkın seçtikleriyle kendini yönetmesi).



Günümüzde genellikle;



• Otokratik rejimler (zor kullanmaya dayalı diktatörlükler),



• Demokratik rejimler (yöneticilerin seçimle geldiği),



• Karma rejimler (otokrasiden demokrasiye geçiş halindeki toplumlarda üyelerinden bir kısmı otokratik, bir kısmı demokratik yolla oluşturulmuş hükümetler)



biçimindeki üçlü ayrım yapılmaktadır.



Siyasal Partiler



Siyasal partiler; kendi siyasal görüşlerine göre örgütlenmiş, kendi programlarını uygulamaya, üyelerini iktidara getirmeye, hükümetin denetimini sağlamaya çalışan siyasal kuruluşlardır.



Partiler, hukuk kurallarına göre oluşmuş ve ülke genelinde örgütlenmiş, diğer partilerle rekabet eder, vatandaşların oylarını almayı amaçlar ve bu yolla kazandıkları “güç” sayesinde iktidarı ele geçirmeye yönelirler.



Partiler halkın desteği ile iktidara gelirler. Çalışmalarından memnun kalınmazsa halk desteğini çekeceğinden halk yararına uygulamalara özen gösterirler.



Halkın onayını kazanmış, gerekli çoğunluğu elde etmiş siyasi parti, iktidar partisi olarak hükümeti kurar. Hükümet uygulamaları devletin genel prensipleri ve parti programı doğrultusunda gerçekleştirilir. Siyasal partiler demokratik yönetimlerin vazgeçilmez kurumlarından biridir. Siyasal partiler yatay ve dikey partiler olarak ikiye ayrılırlar.



1. Yatay yapılı partiler, belli bir sınıfın, zümrenin çıkarlarını savunmak için kurulmuş partilerdir, işçi Partisi gibi.



2. Dikey yapılı partiler, her sınıftan insanı içine alan partilerdir. Demokratik toplumlarda sınıf bilinci oluşmamışsa yatay yapılı partilerden çok, dikey yapılı partiler daha yaygın olur.



SİYASİ YÖNETİM BİÇİMLERİ



1. Baskıcı Yönetimler:



Doğal ve toplumsal gelişmeye engel olan her durum, baskı terimi ile dile getirilir. Özellikle faşist ve totaliter yönetimlerde baskı, bütün şiddeti ile halkın üzerine çöker. Siyaset dilinde de, hükümet siyasetini ekonomik çıkarları için değiştirmeye çalışan güçlere baskı grubu denir.



2. Hürriyetçi Yönetimler:



Demokrasi, hürriyetçi yönetimlerin temelini oluşturur. Demokrasi, halk hükümeti anlamına gelir. Halkın halka yararlı olmak için yönetimi ele almasıdır. Diğer bir deyişle halkın devlet yönetimine katılmasını sağlayan özgürlükle eşitliği gerçekleştirmeyi amaç edinen siyasal bir rejimdir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Hükümet Nedir?
Hükümet Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/hukumet-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/hukumet-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content