İnsanlık tarihinin en kanlı savaşı olan II. Dünya Savaşının sonuçlarının maddeler halinde yazılmış olduğu sayfamız. 1. II. Dünya Savaşı, I...
İnsanlık tarihinin en kanlı savaşı olan II. Dünya Savaşının sonuçlarının maddeler halinde yazılmış olduğu sayfamız.
1. II. Dünya Savaşı, I. Dünya Savaşı’nın kat kat üstünde insan kaybı ve ekonomik yıkıma yol açtı. 45 milyonu sivil halk olmak suretiyle 55 milyon insan yaşamını yitirdi.
2. Milyonlarca insan, Şark Avrupa’dan göç etti.
3. Savaştan sonrasında büyük bir bloklaşma başladı. Şark Almanya, Macaristan, Arnavutluk, Romanya, Avusturya ve Yugoslavya’da toplumcu rejimler kuruldu. Bu tür durumlar Sovyetler Birliği’nin öncülüğünde Varşova Paktı’nı kurarken, Avrupa’nın başka devletleri de ABD’nin de katılımıyla NATO’yu kurdular.
Ama 1986’dan bu zamana kadar bloklar arası yumuşama başladı. Varşova Paktı dağıldı. Şark Avrupa devletlerinde mühim yönetim değişimleri ve Batıya yöneliş başladı.
4. Alman toprakları parçalandı ve ufaldı. Almanya iki ayrı devlete bölündü. Bu iki Alman devleti 1990’da yeniden birleşti.
5. Harp sonrasında ABD, Avrupa’ya büyük çapta bir yardım programı başlattı. Harp sonrası Avrupa’da görülen büyük ekonomik kalkınmada bu yardımın mühim oranı vardır.
6. Milletler Cemiyeti yerine daha yetkili ve kuvvetli bir teşkilat olarak Birleşmiş Milletler kuruldu (24 Ocak 1945).
7. Sömürgecilik kalktı. Eski sömürgelerin derhal tümü bağımsızlıklarına kavuştular.
8. Yahudiler, ABD ve İngiltere’nin desteğiyle Filistin’de israil Devleti’ni kurdular.
9. Bağımsızlıklarını kazanan devletlerin sayıca artması üstüne Üçüncü Dünya Ülkeleri diye anılan ve herhangi bir bloka bağlı olmayan bir güç ortaya çıktı.
Başta Birleşmiş Milletler’deki oylamalarda olmak suretiyle bu ülkeler bir sürü mevzuda beraber hareket ederek dünya politikasında etkili olmaya başladılar.
TÜRKİYE’NİN BİRLEŞMİŞ MİLLETLER VE NATO’YA GİRİŞİ
II. Dünya Savaşı süreci içinde süregelen internasyonal bir teşkilat kurma emekleri, Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın kurulmasıyla sonuçlandı.
Teşkilatın kurum gayesi, dünya sulh ve güvenliğini korumak ve ülkeler içinde ekonomik, toplumsal ve kültürel ilişkileri geliştirmekti.
Türkiye, 15 Ağustos 1945’te Birleşmiş Milletler Anayasa’sını kabul ederek örgütün üyesi oldu.
Sovyetler Birligi’nin Şark Avrupa’daki etkinliklerini öne devam eden ve güvenliklerinin tehlikeye düştüğünü belirten Fransa, İngiltere, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg, 17 Mart 1948’de Brüksel Antlaşması’yla ortak bir müdafa örgütü oluşturmayı kabul ettiler. ABD’nin de bu örgüte katılmasıyla 4 Nisan 1949’de Şimal Atlantik Antlaşması imzalandı ve NATO kuruldu. Türkiye bu örgüte 18 Şubat 1952’de resmen üye oldu.
YORUMLAR