Kasnak Nedir?

kasnak Gösterim: 117 Boyut: 17.8 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/> geleneksel mimarlıkta, üstünde kubbenin...

kasnak


Ad: kasnak.JPGGösterim: 117
Boyut: 17.8 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>



geleneksel mimarlıkta, üstünde kubbenin yer almış olduğu yapı öğesi.





Çoğu zaman, bulunmuş olduğu mekânın dört duvarına ve köşelerde kareden daireye geçişi elde eden tromp, pandantif vb benzer biçimde öğelere oturur. Planının daire, altıgen, sekizgen (ya da daha çok kenarlı bir çokgen) olmasına gore silindir ya da altıgen ve sekizgen prizma benzer biçimde geometrik bir şekil alır. Basık ya da kapalı Yunan haçı planlı Bizans kiliselerinde görüldüğü benzer biçimde oldukça yüksek tutulmuş örnekleri de vardır.


üstünde çepeçevre açılmış pencerelerden yapının içine ışık girmesi sağlandığı da olur. Yapım gereği kubbenin payanda kemerleriyle desteklenmesi gerekiyorsa, bunlar da çoğunlukla kasnağa dayanacak şekilde düzenlenir. Kimi zaman de kubbenin yanlara doğru açması, kasnağı çepeçevre saran ya da yalnız dört köşeye yerleştirilen ağırlık kuleleriyle karşılanır.

: Ana britannica







  • Hobiler - Tutkallı Kasnak İşi


  • Palanga, dişli çark, kayış, kasnak ve kama hakkında bilgi verir misiniz?



KASNAK
  • Kasnak , Bir mimari yapıda kubbenin oturmuş olduğu ve yapının üslubuna, türüne gore çokgen ya da yuvarlak olan kural
  • Kasnak , Enli çember
  • Kasnak , Fizikte bir rahat makina
  • Dişli çarklarda olduğu benzer biçimde dönme hareketini iletirler. n1.r1=n2.r2
  • Birbirine aynı iple (zincirle) düz bağlı kasnakların dönme yönleri aynı; ters bağlı kasnakların dönme yönleri ise zıttır.
  • İkiden fazla kasnak bulunan sistemlerde aradaki kasnakların son kasnağın tur sayısına tesiri yoktur. Sadece dönme yönüne tesiri vardır.
  • Kasnak , Yer sofralarında sini yi yükseltmek için kullanılan, genel anlamda ahşaptan çeşitli boyutlarda çemberler şeklinde ya da katlanabilen iki parçadan oluşan, kısa bacaklı bir masa benzer biçimde tasarlanmış. geleneksel bir vasıta.
  • Kasnak , üstüne kumaş gerdirilerek işleme meydana getirilen bir gereç, Gergef de denir. Çoğu zaman bükülebilen ahşap levhalardan çember şeklinde tasarlanır, kumaşı kıstırmak için ahşap bir çember kapağı bulunur.
  • Kasnak meşesi, Meşe türü.













1 . Enli çember.

2 . Kalbur, tel vb. şeylerin tahta çemberi.

3 . Nakış işlemek için gergef benzer biçimde kullanılan, kumaşı germeye yarayan, tahtadan çember.

4 . mimarlık Bir sütunun gövdesini oluşturan silindir biçimindeki taşların her biri.

5 . mimarlık Kıyıları oluk biçiminde pervazlı, metal ve tahtadan yapılmış çember.

6 . spor Pehlivanların giyindikleri kispetin bele gelen kısmı.

7 . teknik Makinelerde, bir milden başka mile hareket geçiren kayışların takıldığı demir çember.



Ad: kasnak nedir.jpgGösterim: 166
Boyut: 125.8 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>
Ad: kasnak nedir2.jpgGösterim: 199
Boyut: 198.8 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>


kasnak işi




KASNAK İGNE ya da SUZENÃ olarak da bilinir, kasnağa gerilmiş kumaşa hususi bir tığla, kimi zaman de iğneyle meydana getirilen nakış. Kasnakta gergefe gerek göstermeyen minik desenler işlenir.


Kasnak birbirine geçen bir iç, bir de dış halkadan oluşur. üstünde işlenecek desen bulunan kumaş iç halkaya gerildikten sonrasında üzerine dış halka geçirilerek sabitleştirilir. Kasnak bir yere dayanıp tığ sağ elle kasnağın üstünden batırılır. Kasnağın altında duran sol el ile alta geçen tığın ucuna iplik sarılarak işleme yapılır. Tığlar desene gore çeşitli boy ve kalınlıkta olur. Kasnak işi iğneyle de yapılabilir, fakat tığla daha süratli çalışılır ve daha güzel sonuçlar elde edilir.

: Ana Britanicca


KASNAK

1. Enli çember.

2. Tel gerili kimi araçların tahta ya da metal çemberi: Elek, kalbur kasnağı.

3. Nakış işlemek için kumaşın arasından geçirilerek gerildiği iç içe girebilen iki tahta çembere verilen ad.

4. Bir mikasnak kirişile takılan ve jantı, üstüne bükülgen bir bağ (halat, kablo, kayış, zincir vb.) geçirilecek şekilde düzenlenen tekerlek.


—Aşındc. Dayanma kasnağı, aşındırıcı bandı (bir gergi kasnağıyla gerilen) devindiren ve üstüne aşındırılacak parçanın bastırıldığı yivli destek kasnağı. (Bu kasnağın çapı, malzemesi, sertliği, hızı, açısı ve yivlerinin biçimi bitmiş parçanın niteliği üstünde etkili olur ve elde edilmek istenen sonuçlara gore belirlenir.)


—Atç. Atların toynak çeperinde, uçla arka içinde bulunan yan kısım. ll At nalının buna denk.gelen kısmı.


—Balıkç. Olta kasnağı, üstüne olta iğnelerinin sarılmış olduğu yassı ve dişli minik tahta parçası ya da minik tahta çerçeve.


—Değirmene. Taş değirmenlerde, çarkı oluşturan iç içe iki daireden dıştakine verilen ad. (Çoğu zaman, çapı 135-145 santimetre'dir. üstünde saçtan yapılmış kanatlar bulunur. Bu kanatlar üstten gelen suyun itmesiyle çarkın dönmesini sağlar.)


—El sant. Bakırcılıkta kazan, bakraç, maşrapa benzer biçimde kapların beden kısımlarının la birleştirilmiş, silindirik ilk hali. ll Yazmacılıkta konturlu desenlerin basılmasında kullanılan etrafı çerçeveli ve alt kısmına muşamba geçirilmiş boya teknesi. (Kasnağın içine bir keçe ve üstüne ince kalite bir bez konur, iki tahta arasına sıkıştırılmış bir keçe vasıtasıyla boya iyice emdirilir ve kalıp, boyaya doymuş keçeye batırılarak kumaşa basılır.) ll Kasnak işi, kumaşı kasnağa gererek meydana getirilen işlemelerin genel adı.


—Kasnağa gerilmiş kumaş üstüne iğneyle meydana getirilen zincir biçimli işleme. (Zincir işi de denir.) ll Kasnak işlemek, kumaşı kasnağa geçirerek işleme yapmak.


—Inş. Kasnak kirişi, ahşap bir döşemede, açıtlar hizasındaki kirişlerin yükünü her iki yana aktarmak için bu kirişlere dik doğrultuda çakılan bağımsız taban kirişi.


— Bir çatıda, pencere ya da baca sebebiyle kesilen merteklerin uçlarını taşıyan parça.


—Mad. oc. Yassı çıkarma halatları için kullanılan hususi sarma aygıtı. (Kasnak gövdesi üstüne oturan sarımlar, aralarında halat genişliği kadar açıklık bulunan kollarla yanlardan tutturulur. Çıkarma makinesinin her dönüşünde sarılma yarıçapı halat genişliği kadar artar.)


—Mak. san. Ayarlı kasnak, yanakları hafifçe konik tablalar içeren, V kayışıyla kullanılan ve tablalarından birinin eksenel yer değiştirmesiyle kayışın sarılma yarıçapını ayarlamayı elde eden kasnak. ll Kademeli kasnak, kumanda edilecek makine değişik emek harcama hızları gerektirdiğinde kullanılan ve yan yana eklenmiş değişik çaplı birçok kasnaktan oluşan aktarma organı. (Kademeli kasnaklar çoğu zaman aynı uzunlukta bir kayışla çalışabilecek şekilde birbirine ters olarak yerleştirilen çiftler halinde kullanılır.


—Marangl. Yuvarlak masa ve sehpaların kenarlarını oluşturan bölüm. (Kasnak, masif parçaları kasnak kavisine gore kesip ilave ederek ya da ince masif parçaları kalıp üstünde tutkallayarak oluşturulur.)


—Mim. ve inş. Sütun gövdesini oluşturan, birbiri üstüne konulmuş, silindir biçimli, çapı yüksekliğinden büyük taş öğelerden her biri. ll Bir kubbeyi yükseltmek için örülen çember, elips, çokgen vb. planlı duvar. (Eşanl. TAMBUR.)


—Müz. Davul, tef ya da bendir benzer biçimde derili -vurmalı çalgıların gövdesini oluşturan ensiz silindir.


—Res. Bölmeli kasnak, tabloları ölçek değiştirerek ya da değiştirmeden kopya etmekte kullanılmak suretiyle birçok bölmeye ya da kareye bölünmüş şasi.


—Spor Yağlı güreşte kispetin uçkurluk çevresi. (Birkaç kat deriden sert ve enli olarak meydana getirilen kasnak, güreşçiler tarafınca kolaya ca tutulamaz.) [Eşanl. PEŞKUVAZ.] ll Rakibin kispetinin uçkurluğundan, başparmak dışarıda duracak şekilde tutma. (Kispetin ön kısmında meydana getirilen kasnağa iç kasnak, arka kısmında meydana getirilen kasnağa da dış kasnak denir) ll Raket kasnağı, teniste, tahta, madeni ya da plastikten meydana getirilen ve raketi korumaya yarayan düzenek.


—Sütç. Döndürülmeleri kolay olsun diye peynir kalıplarının çevresine geçirilen ağaç ya da madeni dönem.


—Tip. Yatak örtüsünü hasta ya da yaralının bacağının üstünde yukarı kaldırarak tutan madeni çerçeve.


—Zootekn. Atlarda tırnağın yere değen en dış kenarı. ll Koyun ve keçilerin boyunlarına konulmuş olan ve kenarına çan takılan tahta çember.


—ANSİKL. El sant. Kasnak, çoğu zaman tahtadan yapılır ve iç içe geçmiş iki çemberden oluşur. Kumaş bu çemberler arasına sıkıştırılarak gerilir. Vidalı olanları da vardır. Bez kasnağa gerildikten sonrasında bir el altta, bir el üstte tutulup iğne iki taraflı işletilerek işleme yapılır. Büyük örtülerin işlenmesinde dört köşe kasnaklar da kullanılır. Bunlar birden çok kişinin aynı parçayı işlemesine olanak verir.

Kasnak işi.

Tekniği kolay fakat dikkat isteyen bir işlemedir. Kasnağa gerilen kumaşın tersinden batırılan iğne, yüze alınır, iplik sola doğru atılarak kıvrılır ve kumaşın altından minik bir kısım alındıktan sonrasında iğne çıkarılır, iğne bir büklüm oluşturan ipliğin içinde kalır ve çekilince bir zincir oluşur, iğne çıkarıldıktan sonrasında, aynı teknikle batırılarak işlemeye devam edilir. Bu yöntemle döne döne motif doldurulur. Bu işlemenin tığla yapılanına, suzeni adı verilir.


—Mak. san. Kasnak devinim aktarmada kullanılır; ek olarak bir yükün kaldırılmasını kolaylaştırmaya ya da bir çekme kuvvetini daha rahat uygulamaya da yarar.

üç bölümden oluşur: göbek, kasnağın mile geçen bölümüdür ve mil kamasının yerleştirildiği bir kanal ihtiva eder; beden, göbeği janta bağlar; jant, düz kayışlar için bombeli, halatlar içinse olukludur. Oluklu jantlar halatların ve kabloların geçmesi için yarı çembersel kesitli ve düz kenarlı, V kayışları için de yamuk kesitlidir. Dişli kayışlar için dişli jantlar, zincirler için de zincir baklaları biçiminde yuvalar içeren jantlar kullanılır; bu durumda kasnağa zincir çarkı' denir.

Kasnaklarla ve kayışla çalışan bir aktarma sisteminde dönüş hızları oranı kasnak çapları oranının tersine eşittir.

Kaynak: Büyük Larousse


KASNAKÇI a. Kasnak, elek vb. tahta işleri icra eden kimse.
KASNAKLAMA a. Kasnaklamak eylemi.
KASNAKLAMAK g. f.

1. Bir şeyi kasnaklamak, onu kasnak içine almak, kasnak geçirmek.

2. Bir şeyi, bir kimseyi kasnaklamak, onu, kollarını dolayarak kavramak.


—inş. Kirişleri döşeme çeliğiyle birleştirmek.

Kaynak: Büyük Larousse


kasnak ingilizcesi

1. wide hoop or rim.

2. hoop or rim (of a sieve or tambourine).

3. embroidery hoop, tambour.

4. reinforced waistband of a wrestler's leather trousers.

5. wrestling grasping the opponent´s waistband with the fingers inside and the thumb out.

6. mech. grooved rim (of a wheel).

- iþi tambour, embroidery made on a tambour frame.

- kayıþı mech. belt.





  • Hobiler - Tutkallı Kasnak İşi


  • Palanga, dişli çark, kayış, kasnak ve kama hakkında bilgi verir misiniz?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kasnak Nedir?
Kasnak Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/56536d1477940336-kasnak-nedir-kasnak.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kasnak-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/kasnak-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content