Kan Grupları Hakkında Bilgi

Kan grupları nedir? Kan gruplarının özellikleri, hangi kan grubu kimden kan alabilir yada verebilir? Hakkında bilgi. KAN GRUPLARI; İnsanla...

Kan grupları nedir? Kan gruplarının özellikleri, hangi kan grubu kimden kan alabilir yada verebilir? Hakkında bilgi.



kan-gruplariKAN GRUPLARI;



İnsanlarda, alyuvarlarında bulunan (aglutinojen) allerjik özelliği olan maddelere gore sınıflandırılan A-B-AB ve 0 olmak suretiyle tanımlanan dört ana grup kan vardır. Bu ana grupların bununla birlikte, özellik gösteren daha başka alt grupları da mevcuttur. A-Rh (+) ve 0 Rh ( + ) en fazlaca olan kan gruplarıdır. AB — Rh (-) ve B- Rh (-) çok az vardır.



Herhangi bir nedenle kan nakli (transfüzyonu) gerektiğinde acil tedavinin zamanında yapılabilmesi için her insanın kendi kan grubunu bilmesi şarttır. En ideal şekli ile, At ama aynı grup kanlar içinde kan alışverişi yapılır. Unutulmamalıdırki kan uyuşumu kesinlikle gereklidir.



Kan gruplarından A grubundaki insanların alyuvarlarında A grubu maddeler; B grubundaki insanların alyuvarlarında B grubu maddeler vardır. AB grubunda ise, hem A ve hem de B grubu maddeler vardır. (o) Kan grubundaki insanların alyuvarlarında ise (A) ve (B) grubunda bulunan maddeler bulunmaz.



Kan grupları Dünya yüzeyinde az çok gruplaşmış bir dağılım gösterir. Mesela; Avrupa ve ABD’da (A) grubu daha çoktur.



Türlü nedenlerle kan verme şartları ortaya çıkabilir. Bu durumda, herşeyden ilkin alıcı ve vericinin aynı kan grubundan olmasına uyanık olmak gerekir. Bununla birlikte kan verme esnasında; kan yavaş yavaş, damla damla verilmelidir. Fakat çok acil durumlarda süratli olarak dakikada 50 – 100 cm³ verilebilir.



Kan vericiden alındığı benzer biçimde alıcıya verilir ya da yalnız kırmızı kan hücreleri verilebilir. Bu bilhassa uzun süre devam eden kansızlıklarda fazla kanama geçirenlerde olmaktadır.



Trombosit denen kan hücreleri kanama durumunu önlemede kullanıldığı benzer biçimde kimi zaman çağıl kanser tedavisinde, plazma, yanıklarda, hemofili denen kanamanın durmadığı durumlarda kullanılmaktadır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kan Grupları Hakkında Bilgi
Kan Grupları Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/kan-gruplari.png
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kan-gruplar-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kan-gruplar-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content