Karlofça Antlaşması ve Maddeleri

Osmanlı tarihinde; Osmanlı aleyhine imzalanan ilk anlaşma olan Karlofça Anlaşmasının önemi, maddeleri Karlofça Anlaşmasından sonrasında olan...

Osmanlı tarihinde; Osmanlı aleyhine imzalanan ilk anlaşma olan Karlofça Anlaşmasının önemi, maddeleri Karlofça Anlaşmasından sonrasında olan vakalar



Karlofça AntlaşmasıKARLOFÇA ANTLAŞMASI, Osmanlı ile Almanya, Venedik ve Lehistan içinde 26 ocak 1699’da, Rusya ile de 14 temmuz 1700’deimzalanan antlaşmadır. Bu antlaşmayla, «Felâket Yılları» denilen 1683-99 Savaşı’na son verilmiştir.



Karlofça Antlaşması, tarihimizde Türkler aleyhine olan ilk antlaşmadır, aleyhimize olan tüm antlaşmaların da en ağırlarından biridir. Bu antlaşma, Garp’nın Türklere karşısında duyduğu aşağılık duygusunu ortadan kaldırmıştır; antlaşma bu bakımdan da çok zararı dokunan olmuştur. Sulh görüşmelerinde daima İngiltere ve Hollanda büyükelçileri güya yansız birer arabulucu görevi oynadılar. Almanya’yı Osmanlı savaşından kurtarmak, Fransa’ya saldırtmak için çok isteyen bu sefirler büyük rüşvetlerle birden fazla veziri elde edip «sürerdurum’nun muhafazası» şu demek oluyor ki düşman işgalinde bulunan yerlerin konferansta Osmanlıya geçmesi için hiçbir müzakerede bulunulmamasını elde eden yazılı vesikalar almışlardı. Osmanlı, bu şekilde bir siyasal hatanın tarafı olarak da konferansa katıldı. Türk başmurahhası, sonradan sadrazam olan, Reisülküttap (dış işleri bakanı) Ramî Mehmet Efendi, görüşmelere katılan tüm Avrupalıların da belirttikleri benzer biçimde, konferansın en başarıya ulaşmış, en mahir diplomatıydı; buna karşın, Divan-ı Hümayun’dan önceleri alınmış olan «sürerdurum» ya dair protokollar ile bağlanmıştı. Üstelik, Divan, Ramî Mehmet Efendiye sulhu ne pahasına olursa olsun sağlaması için durmadan yazı gönderiyordu.



13 aralık 1698 oturumunda Divan’ın verdiği protokolda «alâ-hâlihî» (statü quo) kaydının mutlak olmadığını çok başarıya ulaşmış bir biçimde ileri devam eden Ramî Mehmet Efendi, Banat eyaletini güçlükle kurtarabildi. Dördü büyük devlet olmak suretiyle, pek çok devletle tek başına 16 yıldan bu yana büyük bir harpte olan Osmanlı, meselâ Lehistan’ı yenilgiden yenilgiye uğratmışken, Podolya’yı (Cenup Lehistan’ı), «Osmanlılar için önemsiz olması durumunda Lehistan’ca hayatî ehemmiyet taşıdığından dolayı» Lehistan’a bırakmak zorunda kalındı. Bu mıntıkadan Türk nüfuzunun kalkması, bilinmiş olduğu benzer biçimde, ileride Rusya’nın Lehistan’ı ilhak etmesini kolaylaştırmıştır.



Antlaşmanın Hükümleri



Karlofça Antlaşması’nın özeti şudur:



1. — Almanya İmparatorluğu ile meydana getirilen antlaşmaya gore, Macaristan, Cenup Slovakya, Slovenya, Erdel (Transilvanya), Almanya’ ya bırakılıyordu . Yalnız Banat (Tımışvar) eyaleti Türklerde kalıyordu (bugün Romanya’ya aitse de ekseriyet Macarlar’dadır.) Belgrat’ın kuzeyinde, Macarlar’ın oturmuş olduğu Voyvodin eyaleti de Osmanlıya kalıyordu. Drava, Almanya ile sınır çiziyordu; şu demek oluyor ki meselâ Novi Sad şehri Almanya’nın, nehrin karşısındaki Petervaradin Osmanlı’nın oluyordu. Drina’yı takiben Sava-Una sınır çizmekte devam ediyor, ayrıca Baçka bölgesi de Almanya’ya geçiyordu. Sırbistan ile Bosna – Hersek’ten hiçbir arazi bırakılmıyordu. Romanya, Besarabya, Moldavya, Bukovina’nın tamamı da Osmanlıya kalıyordu. Bu şekilde, Osmanlının o görkemli Budin Eyaleti’nden yalnız Semendira Sancağı (Vilâyeti) kalabilmişti.



2. — Venedik Cumhuriyeti ile meydana getirilen antlaşmaya gore, Dubrovnik’e kadar Dalmaçya, şu demek oluyor ki Hırvatistan’ın Adriyatik kıyı şeridi, Mora Yarımadası ile güneyindeki Çuha Adası, Yunan Denizi’ndeki İyonya Adaları Venedik’e bırakılıyordu. Venedik harp gemilerinin Türk iç denizi olan Ege’ye girmesi yasaktı.



3. — Lehistan Krallığı ile meydana getirilen Antlaşmaya gore, Podolya, bununla birlikte Ukrayna’nın bir kısımı de bu devlete veriliyordu.



4. — Rusya ile meydana getirilen antlaşmaya gore, Azak Denizi’nin ucundaki Azak ve Rostov şehirleri Rusya’ya bırakılıyordu. Bu şekilde, Karadeniz’i ufak bir uc noktasından gören Rusya, Avrupa politika âlemine girmiş oluyordu.



Almanya’nın, Lehistan’ın, Venedik’in Osmanlıya, Rusya’nın da Osmanlıya tâbi Kırım Hanlığı’na vermekte oldukları vergiler kaldırılıyordu.



Antlaşmadan Sonrasında



Türkiye, bu antlaşmanın ağır şartlarını bozmak için yeni bir politika gütmeye başladı. 1711 ‘de Rusya’yı, 1715’te Venedik’i yenerek bu devletlere Karlofça ile verdiği tüm toprakları geri aldı. Yalnız, Almanya’ya verdiklerini — tüm uğraşmalarına karşın — tekrar alamadı. Lehistan’a bıraktığı ülkeleri geri almayı düşünmedi; çünkü bundan sonraki siyaseti, büyüyen Rus tehlikesine karşı Lehistan’ı candan desteklemek esası üstüne kuruldu.



Antlaşmanın en ağır maddesi, Macaristan’ in kaybıydı. Bu, Macarlar’a da çok ağır geldi. Bir sürü Macar milliyetçisi Osmanlıya gelip sığındı. 1867 bağlaşmasına kadar Almanlık ile Macarlık içinde büyük bir düşmanlık sürüp gitti.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Karlofça Antlaşması ve Maddeleri
Karlofça Antlaşması ve Maddeleri
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/karlofca-antlasmasi.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/karlofca-antlasmas-ve-maddeleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/karlofca-antlasmas-ve-maddeleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content