İç Anadolu Bölgesi'ndeki ziraat ve hayvancılık nasıldır? İç Anadolu Bölgesi'nde ziraat ürünleri,iç anadolu bölgesinin zir...
İç Anadolu Bölgesi'ndeki ziraat ve hayvancılık nasıldır?
İç Anadolu Bölgesi'nde ziraat ürünleri,iç anadolu bölgesinin ziraat faaliyetleri, iç anadolu bölgesinin hayvancılık faaliyetleri nedir?
Bölge ekonomisinin temeli tarıma dayanır. Ekili - dikili alanların oranı bakımından Marmara Bölgesi'nden sonrasında ikinci sırada yer alır. Çalışan nüfusun büyük bir kısmı tarımla uğraşır.
İklimin yarı kurak karakterine karşın, çok geniş alanlar tarıma ayrılır. Bölgenin tarımı iklim şartlarına bağlıdır. Bilhassa ilkbahar yağışlarının yetersizliği ya da gecikmesi, tahıl üretiminde mühim dalgalanmalar meydana getirir, iklim yarı kurak olduğundan nadas ihtiyacı duyulur. Tarımın en mühim problemi sulamadır.
Bu amaçla büyük sulama kanallarının (barajların) yapılması ve yeraltı suyundan yararlanılması gerekir.Ekonominin temeli ziraat ve hayvancılığa dayanır. Türkiye'de ulusal gelirin %20'sini bu bölge sağlamaktadır.
Ziraat ürünleri içinde tahıllar başta gelir. Türkiye genelinde tahıla ayrılan toprakların yarıya yakını bu bölgededir. Yer şekilleri ve iklim koşulları tahıl tarımını öne çıkarır. Düzlüklerin geniş yer kaplaması makineli tarımı kolaylaştırmıştır.
Bölgenin sulanabilen bölümlerinde şeker pancarı tarımı yapılır. Buğday, şeker pancarı ve elmanın en fazla üretildiği bölgedir. Şeker pancarının bilhassa Konya, Ankara, Eskişehir, Kayseri ve Niğde benzer biçimde şeker fabrikalarının bulunmuş olduğu yerlerde ekimi yapılır.
İlkbahar yağışı ve yaz kuraklığı tahıla uygun ortamı oluşturmuştur. Türkiye'nin tahıl ambarıdır. Sulanabilen arazinin azlığı buğday ekim alanlarının geniş olmasına yol açmıştır. Bölgede buğday nadas yöntemiyle yetiştirilir. Alan bakımından nadasa bırakılan toprakların en fazla olduğu bölgemizdir. Bölgede yaz kuraklığının erken başlaması sebze türü bitkiler üstünde negatif tesir yapar.
HAYVANCILIK
İç Anadolu Bölgesi'nde yaygın olarak bozkırların görülmesi küçükbaş hayvancılığın gelişmesine niçin olmuştur. Bölgede Ankara ve Eskişehir çevresinde tiftik keçisi yaygınlaşırken öteki yörelerde daha çok koyun beslenir. Küçükbaş hayvanlardan elde edilmiş yün ve tiftik, dokumacılığı teşvik etmiştir.
Ek olarak Bknz.>>
Sebep: sual düzeni
ülkemizdeki ziraat ve hayvancılık hakkında bilgi verir misiniz?
Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki ziraat ve hayvancılık hakkında bilgi verir misiniz?
Marmara Bölgesi'ndeki hayvancılık faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?
Bu ileti 'en iyi çözüm' seçilmiştir.
Bölge ekonomisinin temeli tarıma dayanır. Ekili - dikili alanların oranı bakımından Marmara Bölgesi'nden sonrasında ikinci sırada yer alır. Çalışan nüfusun büyük bir kısmı tarımla uğraşır.
İklimin yarı kurak karakterine karşın, çok geniş alanlar tarıma ayrılır. Bölgenin tarımı iklim şartlarına bağlıdır. Bilhassa ilkbahar yağışlarının yetersizliği ya da gecikmesi, tahıl üretiminde mühim dalgalanmalar meydana getirir, iklim yarı kurak olduğundan nadas ihtiyacı duyulur. Tarımın en mühim problemi sulamadır.
Bu amaçla büyük sulama kanallarının (barajların) yapılması ve yeraltı suyundan yararlanılması gerekir.Ekonominin temeli ziraat ve hayvancılığa dayanır. Türkiye'de ulusal gelirin %20'sini bu bölge sağlamaktadır.
Ziraat ürünleri içinde tahıllar başta gelir. Türkiye genelinde tahıla ayrılan toprakların yarıya yakını bu bölgededir. Yer şekilleri ve iklim koşulları tahıl tarımını öne çıkarır. Düzlüklerin geniş yer kaplaması makineli tarımı kolaylaştırmıştır.
Bölgenin sulanabilen bölümlerinde şeker pancarı tarımı yapılır. Buğday, şeker pancarı ve elmanın en fazla üretildiği bölgedir. Şeker pancarının bilhassa Konya, Ankara, Eskişehir, Kayseri ve Niğde benzer biçimde şeker fabrikalarının bulunmuş olduğu yerlerde ekimi yapılır.
İlkbahar yağışı ve yaz kuraklığı tahıla uygun ortamı oluşturmuştur. Türkiye'nin tahıl ambarıdır. Sulanabilen arazinin azlığı buğday ekim alanlarının geniş olmasına yol açmıştır. Bölgede buğday nadas yöntemiyle yetiştirilir. Alan bakımından nadasa bırakılan toprakların en fazla olduğu bölgemizdir. Bölgede yaz kuraklığının erken başlaması sebze türü bitkiler üstünde negatif tesir yapar.
HAYVANCILIK
İç Anadolu Bölgesi'nde yaygın olarak bozkırların görülmesi küçükbaş hayvancılığın gelişmesine niçin olmuştur. Bölgede Ankara ve Eskişehir çevresinde tiftik keçisi yaygınlaşırken öteki yörelerde daha çok koyun beslenir. Küçükbaş hayvanlardan elde edilmiş yün ve tiftik, dokumacılığı teşvik etmiştir.
Ek olarak Bknz.>>
YORUMLAR