Tahıl grubunda değerlendirilse de aslında bir bitki olan karabuğday ülkemizde pek fazla bilinememektedir. Çin, Japonya, Rusya, Ukrayna ve ...
Tahıl grubunda değerlendirilse de aslında bir bitki olan karabuğday ülkemizde pek fazla bilinememektedir. Çin, Japonya, Rusya, Ukrayna ve Polonya’da üretilen ve oldukça fazla miktarda tüketilen karabuğday, kahverengi ve üçgen şeklindedir. Karabuğday tüketimi fazla olan bu ülkelerde obezite sorunun oldukça az görüldüğü bilinmektedir. Beyaz ekmek tüketmek yerine tam tahıllıların tüketilmesi insan sağlığı bakımından oldukça önemlidir.
Buğday, makarna, un ve bulgur gibi besin maddelerinde bulunan gluten maddesi karabuğday’da bulunmamaktadır. Gluten, Çölyak hastalarının sindirmesi mümkün olmayan bir maddedir. Şayet glutenli gıdalar tüketilirse hastada gaz, ishal, ağrı, şişkinlik ve kramp gibi bazı sindirim sorunları ortaya çıkarmaktadır. Çölyak hastalarının haricinde bazı kişilerde de gluten duyarlılığı görülebilmektedir ve bu kişiler sahip oldukları duyarlılıktan habersizdirler. Glutenli gıdaların beslenme programından çıkarılması durumunda da sağlıklarında olumlu düzelmeler görülmektedir.
Karabuğday lif bakımından oldukça zengin bir gıdadır ve bağırsak sisteminin rahat çalışmasını sağlar. Bu besin açlık duygusunu bastırdığı için kilo vermede ve ideal kiloların muhafaza edilmesinde destek sağlamaktadır. Vücut yapısında oldukça önemli olan protein yönünden de zengin bir besin maddesidir. 100 gr kadar karabuğday’da 11 gr protein bulunmaktadır. Protein bakımından zengin diğer besinlere göre karabuğday’ın yağ oranı çok düşük seviyededir. 100 gr kadar karabuğday’da 1,6 gr yağ miktarı vardır ve bu yağın içeriğindeki linoleik yağ asidi başka tahıl cinslerine nazaran daha çoktur. Karabuğday’ın kötü kolesterolü düşürme, iyi kolesterolü de arttırma özelliği vardır. Şeker hastalığının tedavisinde ve kan şekerinin düzenlenmesinde çok etkili bir besindir. Yapılan araştırmalarda beyaz ekmek ve karabuğdayla yapılan ekmek arasında karabuğdayın kan şekeri ve insülin değerlerinin daha düşük olduğu görülmüştür. Kan şekerinin dengelenmesinde ve insülin salınımında azalma sağlayan magnezyum açısından da oldukça zengindir. Şeker hastalığına karşı koruyucu özelliği olan karabuğday, şeker hastalarınca güvenle tüketilebilmektedir. Barındırdığı kolin bileşiği karaciğer yağlanmasını azaltır, karaciğerin çok daha rahat çalışmasını sağlar. Kısaca önemli bir karaciğer dostudur.
YORUMLAR