İslam’da Temizlik İbadet İlişkisi

İslam’da temizlik ibadet ilişkisi konusu hakkında bilgiler. İbadetin anlamı ve kapsamı nedir? neden ibadet edilir? İbadet’in Anlamı ve Kaps...

İslam’da temizlik ibadet ilişkisi konusu hakkında bilgiler. İbadetin anlamı ve kapsamı nedir? neden ibadet edilir?



İbadet’in Anlamı ve Kapsamı



İbadet sözlükte; boyun eğmek, itaat ve kulluk etmek gibi anlamlara gelir. Dini bir terim olarak ise: Allah’a saygı, sevgi, şükür ve minnet duygularını ifade etmek demektir.



İnsanlar nasıl ibadet edeceklerini kendi akıl ve iradeleri ile bilemezler. Bunun için Allah, peygamberler vasıtasıyla razı olduğu ve rıza göstermediği davranışları ve bunların nasıl yapılacağını bildirmiştir. Peygamberlerde ibadetlerin uygulanması hususunda örnek olmuşlardır.



Dinimizde namaz kılmak, oruç tutmak ve hacca gitmek gibi belirli zaman dilimlerinde yapılan ibadetlerin yanında, faydalı ve güzel işler yapmak gibi insanın kendi iradesine bağlı davranışları da ibadet sayılmıştır.



ibadetlerde niyetin önemi çok büyüktür. Bunun için peygamberimiz bir hadisinde “Ameller niyetlere göredir”… (Sahih-i Buharî, iman 41) buyurarak niyetin önemine işaret etmiştir.



Niçin İbadet Edilir?



İbadet, öncelikle Allah emrettiği için yapılır. Bu konuda Yüce Allah şöyle buyurmuştur: “Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize kulluk edin. (Bakara Suresi, 21.)



İbadetlerde birtakım önemli amaçlar bulunmaktadır. Bu amaçlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:



İbadet ve Temizlik İlişkisi



İslam’da temizlik, ibadetin ön şartıdır. Ancak temizlik maddi olan arınmanın yanında manevi olarak arınmayı da içine almaktadır.



Bir Müslüman’ın Allah’ın emrettiği ibadetlerden bazılarını yerine getirebilmesi için ruh ve beden yönünden her türlü pislik ve kirlilikten arınmış olması gerekir. Bu nedenle İslam dininde birçok ibadet, temizlik şartına bağlanmıştır.



Kur’an-ı Kerim’deki “Sonra kirlerini gidersinler, saç ve tırnaklarını kessinler, adaklarını yerine getirsinler ve o Kâbe’yi tavaf etsinler” (Hac suresi, ayet 29) ayeti Kâbe’yi tavaf ibadeti için temizliğin ön şart olduğunu açıklamaktadır.



Ayrıca namaza hazırlık şartlarından birisi de, her çeşit manevi pisliklerden, kirlilikten, yani gözle görülemeyen, fakat pis sayılan hallerden temizlenmektir. Bu da, gusül, namaz abdesti, ya da teyemmümle gerçekleşir. Namaza hazırlığın diğer bir şartı da; vücudun, elbisenin ve namaz kılınacak yerin temiz olmasıdır. Bütün bunlar temizliğin ibadetin temeli ve ön şartı olduğunu, dolayısıyla temizlikle ibadet arasında sıkı bir ilişkinin varlığını açık bir şekilde göstermektedir.



Temizlik çeşitleri



Temizliği manevi temizlik (iç temizliği), beden temizliği, elbise temizliği ve çevre temizliği olmak üzere üç bölümde ele alabiliriz.



Temizlikle ilgili Bazı kavramlar



Abdest



Kelime olarak el suyu anlamına gelen abdest, belirli organlarımızı usulüne uygun olarak yıkamak demektir. Abdest özellikle namaz ibadeti için bir ön şarttır.



Abdestli olabilmek için dört temel şart (farz) bulunmaktadır. Bunlar



Tuvalet ihtiyacını gidermek, yellenmek, uyumak, bayılmak ve ağız dolusu kusmak gibi eylemler abdesti bozar.



Gusül (Boy Abdesti)

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: İslam’da Temizlik İbadet İlişkisi
İslam’da Temizlik İbadet İlişkisi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/islamda-temizlik-ibadet-iliskisi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/islamda-temizlik-ibadet-iliskisi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content