İnsan ve Kaderi Konu Anlatımı

İnsan ve kaderi ile ilgili dini bilgilerin yer aldığı yazımız. Kader ile ilişkilendirilen tevekkül, ecel, rızık, hayır, şer, afet gibi kavra...

İnsan ve kaderi ile ilgili dini bilgilerin yer aldığı yazımız. Kader ile ilişkilendirilen tevekkül, ecel, rızık, hayır, şer, afet gibi kavramlar hakkında bilgiler.



Kadir ile ilgili önemli kavramlardan birisi de insanın iradesi yani özgür olup olmadığı meselesidir. Bazı fiillerimiz vardır ki bizim irademiz dışıdır. Kalp atışları, midenin sindirimi gibi ıztırari fiillerimizin yaratıcısı Allah’tır. Bu tür fiiller sebebiyle kişi günah ya da sevap kazanmaz.



Bazı fiillerimiz ise bizim irademizle gerçekleşir. Yazmak, okumak, yemek, içmek, eğlenmek gibi. Bu tür fiillerimiz sorumluluk getiren eylemlerdir.



Ancak bu fiillerin gerçekleşmesinde bizim mi yoksa Allah’ın mı iradesinin bulunduğu gibi bir tartışma hep süregelmiştir.



İslam alemlerinin büyük bir kısmına göre Allah insanlara irade vererek dilediğini yapabilir bir varlık olarak yaratmıştır. Kul bir irade sahibidir ve bu iradenin fiilin meydana gelmesinde tesiri vardır. Fakat fiillerin yaratıcısı Allah’tır.



Kaderle İlişkilendirilen Bazı Kavramlar



Tevekkül



Amaca ulaşmak için gerekli olan tüm sebepleri yerine getirdikten sonra ötesini Allah’tan beklemektir. Tevekkül kader inancının bir sonucudur. Fakat kader ve tevekkül inancı tembellik ve miskinlik anlamına gelmez.



Ecel



Canlılar için takdir edilmiş yaşam müddeti ve sürenin sonuna yani ölüm vaktine ecel denir. Her birey ve milletin bir eceli olup Allah’ın takdiriyledir. Ecel hiçbir sebeple değişmez.



Rızık



Rızık



Allah’ın canlılara yararlanmaları için verdiği her şey rızıktır. Ehli sünnete göre Haram da rızık olmasına rağmen Mutezileye göre rızık değildir.



Hayır ve Şeri



İyi ve yaralı iş demek olan hayır, Allah’ın emrit-tiği ve yapılmasında razı olduğu eylemler demektir. Şer ise hayır kavramının tam zıddı olup, kötülük yani Allah’ın yasakladığı ve yapılmasına razı olmadığı eylemler demektir.



Afet



İnsanın doğrudan ve bizzat iradesi olmaksızın tabiatta meydana gelen ve sonuçta büyük felaketler doğuran olaylara afet denir. Sel, yangın, deprem, heyelan gibi olaylar birer afettirler.



Ancak bu tür afetler bazen insanın yapmış olduğu yanlış eylemler sonucu da olabilmektedir. İnsanlar bazen açgözlü bir şekilde doğadaki kaynakları gereğinden fazla tüketmeye başlarlar. Mesela, küresel ısınma, çarpık kentleşme, ormanlık alanların yok edilmesi gibi sebepler yüzünden büyük afetler meydana gelebilmektedir.



Bunlar kader olarak nitelendirilemez.



Rızık, Allah’ın bütün canlılara nasip ettiği maddi ve manevi nimetlerin genel adıdır. Yeryüzündeki tüm varlıklar insanın emrine verilmiş olduğu için birer rı-zıktır. Ancak insanın rızık elde etmesi için çalışıp çabalaması gerekmektedir. Yıksa “rızkım varsa gelip beni bulur” düşüncesi doğru değildir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: İnsan ve Kaderi Konu Anlatımı
İnsan ve Kaderi Konu Anlatımı
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/insan-ve-kaderi-konu-anlatm.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/insan-ve-kaderi-konu-anlatm.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content