İnsanın Ekosistem Üzerindeki Etkileri – Zararları

İnsanın ekosistem, biyolojik çeşitlilik ve madde döngüsü üstündeki tesirleri, verdiği zararlar nedir? Bu zararları azaltmak için neler yapıl...

İnsanın ekosistem, biyolojik çeşitlilik ve madde döngüsü üstündeki tesirleri, verdiği zararlar nedir? Bu zararları azaltmak için neler yapılabilir?



İnsanın Ekosistem Üzerindeki Etkileri - Zararlarıİnsanın Ekosistem Üstündeki Tesirleri – Zararları



Geçmiş çağlar süresince insanoğlu organik kaynakların sınırsız olabileceğini düşünmüşler ve bu anlayışla uzun seneler süresince organik kaynakları şuursuzca kullanmışlardır. Dünya nüfusunun artması, insanların ihtiyaçlarının çeşitlenmesi sonucu organik kaynakların tüketiminin hızla artmasıyla organik çevre tahribata uğramış ve ekolojik dengede bozulmalar meydana gelmiştir.



İnsanın ekosistem üstünde negatif tesirleri çeşitli şekillerde olmaktadır. Davet ve meraların aşırı otlatılması sonucu bu alanlardaki nebat örtüsü yok olmakta organik yapıda bozulmalar olmaktadır.



Su kaynaklarının aşırı kullanımı da ekosistem ve biyoçeşitlilik üstünde mühim etkisinde bırakır yapmaktadır. Aral Gölü çevresinde pamuk tarımı sebebiyle göl sularının aşırı kullanımı, gölün su seviyesinin düşmesine ve çevresindeki ekosistemin zarar görmesine niçin olmuştur.



Günümüzde bilinçsiz avlanma ile birçok hayvanın nesli tükenmiştir, bazılarının nesli de tükenmek üzeredir.



Dünya’da canlıların yaşam alanı olan biyosfer değişik ekosistemlerden oluşmuştur. Ekosistemlerin yapı ve işleyişinin bozulması beslenme halkalarının da bozulmasına neden olur. Böylece bazı canlı türleri yok olur.



Fosil yakıt kullanımının artması ve orman yangınları sonucunda atmosfere bırakılan karbondioksit gazının doğadaki karbon döngüsü üstünde mühim baskı oluşturduğu malum bir durumdur. Ek olarak tarımsal faaliyetler sonucu tarlalar üstünde kalan nebat artıklarının (anız) yakılması ile toprakta 2-3 santimetre derinliğe kadar bulunan tüm canlılar yok olmaktadır. Azot döngüsünün mühim bir unsuru olan topraktaki azot bağlayıcı bakteriler de bu durumdan zarar görmektedir.



İnsanın ekosistem, biyoçeşitlilik ve madde döngüsü üstündeki bu zarar verici etkilerini azaltmak için neler yapılmalıdır?



✓ Ekosistemlerin işleyişi hakkında temel bilgiye haiz olunmalıdır.



✓ Ziyan olmuş, bozulmuş ekosistemlerin restorasyonu ve geri kazanımı için kaynak temini, plan ve uygulamalar yapılmalıdır.



✓ Doğayı kirleten, zarar veren ürün ambalajlarının yerine, geri dönüşümlü ambalajlar tercih edilmelidir. Çöpler geri dönüşüm için ayrıştırılmalıdır.



✓ Biyolojik çeşitlilik ve ekolojik dengenin önemini özetleyen eğitim programları oluşturulmalıdır.



✓ Azca yakıt tüketen motorlu vasıta kullanımı teşvik edilmelidir.



✓ Yenilenebilir enerji kaynakları tercih edilmelidir.



✓ Organik ürünlerin kullanımı yaygınlaştırılmalıdır.



✓ Su kaynaklarının kirlenmesi ve aşırı kullanımı önlenmelidir.



✓ Orman alanları genişletilmelidir.



✓ Avcılık organik yaşamı tehdit etmeyecek şekilde yapılmalıdır.



✓ Gezim alanlarında yapılaşmaya sınırı olan seviyede izin verilmelidir.



✓ Mahalli yönetimlerin uygulamaları ile endüstri tesisleri, çevreye olan tesirleri bağlamında denetlenmelidir.



✓ Sivil cemiyet kurumlarının bu konulardaki emekleri yaygınlaştırılarak cemiyet bilinçlendirilmelidir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: İnsanın Ekosistem Üzerindeki Etkileri – Zararları
İnsanın Ekosistem Üzerindeki Etkileri – Zararları
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/ekosistem-1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/insann-ekosistem-uzerindeki-etkileri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/insann-ekosistem-uzerindeki-etkileri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content