Kanalizasyon Hakkında Bilgi

Kanalizasyon nedir? Kanalizasyon ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Kanalizasyonların özellikleri. Şehirlerde, l...

Kanalizasyon nedir? Kanalizasyon ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Kanalizasyonların özellikleri.



kanalizasyon



Şehirlerde, lağımları, bundan sonra suları biriktirerek kent dışına çıkaran yeraltı yollarının hepsine aniden «kanalizasyon» denir. Bir kanalizasyon düzeni türlü büyüklükteki künklerden, borulardan, geniş yeraltı dehlizlerinden meydana gelir. Yağmur suları da kanalizasyon vasıtası ile toplanır. Bir takım kanalizasyon düzenlerinde yağmur suları için ayrı yol yapılır. Bu daha doğrudur, çünkü öyleki yapılmazsa, şiddetli yağmurlarda kanalizasyon tıkanıp yer yer taşmalara yol açabilir.



Kanalizasyonun büyük şehirler için yaşamsal bir önemi vardır. Lâğım sularının evlerden çok uzak bölgelere kadar götürülmesi gerekir. Bu durumu sağlamak için sıhhat teşkilatı ile belediyeler el ele vererek çalışırlar.



Kanalizasyon genel olarak denizde son bulur. Minik köylerde, çiftliklerde, kanalizasyon içinde biriken pislikler kazılan hususi bir kuyuya akıtılabilir. Fakat, kalabalık şehirlerde bu hal sağlığa zararlıdır.



Evlerin lağımı, genel olarak, dökme demir borularla toplanır, toprak alt kısmındaki beton künklerle taşınarak kent kanalizasyonuna katılır. Kent kanalizasyonunun ufak kollarının hepsinin aynı eğimde olmasına dikkat edilir. Böylelikle, uygun bir akım sağlanmış olur. Büyük kanalizasyon yolları ya beton zemin üstüne tuğla ile yapılır, ya da direkt doğruya beton olur.



Deniz veya büyük göl kıyılarındaki şehirlerin kanalizasyonu suların derin kesimine akıtılır. Bu iş için nehirler de kullanılır. Lâğım, kendi hacminden 20 -40 kat geniş bir suyla karışırsa fena koku yapması önlenmiş olur. Yalnız, tifo tehlikesi daima vardır. Bu sebeple, pek çok büyük şehirler lâğım sularını akıtmadan ilkin ne olursa olsun arıtma tesislerinden geçirilerek o şekilde doğaya salınır. Lâğım suları büyük depolarda biriktirilerek ya kireçle, ya da alüminyum sülfatla, demir sülfatla karıştırılır, türlü süzgeçlerden geçirilir. Böylelikle bakteriler ölür. Lâğım sularını zararsız hale getirmek için daha başka yöntemlerde mevcuttur.



Kanalizasyonların yer yer havalandırılması gerekir; bu yapılmazsa, bozulan maddeler zehirli, hattâ patlayıcı gazlar çıkarabilir. Bu bakımdan, daima havalandırma delikleri bırakılır. Kanalizasyonda meydana gelen tüm gazlar hususi deliklerden uçup gitmez. Bu gazların evlere girmesini önlemek için evlerdeki kanalizasyon borularına dirsek yapılır. Bu dirsek, içinde bir miktar suyu toplıyacak şekildedir. Bu su yardımıyla kötü kokuların, zararı dokunan gazların içeri girmesi önlenmiş olur.



Kanalizasyonu kuyularda toplamanın en büyük tehlikesi bu kuyulardan sızacak sularla içme sularının birbirine karışmasıdır. Bu bakımdan, lâğım kuyularının diğeri kuyulardan, kaynaklardan elden geldiği kadar uzakta yapılması gözetilir.



Şehirlerde açılan bu benzer biçimde kuyulara «foseptik» denir. Bunların içinde biriken pislik sık sık hususi vasıtalarla temizlenir. Zamanımızın çağdaş vatanlarında hususi septik tankları kullanılır, bakteriler burada, gene hususi usullerle, zararsız hale getirilir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kanalizasyon Hakkında Bilgi
Kanalizasyon Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/kanalizasyon.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kanalizasyon-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kanalizasyon-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content