İd - İlkel Benlik

İd - İlkel Benlik Sigmund Freud'un 3'e böldüğü kişilik yapısının en alt fakat en güçlü basamağıdır. Freud'a göre id kişi...

İd - İlkel Benlik






Sigmund Freud'un 3'e böldüğü kişilik yapısının en alt fakat en güçlü basamağıdır. Freud'a göre id kişinin ilkel benliği'dir. Hazzın doyumu ilkesine göre çalışır. Hiçbir sosyal kuralı önemsemeyen id'in tek istediği isteğinin anında yerine getirilmesidir. İd'i baskın olarak görebileceğimiz tek yer bebeklerdir. En üstteki kişilik yapısı sırayla süper ego, daha sonra ego ve son olarak id'dir. Süper egosu diğerlerine göre daha gelişmiş olan insanlar kendi başlarına hareket edemeyip her daim kendilerini yönlendirecek birilerine ihtiyaç duyarlar. Egosu gelişmiş olanlar daha mantıklı davranıp, gerektiği yerde insanların fikirlerine saygı duymakla birlikte kendi fikirlerine de önem verirler. İlkel benliği gelişkin yani id'i baskın olan insanlar kendi fikirlerinden başka hiçbir görüşe önem vermezler ve sadece kendilerini düşünürler. Bu tip insanlara EGOİST denilmesi yanlıştır. Bunun tam karşılıgı İDİOT'tur.





  • Kültür ve benlik nedir?


  • İlkel Sanatlar


  • Benlik Saygısı



Ego, Süperego ve İd







EGO, Id ve süperegonun baskılarından dolayı bir o yana bir bu yana haz ve suçluluk hisleri arasında savrulanın, yani kendinin, kontrolünü ele alandır. Ego, farkı fark eden zihindir. Ego asıl kimliğimizdir. İd kişiliğin biyolojik bölümünü, ego psikolojik ve süperego toplumsal bölümlerini oluştururlar. Kişilik üç ayrı parça olarak değil bir bütün olarak işler, yönetici egodur, yani benliğindir. Yani sensindir. İç gücündür.

Salt hazza yönelik dürtülerimiz, tatmin edilmesini istediğimiz dürtülerimiz, ilkel olan yanımız(ID) ile Toplumun, yakın çevrenin içselleştirdiği öğretilerin baskıları(SüPEREGO) arasında denge kuran şey, egomuzdur.

Ego için, bilinçli şekilde düşünce ve davranışı kontrol eden dışarıdaki gerçekle en fazla teması olan şey , düzenleyici koruyucu arayüz denilmektedir. Ego hem idi memnun etmeye çalışır, hem de süperego (içimizdeki ahlak hocası) tarafından azarlanmaktan kurtulmak ister.

İd, ego ya da süperegodan birinin diğerlerinden daha kuvvetli ya da zayıf olduğu zaman farklı kişilik türleri ortaya çıkar. Örneğin, süperegosu son derece gelişmiş olan ve diğer temel kişilik birimlerine baskın olan kişi, büyük olasılıkla utangaç, özellikle cinsel arzularını ve kızgınlık duygularını, onların ifadesinin uygun olduğu ortamlarda dahi ender ifade eden bir kimse olur. Diğer yandan İd'i baskın olan bireyse kendini bencil istek ve arzularının hemen o anda tatmin edilmesinin dışında başka hiçbir şeyi göz önüne almaz, yaşamda sürekli toplumla sürtüşme içinde olur, başkalarının haklarına, düşünce ve duygularına saygısız, kendine ve topluma zararlı biri olur. (Freud)

Ego, farkı fark eden zihindir. Ego asıl kimliğimizdir. İd kişiliğin biyolojik bölümünü, ego psikolojik ve süperego toplumsal bölümlerini oluştururlar. Egonun sağlıklı işleyip işlemediğinin göstergesi etik kurallara uyma yetisidir. Her ego kendi davranış ve tutumlarından kendi iyilik ve kötülüğünden kendi sorumludur.




Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: İd - İlkel Benlik
İd - İlkel Benlik
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/id-ilkel-benlik.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/id-ilkel-benlik.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content