Ihlamur ve Sağlık için Faydaları

IHLAMUR AĞACI Başka isimleri Ihlamur / Tilia cordata / Tilia platyhyllos / tilia sylvestris / tilia europaceae Ihlamur ağacı Marmara...

IHLAMUR AĞACI


Başka isimleri




Ihlamur / Tilia cordata / Tilia platyhyllos / tilia sylvestris / tilia europaceae


Ihlamur ağacı


Marmara, Garp Karadeniz, Orta Toroslar ve Şimal Anadolu'da yayılış gösterir. Bilhassa şimal ve garp bölgelerimizdeki ormanlarda rastlanan sık dallı, geniş tepeli ağaçlardır. Yüksekliği 15-10 santimetre içinde değişim gösteren yaprakları çoğu zaman yürek şeklinde ve çarpık, kenarları dişli ve uzun saplıdır. Sarkık çiçek demetleri sarımsı bir renge ve karakteristik bir kokuya haizdir. Çok geç açan bu çiçekler (Haziran-Temmuz) kurutularak çay şeklinde içilir.


Avrupa da da birbirine yakın bir kaç türü vardır. Birinci tür orman ıhlamuru (ya da adam ıhlamur) ufak yapraklıdır. İkinci tür hollanda ıhlamuru orta boy yapraklıdır. üçüncü tür dişi ıhlamur büyük yapraklıdır. Memleketimizde bu türlerden, tedavi amaçlı kullanılan ikisi, bilhassa şimal Anadolu dağlarında yetişir. Bu tür durumlar, ufak yapraklı ıhlamur(Tilia cordata) ve büyük yapraklı ıhlamur(Tilia platyhyllos) türüdür. Ihlamurun yaprak ve çiçeklerinden nebat olarak xvııı yüzyıldan bu yana yararlanılmıştır. Ihlamur ağacının çiçeklenmeden sonraki en geç dördüncü güne kadar, çiçekler ve çiçek sapındaki uzun yapraklar, öğlen saatlerinde toplanmalıdır. Bu koşullarda toplanan çiçek ve yaprakların tesirleri daha fazladır. Büyük eleklerin üzerine serilerek, gölgede kurutulmalıdır. Kuruduktan sonrasında ince kıyılıp, hava almayan kaplarda saklanır. Çiçekler ayrı kurutulursa daha makbuldür. Ters halde kokusunu ve etkinliğini yitirir. vatanımızda ıhlamur, tüm olarak ve açıkta satışa sunulur.Bu uygulama yanlıştır. Türkiye'de yalnız Artvin ve Yalova'da ağırlıklı olarak üretilen ıhlamur balı pek çok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Kurutulmuş yapraklar ve çiçekleri çay şeklinde haşlanarak içilir, odunu oymacılıkta, modelcilikte, kutuculukta kullanılır. Hafifçe ve yumuşak olduğundan maketçiler ıhlamur tahtasını çok makbul tutarlar.

Tıbbi Özellikleri :


Ihlamur çayının malum hiçbir yan tesiri yoktur. Ama, her şeyde olduğu şeklinde, ıhlamur çayı içiminde de ölçüsüzce davranılmamalıdır. Yiyecek üstüne ıhlamur içilirse hazmı güçleştirir. Doğru olanı yiyecek arası saatlerde, yatarken içilmeli


Mafsal iltahabı, Romatizma, Karaciğer iltihabı, Hipertansiyon, Sellülit, Grip, Öksürük, Terlemeyi başlatıcı özelliğinden dolayı alev ateş ve soğuk algınlığında çok etkilidir. Hazmettirici, Balgam söktürücü, Nezle Spazm, Migren, Hafifçe uykusuzluklarda, genel direnci artırır. Damar tıkanıklığına, Damarsertliğine ve Sellülite de iyi gelir. Uyutur.


Tavsiye edilen kullanım şekli

* Ihlamur çayı: Terletici olarak, 1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış nebat, 1 bardak kaynatılmış suya atılır. 1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendikten sonrasında süzülür. Çok az bal ile tatlandırılarak, sıcak içilmelidir.


* 1 bardak su kaynatılır. 1 tutam ıhlamur çiçeği konur. 10 dakika bekletilir. Günde 2-4 bardak içilir. İçindeki saponin maddesi sebebiyle balgam sökyürücü ve göğsü yumuşatıcıdır.


*Eşit oranda ıhlamur,murver çiçeği, papatya, karıştırılır. 2 tatlı kaşığı 2 su bardağı kaynatılan suya atılır. 1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika dinlendirilir. Sıcak olarak 1 çay bardağı içilir.


* Ihlamur, Kuşburnu, Papatya, Nane ve Hatmi, eşit oranda, ince kıyılmış olarak karıştırılır. 1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış nebat, 1 bardak kaynatılmış suya atılır.1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendirilir. Sonrasında süzülür. Çok az bal ile tatlandırılarak, sıcak içilmelidir.


*Ihlamur çiçekleri ve portakal yaprakları kaynatılıp çay şeklinde içilirse sinir hastalıklarında, öksürük, yaralar, migren ve sinirsel kusmalara faydalıdır.


*Ihlamur mide salgısını arttırarak hazmı kolaylaştırır. İçine süzme bal ve süt ile karıştırılırsa mide ülserine iyi gelir.


* Kabuklar kaynatıldığı süre, safra salgısını uyararak, hazımsızlık vakalarında iyileşme sağlar. Yarım avuç dövülmüş ağaç kabuğunu bir litre kaynayan suya atın. 2-3 dakika kaynatın. 5-10 dakika dinlendirin. Günde bir fincan için. Dıştan yanıklara karşı suyunu pansuman olarak kullanılır. Kabuklarda müsilaj maddesi taşıdıklarından hafifçe müshildirler.


*4 bardak suya 40 gr ıhlamur ağaçı kabukları, yaprak ve çiçekleri konur. Su 1,5 bardak kalana kadar kaynatılır. Yiyecek aralarında 1 fincan soğuk ve sıcak olarak içilir 10- 20 günlük kürler yapılır.2-4 yıl devam edilir.


*Saç dökülmesini önlemek için ıhlamur suyu ile masaj yapılır.


*Burkulma ve ezilmeden dolayı olan ağrılar-sancılar da ıhlamur pansumanı yapılır.


* Kafa ağrısı-sancısı için ıhlamur çiçeği, lavanta çiçeği, melisa, kediotu kökü, eşit olarak karıştırılır. Bir bardak kaynar suya bir tutam konur 5 dakika demlenir günde 1 kere bir fincan içilir.


* Yaprakları zeytinyağı ile beraber dövülerek elde edilmiş merhemi ten üstü yaralarına, yanıklarına, enfeksiyonlarına sürerek hızlı iyileşmesi sağlanır.








  • Zambak ve Sıhhat için Yararları


  • Ispanak ve Sıhhat için Yararları


  • Yohimbe ve Sıhhat için Yararları




Ihlamurun içinde uçucu yağ, tanen, şeker, C ve P vitamini reçine ve enzimler bulunmaktadır. Öksürük ve Balgam İçin Ihlamuru kaynatıp içtiğinizde hem göğsünüzü yumuşatır hem de rahatlatıp terletir. Mide Şikayeti Olanlara Ihlamuru tek başına kaynatıp içerseniz hazmı kolaylaştırır. Bunun yanı sıra ıhlamurun içine belli bir miktar kekik, nane ve rezene ile kaynatıp içerseniz hem mide yanmalarına, hem de kusma türü rahatsızlıklara iyi gelir. Cildinizde Kir mi Var? Derhal ıhlamuru suda kaynatıp sıvı sümüksü bir hal alıncaya kadar beklemeye alın. Sonrasında bu sıvıyı lekelere sürün yararını görmüş olacaksınız. Gene aynı şekilde elde edeceğiniz ıhlamurla kırışıklıklara masaj yapmış olursanız iyi netice alacaksınız. Strese Stres için ıhlamur çayı iyi gelir. İçine çok az karanfil atarsanız hem tadına güzel bir tat katmış olmuş olursunuz, hem de sizi sakinleştiren tesirini arttırırsınız. Grip ve Nezle Olunca Grip ve nezle olunca ıhlamuru asla noksan etmeyin. Bilinmelidir ki bu şekilde hastalıklarda ıhlamur yalnız terlemeyi sağlamış olduğu için değildir, bununla birlikte vücudun direncini de artırarak tedaviye destek sağlar. Göz Çapaklanmalarında Ihlamuru kaynatın ve süzgeçten geçirin. Pamuk yardımı ile gözlerinize kompres yapın. Hem çapaklanmaları önleyecektir, hem de gözünüzü dinlendirecektir. Gözlerinize kompres yaparken gözünüzü kapatmayı ihmal etmeyin. Saçlarınıza da Ihlamur Ihlamuru kaynatıp kazandığınız su ile ara sıra saçlarınızı yıkayarak saçlarınızın beslenip kuvvetlenmesini sağlayabilirsiniz. Bu işlemden sonrasında saçınızı durulamayı dikkatsizlik etmeyin. Kan dolasımını düzenler Kabızlıkta da ıhlamurdan yararlanabilirsiniz. Kramplar için de ıhlamurun iyi bir ilaç bulunduğunu unutmamalısınız. Sabah aç karnına içilmeye devam edilen ıhlamur zayıflamak isteyenlere bu hususta destek olacaktır. Ihlamurun migren için birebir olduğu bilinir. Yan tesiri var mı? Uzun süre ve fazla oranda kullandığınızda kalbinize zarar verebileceğini unutmamalısınız.







Ihlamur



2556578772 d67c6a3fac?v0spaceball


toplanmayı bekliyor..



ihlamur
Ihlamur'un yararları



Bilhassa soğuk kış günlerinde sıcak içecek olarak tüketilen ıhlamurun insan sağlığına pek çok faydası bulunmakta. Yurdumuzda Marmara ve Şark Karadeniz Bölgeleri‘nde bolca oranda yetişen ıhlamurun çiçek, yaprak, kabuk ve ağacından faydalanılıyor. Hoş kokulu bir nebat olan ıhlamur bununla birlikte iyi bir ev ilacı. Kurutulmuş ıhlamur yapraklarından, çiçekleriyle beraber kaynatılarak meydana getirilen ıhlamur hoş kokulu bir içecektir, sinirleri yatıştırır, bağırsak kurdunu düşürür, bağırsak sancısını giderir, öksürüğü keser, damar tıkanıklığını açar, gribi iyileştirir, hazımsızlığa karşı kullanılır, mide üşütmesine iyi gelir ve uykusuzluğu giderir. Ihlamur bununla birlikte idrar söktürücü, terletici, yatıştırıcı, göğüs yumuşatıcı özelliğe de haizdir. Ihlamur çiçeği balla karıştırılıp içilirse mide ülserine iyi gelir. Kan dolaşımını düzenler... Ihlamurun içinde uçucu yağ, tanen, şeker, C ve P vitamini, reçine ve enzimler de bulunmakta. Mide şikayeti olanlar ıhlamuru tek başına kaynatıp içerse hazmı kolaylaştırır. Bunun yanı sıra ıhlamurun içine belli bir miktar kekik, nane ve rezene ekleyip, kaynatıp içerseniz, hem mide yanmalarına, hem de kusma türü rahatsızlıklara iyi gelir. Bunların yanında ıhlamur kan dolaşımını düzenler. Kabızlıkta da ıhlamurdan yararlanabilirsiniz. Kramplar için de ıhlamurun iyi bir ilaç bulunduğunu unutmamalısınız. Sabah aç karnına içilmeye devam edilen ıhlamur zayıflamak isteyenlere bu hususta destek sağlar. Ihlamurun migren için de birebir olduğu bilinir. Ama ıhlamuru uzun süre ve fazla oranda kullandığınızda kalbinize zarar verebileceğini de unutmamalısınız! Strese karşı ıhlamur çayı İçine çok az karanfil atarsanız hem güzel bir tat elde etmiş olmuş olursunuz, hem de sizi sakinleştiren tesirini arttırırsınız. Grip ve nezleye ıhlamur Söz konusu hastalıklarda ıhlamur yalnız terlemeyi sağlayarak değildir, bununla birlikte vücudun direncini de artırarak tedaviye destek sağlar. Güzellik için ıhlamur Göz çapaklanmalarında ıhlamuru kaynatın ve süzgeçten geçirin. Pamuk yardımı ile gözlerinize kompres yapın. Hem çapaklanmaları önleyecektir, hem de gözünüzü dinlendirecektir. Gözlerinize kompres yaparken gözünüzü kapatmayı ihmal etmeyin. Ihlamuru kaynatıp kazandığınız su ile ara sıra saçlarınızı yıkayarak saçlarınızın beslenip kuvvetlenmesini sağlayabilirsiniz. Bu işlemden sonrasında saçınızı durulamayı dikkatsizlik etmeyin. Cildinizde kir mi var? Derhal ıhlamuru suda kaynatıp sıvı sümüksü bir hal alıncaya kadar beklemeye alın. Sonrasında bu sıvıyı lekelere sürün yararını görmüş olacaksınız. Gene aynı şekilde elde edeceğiniz ıhlamurla kırışıklıklara masaj yapmış olursanız iyi sonuçlar alacaksınız.




Görkemli bir ağaç olan ıhlamur ağacının çiçeklerinden elde edilir.

Ihlamurun Yararları: Sinirleri yatıştırır ve rahatlatır. Kan dolaşımını düzenlemeye destek sağlar. Uykusuzluğa ve iç sıkıntısına iyi gelir. Aybaşı-âdet ağrılarını hafifleterek daha kolay geçmesini sağlar. Sindirime destek sağlar. İdrar söktürücüdür. Bağırsak ve böbrekleri temizler. Böbrek taşlarını ve kumlarını dökmeye destek sağlar. Kansızlığı giderir. Saç dökülmesini azaltır. Vücudu terleterek vücuttaki zararı dokunan maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. Soğuk algınlığı ve gribe iyi gelir. Göğsü yumuşatır, bronşları açar ve balgamı söker. Romatizmaya ve gut hastalığına iyi gelir. Burkulma ağrılarını hafifletir.

Ihlamur Iyi mi Kullanılır? Ihlamur genellikle çay olarak tüketilir. Bunun haricinde ten bakımı için de kullanılır. Ihlamur çiçeğini kaynatıp suyu banyo suyuna eklenirse sinirleri yatıştırır ve teni yumuşatır. Ihlamur, cilde parlaklık ve renk verir. Deriyi sağlamlaştırır ve cildin yenilenmesine destek sağlar.


Ihlamurun Yararları


Hoş kokulu bir nebat olan ıhlamur bununla birlikte da iyi bir ev ilacıdır. Kurutulmuş ıhlamur yaprakları çiçekleriyle beraber kaynatılarak meydana getirilen hoş kokulu içecek sinirleri yatıştırır bağırsak kurdunu düşürür barsak sancısını giderir öksürüğü keser damar tıkanıklığını açar gribi iyileştirir hazımsızlığa karşı kullanılır mide üşütmesini ve uykusuzluğu giderir.


Ihlamur bununla birlikte idrar söktürücü terletici yatıştırıcı göğüs yumuşatıcı özelliğe de haizdir. Ihlamur çiçeği balla karıştırılıp içilirse mide ülserine iyi gelir. Kan dolaşımını düzenler.


Ihlamurun içinde uçucu yağ tanen şeker C ve P vitamini reçine ve enzimler de bulunmakta. Mide şikayeti olanlar ıhlamuru tek başına kaynatıp içerse hazmı kolaylaştırır. Bunun yanı sıra ıhlamurun içine belli bir miktar kekik nane ve rezene ekleyip kaynatıp içerseniz hem mide yanmalarına hem de kusma türü rahatsızlıklara iyi gelir.


Bunların yanında ıhlamur kan dolaşımını düzenler. Kabızlıkta da ıhlamurdan yararlanabilirsiniz. Kramplar için de ıhlamurun iyi bir ilaç bulunduğunu unutmamalısınız. Sabah aç karnına içilmeye devam edilen ıhlamur zayıflamak isteyenlere bu hususta destek sağlar. Ihlamurun migren için de birebir olduğu bilinir. Ama ıhlamuru uzun süre ve fazla oranda kullandığınızda kalbinize zarar verebileceğini de unutmamalısınız! Bununla birlikte alerjisi olan kişiler doktorunuza danışmadan hareket etmeyiniz.


IHLAMUR
Uykusuzluk ve gerginlik bir çok kişinin şikayeti. Bu sebeple de, bilhassa akşam yemeklerinden sonrasında çay yerine ıhlamur içenlerin sayısı çoğalıyor. Önceki yıllarda daha çok grip ve öksürüğe karşı içilen ıhlamur, bundan sonra daha çok tüketiliyor.

Ihlamurun içinde uçucu yağ, tanen, organik asitler, şeker, C ve P vitamini reçine ve enzimler bulunmakta. Ihlamuru başka bitkilerle beraber demleyerek içtiğimizde, kimi hastalıklara karşı daha etkili oluyor. Mesela; portakal çiçekleriyle beraber kaynatılıp içildiğinde migrene, naneyle beraber demlendiğinde mide hastalıklarına iyi geliyor.

Gribe ve öksürüğe karşı

Ihlamurun gribe ve öksürüğe iyi geldiğini bilmeyen yok. Ihlamur çayı, organizmanın müdafa enerjisini arttırdığı için gribe karşı birebir. Alev ateş hastalıklarda ıhlamur çayı aspirin ile beraber kullanıldığında etkili oluyor. Aspirinle beraber içilmesi bu hastalıkların atlatılmasında lüzumlu olan terlemeyi de sağlıyor.

Hazımsızlık ve kabızlığa karşı

Ihlamur tek başına demlenip içildiğinde hazmı kolaylaştırıyor. Çok az kekik, nane ve rezeneyle beraber demlendiğinde hem mide yanmalarına, hem de kusma türü rahatsızlıklara iyi geliyor.

Ihlamurun ağrı-sancı kesici tesiri ile nanenin sindirimi kolaylaştırıcı özelliğinden bir arada yararlanmak mümkün. 2 fincan suyun içinde 1 çay kaşığı kurutulmuş nane ile 1 çay kaşığı kurutulmuş ıhlamur çiçeğini demleyip, içebilirsiniz.

İyi bir ten için

Cildinizde lekeler var ise, ıhlamuru suda iyice kaynatıp sıvı yoğunlaştığında lekelere sürüp iyi netice alınabilirsiniz. Ihlamuru bu biçimiyle ten kırışıklıklarına karşı kullananlar da var. Saç bakımında da ıhlamur özlü şampuanların yanı sıra ıhlamur suyu kullanılıyor.

Çiçekleri ve yaprakları kompres halinde kullanıldığında ten kaşıntılarına, yanıklara ve iltihaplara iyi geliyor.

Ihlamur bununla birlikte göz çapaklanmasını da önlüyor, gözleri dinlendiriyor. Ihlamuru kaynatıp süzdükten sonrasında, bu suya pamuk batırıp ıslatın. Gözlerinizi kapatıp ıslak pamukla kompres yapın.

Dikkat:

* Ihlamur ağacının çiçekleri ve yaprakları kurutulup elendikten sonrasında hava almayan kaplarda ya da poşetlerde korunmalı. Açıkta kalınca kokusu ve tesiri azalır. Açıkta satılan ıhlamur yerine, poşette satılanları tercih etmelisiniz.

* Ihlamuru kesinlikle kaynatmayın. Kaynamış suya katmanız ve 6-8 dakika demlemeniz kafi.

* Ihlamuru şeker yerine bal ile tatlandırarak içtiğinizde, bronşit ve öksürüğe karşı daha iyi netice alırsınız. (AÖ/BA)





  • Zambak ve Sıhhat için Yararları


  • Ispanak ve Sıhhat için Yararları


  • Yohimbe ve Sıhhat için Yararları


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Ihlamur ve Sağlık için Faydaları
Ihlamur ve Sağlık için Faydaları
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/2556578772_d67c6a3fac.jpeg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ihlamur-ve-saglk-icin-faydalar.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ihlamur-ve-saglk-icin-faydalar.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content